Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

"Én vagyok a híres egyfejű, a nevem is ennyi csak Süsü

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: ""Én vagyok a híres egyfejű, a nevem is ennyi csak Süsü"— Előadás másolata:

0 Csukás István: Süsü a sárkány
Abrudán Judit-Hajnal

1 "Én vagyok a híres egyfejű, a nevem is ennyi csak Süsü
"Én vagyok a híres egyfejű, a nevem is ennyi csak Süsü. De én egyiket sem bánom, egyfejűként élem a világom."

2 A világ egyetlen édes, kedves és egyáltalán nem félelmetes sárkánya, a híres egyfejű barátunk, Süsü.
A híres rajzfilmsztár 1976 karácsonyán született. Világra jötte nem volt egyszerű dolog. A tévében való megjelenését két évi munka előzte meg. S ha már születésről van szó, akkor nevezzük meg a két szülőt is. Elsőként Csukás Istvánt, a híres meseírót, majd pedig Bergendi Istvánt, akik nélkül soha nem ismerhettük volna meg a sztárt. Természetesen nem véletlen, hogy a többi sárkánnyal ellentétben Süsü csak egy fejjel látta meg a napvilágot.

3 A cél az volt, hogy egy olyan állatot ismerjenek meg a gyerekek, aki nem félelmet ébreszt bennük, hanem vaj szívével és kétbalkezességével elbűvöli mind a kicsiket, mind pedig a nagyokat. Sőt, nemcsak hazánkat, de az összes európai országot is meghódította Süsü. Az írónak és a bábfilmet elkészítő csapatnak is sikerült elérni célját, hiszen a sárkány palánta belopta magát mindenki szívébe. A szép kort megért sárkány egyszerűen nem tudott eltűnni a köztudatból. S hogy honnan indult az egyfejű története? Hát, elég messziről.

4 Süsü, a jószívű sárkány, ki gondolná, de Sárkányföldön született
Süsü, a jószívű sárkány, ki gondolná, de Sárkányföldön született. A háromfejű keményszívű apa azonban nem tudta elviselni, hogy fia csak egy fejjel jött a világra, és mindenben eltért sárkánytársaitól. Ezért szegénynek nyakába kellett venni a nagyvilágot. Bánatosan járta a vidéket, miközben kedvenc versikéit dúdolgatta.

5 S miközben dalolászott számos galibát okozott, mert ő már csak ilyen
S miközben dalolászott számos galibát okozott, mert ő már csak ilyen. Aztán egy szép napon találkozott egy kóbor királyfival, aki minden rászorulónak szíves-örömest segített. Illő módon üdvözölték egymást: „Üdvözöllek dicső lovag, szép a ruhád, szép a lovad! Mi szél hozott erre, mi vajon a szíved terve?” Persze a királyfi nem cáfolt rá az előbb mondottakra.

6 És így is történt. A két vándor összebarátkozott, és innentől kezdve közösen folytatták tovább útjukat. Barátságuk éppen jókor jött, hiszen a szomszédos királyságban akkortájt nagy volt a riadalom a közelgő sárkány miatt. Az öreg király ki is hirdette, hogy aki győzedelmesen megvív a "rémisztő" sárkánnyal, annak adja szépséges leányát és a koronát. Tehát egyességet kötöttek, és egyből a rettegő város felé vették az útirányt. Megérkezésük után rögvest meg is mérkőztek egymással, a királyfi elnyerte a királykisasszony kezét, a koronát, Süsü pedig végre otthonra lelt.

7 Süsü, a sárkány igencsak eltér szokványos társaitól, hiszen csak egy feje van. A többi társával ellentétben nem várakat ostromol, hogy a vár bevétele után királylányokat raboljon magának. Inkább lepkéket kerget, és arról ábrándozik, milyen jó volna rózsabimbónak lenni, mert úgy legalább rászállnának a gyönyörűségesebbnél gyönyörűbb pillangók. Szelídségével belopja magát az emberek szívébe. Először Süsü idegenforgalmi szenzációként szerepel, s megtanul "rettentően" viselkedni. Azután, mint kőtörő lelkesen cipeli az ország hegyeit. Ha kell, megvédi a várost Torzonborz király ármánykodásaitól. De nem csak hős várvédő. Ha sors úgy hozza, gyengéd lelkű szerelmes sárkányfi, aki képes bármire, hogy meghódíthassa leendő arája, Süsela kezeit.

8 Most nyugodtan mondhatnánk, hogy hát, ennyi a történet és boldogan éltek, amíg meg nem haltak. De hát, a közönség nem szerette volna, hogy Süsü végképp eltűnjön a köztudatból. Hosszas hallgatást követően ismét felröppent a hír, hogy elkészült a folytatás. A Bodrogi Gyula hangján megszólaló sárkány időközben komoly felnőtté vált. S hát az ő szívét is megdobogtatta a szerelem. Megszületett Süsü egyetlen gyermeke: Süsüke. A történet pedig, az ő kalandjaival folytatódik tovább.

9 De még mielőtt búcsút vennénk az egyfejű sárkánytól, meg kell említeni kedvenc eledelét, a vadkörtét, és kedvenc elfoglaltságát, a lepkék kergetését.

10 Így készültem …

11

12 Könyv …

13 Süsüke …

14 Részletek …

15 Süsü versikéiből … Ó, ha rózsabimbó lehetnék
Rám szállnának szépen a lepkék Kicsi szívem vélük dobogna! nem lennék ilyen nagy otromba. Ezt a vágyam senki se érti, se gyerek, se nő és se férfi! Senki, senki itt a világon, mi is az én titkos nagy álmom!

16 Habár nincsen csak egy fejem de én ezt már nem szégyellem
Habár nincsen csak egy fejem de én ezt már nem szégyellem! Egy fejjel is lehet sokat csinálni sőt okosokat! Fát kivágni, aprítani, nem is kell ezt tanítani! Kályha duruzsol a tűztől, minden kémény vígan füstöl! Cserepet ide ízibe, ez a tető nem ázik be Patak fölé hidat verünk azon jár át a szekerünk Mára ezzel fejezem be, nem jut több most az eszembe!

17 A királyfi dala … Én vagyok a jó királyfi, könnyű engem megtalálni!
karom erős, szívem vidám, nincs is több ily királyfi tán! Én vagyok a jó királyfi könnyű engem megtalálni, itt vagyok és amott vagyok, hol nagyok a gondok-bajok! Erdő, mező, hegy és berek azt nézem, hogy segíthetek! Karom erős, szívem vidám, nincs is több ily királyfi tán! Emitt sírás? Amott bánat? Ott termek, s a könny felszárad! Mosoly nyílik és dal fakad, bú, baj bánat messze szalad!

18 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!!! 


Letölteni ppt ""Én vagyok a híres egyfejű, a nevem is ennyi csak Süsü"

Hasonló előadás


Google Hirdetések