Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kalló Imre KAIUAAI.ELTE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kalló Imre KAIUAAI.ELTE"— Előadás másolata:

1 Kalló Imre KAIUAAI.ELTE
A blu-ray lemez Készítette: Kalló Imre KAIUAAI.ELTE

2 Történet Blu-ray lemez Az 1997-ben megjelent DVD utódjának szánják
A BD szabványt 2006-ban fektették le A „blue” (kék) a lézer színére utal A „ray” az optikai sugárra utal Sokáig formátumháborúban állt a HD-DVD-vel A háborút végül a Warner döntötte el, amikor 2008 elején a cég feladta HD-DVD-vel kapcsolatos terveit 2008. február 19-én a formátumháború gyakorlatilag véget ért a blu-ray disc győzelmével

3 Általános jellemzők Blu-ray lemez
A hagyományos DVD lemezek továbbfejlesztett változata. 405 nm hullámhosszúibolya színű lézer fénnyel lehet írni/olvasni. Nagy tároló kapacitású digitális optikai tárolóeszköz-formátum. A kétrétegű blue-ray 50 GB-nyi tárhelye tökéletes Full HD-s filmek tárolására.

4 DVD vs Blu-ray Blu-ray lemez DVD Blu-ray Vörös lézer Kék lézer
0,4 mikrométeres gödör 0,15 mikrométeres gödör 0,74 mikrométeres sávok 0,32 mikrométeres sávok 2 réteg polikarbonát 1 réteg polikarbonát 1,2 milliméter vastag 10 Mbps 36 Mbps 4,7 GB 25 GB

5 Otthoni lejátszás Blu-ray lemez
Az 50 GB-nyi tárhely tökéletes Full HD-s filmek tárolására 1920×1080-as felbontásban (a DVD 720×576). Ezt visszaadni csak a Full HD (HD Ready 1080) televíziók tudják. A Dolby és DTS szabványainak köszönhetően a hangot sok esetben akár tömörítetlen formában, tökéletes minőségben élvezhetjük. A Blu-ray filmeknél alapvető a HDMI-kapcsolat a felbontás és a másolásvédelem miatt, ezért ilyen csatlakozással ellátott tévére is szükség van. A Blu-ray lemezekre a moziban is alkalmazott 24 fps sebességgel rögzítenek, így a tökéletes megoldást azok a tévék nyújtják, amelyek a 24 fps-nek a többszörösét használják képfrissítésnél, plazmatévénél 72 Hz, LCD-tévénél 96 vagy 120 Hz.

6 Továbbfejlesztése Blu-ray lemez
2011-ben adott hírt a General Electric az 500 GB-os optikai adattároló lemez prototípusáról. Alapjául hologramos technológia szolgál: a nyers polikarbonát lemezen több milliárdnyi apró hologramképet helyeznek el, majd az írást végző lézer úgy rögzíti az információt, hogy egyes hologramokat kiéget, másokat meghagy. Előbbiekből lesznek a nulla értékű bitek, utóbbiból az egyesek.

7 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Kalló Imre KAIUAAI.ELTE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések