Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vendégforgalom helyiségeinek kialakítása, berendezése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vendégforgalom helyiségeinek kialakítása, berendezése."— Előadás másolata:

1 A vendégforgalom helyiségeinek kialakítása, berendezése

2 Az üzlet telepítése A következőket kell figyelembe venni üzlet telepítésénél:  környezetvédelmi előírásokat  uralkodó szélirányt  terasz védelme  gazdasági és személyzeti bejárat elhelyezkedése  közművesített terület legyen  az épület tájolása  fogyasztótér elhelyezése

3 Az üzlet környezete –Gépkocsi parkolás biztosítása kötelező Minden 15. ülőhely, illetve a csak gépkocsival megközelíthető egységek esetén miden negyedik ülőhely után egy-egy gépkocsi részére várakozóhelyet, minden 200 ülőhely esetén egy-egy autóbusz részére parkolóhelyet kell kialakítani. –Előkertek kialakítása

4 Üzleti portál, bejárat, szélfogó Portál: az üzlet utcára néző homlokzata, mely körülveszi a vendégbejáratot Megvilágított étlap a bejárat mellett A bejárat fölé kiugró előtetőt ún. markizt lehet létesíteni, mely óv az esőtől. Fontos a biztonságos, jól szigetelő bejárati ajtó.

5 A vendégforgalom helyiségeinek kialakítása és berendezése Az értékesítő üzletek esetében a vendég útján haladva ismertetjük a különböző helyiségek kiképzését és kapcsolódásának szempontjait.

6 Az üzleti előtér, előcsarnok Üzleti előtér, előcsarnok Az előtér padozata Az előtér alapterülete legalább 0,1 m 2 / férőhely, de legalább 10 m 2.

7 Ruhatár Az I. és II. kategóriájú üzletekben ruhatárat kell létesíteni. A ruhatár alapterületének meghatározásakor legalább 0,05 m 2 / férőhellyel számoljunk. A III. és IV. kategóriájú üzletekben az értékesítőtérben elhelyezett, vagy falra felszerelt fogassal is megoldható a felsőruhák elhelyezése.

8 WC-csoport A vendéglátó üzletekben ülőfogyasztás, illetve szeszesital-fogyasztás esetén a vendégek részére külön WC csoportot kell létesíteni. Legfontosabb követelmények:  A falakat csempével kell burkolni.  A WC csoport a fogyasztó térhez közvetlenül nem kapcsolódhat,  50 férőhelyenként 1 db női, 1 db férfi WC fülke és 2 db vizelde helyet kell létesíteni, a terasz, vagy kerthelyiség férőhelyeit is figyelembe kell venni;  A WC helyiségeket önálló szellőzéssel kell ellátni,

9 Ajándékbolt, ajándékpult Olyan üzletekben indokolt – nagy szállodákon kívül -, ahol emlék- és dísztárgyak, szakácskönyvek, levelezőlapok stb. értékesítésére van igény.

10 A fogyasztóterek alapterülete I. kategória1,8 m 2 / férőhely II. kategória 1,5 m 2 / férőhely III. kategória 1,4 m 2 / férőhely Önkiszolgálás esetén1,4 m 2 / férőhely Állófogyasztás esetén0,7 m 2 / férőhely

11 A fogyasztóterek kiképzése Ablakok elhelyezésével, nagyságával üzletenként eltérő célok valósíthatók meg: Az egyes üzletekben kiképzett kirakatok a hidegkonyhai és cukrásztermékek bemutatásának és reklámozásának legjobb eszközei. II. kategóriájú és annál magasabb besorolású üzletben melegburkolat szükséges.

12 A fogyasztóterek kiképzése Az üzleti helyiségek világításának kialakítását elsődlegesen az egyes helyiségek funkciója határozza meg. Ezek közül a legfontosabbak: a megvilágítás erőssége, a jó színhatás és a gazdaságosság. Az üzletek termeinek és ezen belül a fogyasztótér fűtését úgy kell méretezni és kialakítani, hogy az egyes helyiségekben a következő fűtési hőmérsékleteket biztosítsa: fogyasztóterek20 o C, szélfogó18 o C, előtér, ruhatár18 o C, WC csoport18 o C, tálalók18 o C, mosogatók18 o C, közlekedők16 o C, iroda20 o C.

13 Az ülőfogyasztás helyiségei és berendezésük Az ülőfogyasztásra kialakított helyiségek berendezéseinek megválasztását és elrendezését az üzlet profilja, típusa mellett, annak kategóriába sorolása határozza meg. Az ülőfogyasztáshoz szükséges alapvető berendezések: –asztalok, –székek, –kisegítő asztalok (geridon), –szervizasztalok és az éttermi kocsik. Az egyes éttermekben a fogyasztótér berendezéseit még bemutató- és büféasztal, valamint látványkonyha egészíti ki.

14 Asztalok, székek méretei és elrendezésük. Az étteremben használatos asztalméretek: négyzet alakú80x80 cm85x85 cm téglalap alakú80x120 cm kerek70-80 cm átmérőjű toldásokkal80-160 cm átmérőjűek. Sörözőben használatos asztalméretek: 70x120-240 cm Éttermi székek méretei: ülőmagasság40-46 cm ülőmélység40-50 cm ülőszélesség40-50 cm

15 Asztalok, székek méretei és elrendezésük. Az asztalok és székek elrendezésénél, azok méreteit, a helyet foglaló vendég, valamint a felszolgálást végzők mozdulatainak helyszükségletét kell figyelembe venni. Ennek megfelelően megkülönböztetünk: soros boxos és átlós asztalrendezési módokat.

16 Asztalnál történő felszolgálás területigénye

17 Soros asztalberendezés

18

19 Átlós asztalberendezések


Letölteni ppt "A vendégforgalom helyiségeinek kialakítása, berendezése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések