Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Optikai lemezek Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Optikai lemezek Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE."— Előadás másolata:

1 Optikai lemezek Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE

2 Működési elv: Az optikai lemezek –ahogy a nevük is mutatja- optikai eljárást használva, írhatjuk és olvashatjuk. Ehhez különböző lézersugarakat veszünk segítségül. A lemez felületén apró mélyeséseket hoz létre a lézer, a lemez írása során, majd olvasáskor a sugár ezekben a mélyedésekben szétszóródik, de amikor a lézer az adathordozó eredeti felületét éri, onnan visszaverődik. Olvasáskor a visszavert fényt érzékeli a fotó- detektor, és a számítógép értelmezi a kapott jelsorokat.

3 Lemezek típusai: CD (Compact Disc) DVD (Digital Versatile Disc) HD-DVD (High Density Digital Versatile Disc) BR vagy BD (Blu Ray Disc)

4 CD-DVD-BR írása közti külömbség: DVD és Blu Ray külömbség:

5 Optikai lemezek legfontosabb jellemzői: Kompakt méret Könnyű cserélhetőség Hosszú élettartam Igen olcsó előállíthatóság Legnagyobb csoportjai: Csak olvashatóak (Read Only). Ezek, pl. a CD-, DVD-Rom. Egyszer írhatóak (Recordable). Ezek, pl. a CD-, DVD-R. Többször írhatóak (ReWritable). Ezek, pl. a CD-, DVD-RW.

6 Fizikai méret (cm) Zene (Perc) Tárhely (MB) JelOldalRéteg Fizikai méret (cm) Tárhely (GB) DVD-1SS SL 1181, DVD-2SS DL 1282, DVD-3DS SL 2282, DVD-4DS DL 2485, DVD-5SS SL11124, DVD-9SS DL12128,54 8,5x5,4Kb DVD-10DS SL 22129,40 8,6-6,4Kb DVD-14DS DL /SL ,24 DVD-18DS DL ,08 CD, DVD Lemezek méretei:

7 Az új Blu Ray lemezek méretei: Fizikai méret (cm) Egyrétegű tárhely (GB) Kétrétegű tárhely (GB) ,815,6

8 Lemezek időtállósága: A műsoros préselt lemezek (Rom-ok) évig, az egyszer írható lemezek évig, míg a többször írható lemezek évig is képes lehet megtartani az adatot, mielőtt komoly adatvesztés lépne föl. Természetesen ez csak a minőségi gyártóknál igaz. Összehasonlításként egy mágneses szalag, lemez, évig, a mikrofilm 300 évig hivatott megtartani a rajta tárolt adatot. Jól látszik hogy a mai fejlődési tendenciával mérve, már azelőtt kiöregszik egy tárolási technológia, mielőtt a tárolási képességét elveszteni.


Letölteni ppt "Optikai lemezek Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE."

Hasonló előadás


Google Hirdetések