Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A blu-ray lemez Készítette: Kalló Imre KAIUAAI.ELTE.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A blu-ray lemez Készítette: Kalló Imre KAIUAAI.ELTE."— Előadás másolata:

1 A blu-ray lemez Készítette: Kalló Imre KAIUAAI.ELTE

2 Blu-ray lemez Történet Az 1997-ben megjelent DVD utódjának szánják A BD szabványt 2006-ban fektették le A „blue” (kék) a lézer színére utal A „ray” az optikai sugárra utal Sokáig formátumháborúban állt a HD-DVD- vel A háborút végül a Warner döntötte el, amikor 2008 elején a cég feladta HD-DVD-vel kapcsolatos terveit 2008. február 19-én a formátumháború gyakorlatilag véget ért a blu-ray disc győzelmével

3 Blu-ray lemez Általános jellemzők A hagyományos DVD lemezek továbbfejlesztett változata. 405 nm hullámhosszúibolya színű lézer fénnyel lehet írni/olvasni. Nagy tároló kapacitású digitális optikai tárolóeszköz-formátum. A kétrétegű blue-ray 50 GB-nyi tárhelye tökéletes Full HD-s filmek tárolására.

4 Blu-ray lemez DVD vs Blu-ray DVDBlu-ray Vörös lézerKék lézer 0,4 mikrométeres gödör0,15 mikrométeres gödör 0,74 mikrométeres sávok0,32 mikrométeres sávok 2 réteg polikarbonát1 réteg polikarbonát 1,2 milliméter vastag 10 Mbps36 Mbps 4,7 GB25 GB

5 Blu-ray lemez Otthoni lejátszás Az 50 GB-nyi tárhely tökéletes Full HD-s filmek tárolására 1920×1080-as felbontásban (a DVD 720×576). Ezt visszaadni csak a Full HD (HD Ready 1080) televíziók tudják. A Dolby és DTS szabványainak köszönhetően a hangot sok esetben akár tömörítetlen formában, tökéletes minőségben élvezhetjük. A Blu-ray filmeknél alapvető a HDMI-kapcsolat a felbontás és a másolásvédelem miatt, ezért ilyen csatlakozással ellátott tévére is szükség van. A Blu-ray lemezekre a moziban is alkalmazott 24 fps sebességgel rögzítenek, így a tökéletes megoldást azok a tévék nyújtják, amelyek a 24 fps-nek a többszörösét használják képfrissítésnél, plazmatévénél 72 Hz, LCD-tévénél 96 vagy 120 Hz.

6 Blu-ray lemez Továbbfejlesztése 2011-ben adott hírt a General Electric az 500 GB-os optikai adattároló lemez prototípusáról. Alapjául hologramos technológia szolgál: a nyers polikarbonát lemezen több milliárdnyi apró hologramképet helyeznek el, majd az írást végző lézer úgy rögzíti az információt, hogy egyes hologramokat kiéget, másokat meghagy. Előbbiekből lesznek a nulla értékű bitek, utóbbiból az egyesek.

7 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A blu-ray lemez Készítette: Kalló Imre KAIUAAI.ELTE."

Hasonló előadás


Google Hirdetések