Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Barcs 2011. 07. 31. Nyári Tábor Somogy megye. KÖVETKEZETES ÍTÉLETEK A FIZIKAI KIHÍVÁSOK ESETÉN Nyilvánvaló gólhelyzet Büntetőterületen belüli lökések-

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Barcs 2011. 07. 31. Nyári Tábor Somogy megye. KÖVETKEZETES ÍTÉLETEK A FIZIKAI KIHÍVÁSOK ESETÉN Nyilvánvaló gólhelyzet Büntetőterületen belüli lökések-"— Előadás másolata:

1 Barcs 2011. 07. 31. Nyári Tábor Somogy megye

2 KÖVETKEZETES ÍTÉLETEK A FIZIKAI KIHÍVÁSOK ESETÉN Nyilvánvaló gólhelyzet Büntetőterületen belüli lökések- visszahúzások Szimulálás

3 AKCIÓK Lehetséges döntések - nincs szabálysértés - szabadrúgás - szabadrúgás + sárga kártya - szabadrúgás + piros kártya - nincs szabálysértés - szimulálás

4 SZABÁLYTALANSÁGOK A 12 szabály: közvetlen szabadrúgás jár az ellenfél javára, ha egy játékos szabálytalanságot ( ellenfelét megrúgja, elgáncsolja, nekiugrik, testel támadja, megüti, ellöki, lábbal támadja), a játékvezető megítélése szerint – Gondatlanul – Felelőtlenül – Túlzott mértékű erőbevetéssel

5 SZABÁLYTALANSÁGOK Besorolás: a szabálytalanság elkövetési módja - gondatlan közvetlen szabadrúgás - felelőtlen közvetlen szabadrúgás + (minimum) sárga kártya sportszerűtlen magatartásért - túlzott mértékű erőbevetés közvetlen szabadrúgás + piros kártya (súlyos szabálytalanságért)

6 SZABÁLYTALANSÁGOK A játékvezető a döntésénél vegye figyelembe az alábbiakat: - szándékos vagy rosszindulatú - a láb iránya és a stopli használata - a támadó akciójának sebessége / intenzitása - a szerelő játékos esélyei a labda megjátszására - veszélyezteti e az ellenfél testi épségét?

7 EGYÉB SZABÁLYSÉRTÉSEK Ellenfél visszatartása (kezezés stb.) A 12 szabály: közvetlen szabadrúgás jár az ellenfél javára, ha egy játékos visszatartja ellenfelét, szándékosan kézzel érinti a labdát Ítélet: Közvetlen szabadrúgás + sárga kártya (különleges feltételek alapján)

8 TOVÁBBI MEGFONTOLANDÓK Körülmények: - nyilvánvaló gólhelyzet megsemmisítése - ígéretes akció megakadályozása (sportszerűtlen viselkedés)

9 NYILVÁNVALÓ GÓLHELYZET MEGSEMMISITÉSE KRITÉRIUMOK: - a labda megjátszásának valószínűsége - a csatár pozíciója - a mozgás iránya (labda és csatár) - a kaputól való távolság - védők / kapus helyzete O lyan támadás amely gólt eredményezhet !

10 ÍGÉRETES AKCIÓ KRITÉRIUMOK: - a védő pozíciója - a játékos esélye a labda megjátszására - a csapattárs pozíciója - az ellenfél pozíciója - a kaputól való távolság M ásodperceken belül támadás alakulhat ki !

11 SZIMULÁLÁS A játékos akciója a játékvezető megtévesztésére irányul. A játéktéren bárhol előfordulhat, ahol: - nincs kontaktus - csekély kontaktus a támadó és a védő játékos között - a támadó kezdeményezi a kontaktust - a játékos előre lát egy esetleges kontaktust ellenfelével A szimulálás elkövetőjét mindig sárga kártyával kell büntetni !

12 ERŐS SZABÁLYTALAN FIZIKAI ÉRINTKEZÉS A JV felelősége: -Megakadályozni a szabálytalan magatartást és megvédeni a játék tisztaságát - Nem tolerálható a felelőtlenség valamint a testi épség veszélyeztetése -Szigorú fellépés azokkal a játékosokkal szemben akik nem veszik figyelembe az ellenfél testi épségét

13 ERŐS SZABÁLYTALAN FIZIKAI ÉRINTKEZÉS Bárminemű cselekedet amely a testi épséget veszélyezteti, piros kártyát von maga után Könyök/kar fegyverként való használata az ellenféllel szemben súlyos szabálytalanságnak Minősül !

14 VISSZATARTÁS / LÖKÉS A BÜNTETŐTERÜLETEN BELÜL Szöglet és kapu közeli szabadrúgások esetében, pro-aktívnak kell lenni a labda játékba kerülését követően Tisztán látható legyen a preventív tevékenység Az elsődleges preventív tevékenység után, és a labda játékba kerülése előtt a szabálytalanul viselkedőt (a súlyosságtól függően) sárga/piros kártyával figyelmeztetni kell

15 VISSZATARTÁS / LÖKÉS A BÜNTETŐTERÜLETEN BELÜL Miután a labda játékba került (a preventív és/vagy fegyelmező tevékenységet követően) szigorúan kell fellépni ( szabadrúgás/büntető + fegyelmezési szankció) Szigorú fellépés a büntetőterületen belül a visszatartás, visszahúzás és lökés esetében ( alkalmazzák az útmutatásként kiadott eljárást)

16 KLIPPEK A1, A6, A12, A21 A1A6A12A21 A1, A2, A4, A5, A7, A9, A12, A15 A1A2A4A5A7A9A12A15


Letölteni ppt "Barcs 2011. 07. 31. Nyári Tábor Somogy megye. KÖVETKEZETES ÍTÉLETEK A FIZIKAI KIHÍVÁSOK ESETÉN Nyilvánvaló gólhelyzet Büntetőterületen belüli lökések-"

Hasonló előadás


Google Hirdetések