Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vendégforgalom helyiségeinek kialakítása, berendezése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vendégforgalom helyiségeinek kialakítása, berendezése"— Előadás másolata:

1 A vendégforgalom helyiségeinek kialakítása, berendezése

2 Az üzlet telepítése A következőket kell figyelembe venni üzlet telepítésénél: környezetvédelmi előírásokat uralkodó szélirányt terasz védelme gazdasági és személyzeti bejárat elhelyezkedése közművesített terület legyen az épület tájolása fogyasztótér elhelyezése

3 Az üzlet környezete Gépkocsi parkolás biztosítása kötelező
Minden 15. ülőhely, illetve a csak gépkocsival megközelíthető egységek esetén miden negyedik ülőhely után egy-egy gépkocsi részére várakozóhelyet, minden 200 ülőhely esetén egy-egy autóbusz részére parkolóhelyet kell kialakítani. Előkertek kialakítása

4 Üzleti portál, bejárat, szélfogó
Portál: az üzlet utcára néző homlokzata, mely körülveszi a vendégbejáratot Megvilágított étlap a bejárat mellett A bejárat fölé kiugró előtetőt ún. markizt lehet létesíteni, mely óv az esőtől. Fontos a biztonságos, jól szigetelő bejárati ajtó.

5 A vendégforgalom helyiségeinek kialakítása és berendezése
Az értékesítő üzletek esetében a vendég útján haladva ismertetjük a különböző helyiségek kiképzését és kapcsolódásának szempontjait.

6 Az üzleti előtér, előcsarnok
Az előtér padozata Az előtér alapterülete legalább 0,1 m2 / férőhely, de legalább 10 m2.

7 Ruhatár Az I. és II. kategóriájú üzletekben ruhatárat kell létesíteni.
A ruhatár alapterületének meghatározásakor legalább 0,05 m2 / férőhellyel számoljunk. A III. és IV. kategóriájú üzletekben az értékesítőtérben elhelyezett, vagy falra felszerelt fogassal is megoldható a felsőruhák elhelyezése.

8 WC-csoport A vendéglátó üzletekben ülőfogyasztás, illetve szeszesital-fogyasztás esetén a vendégek részére külön WC csoportot kell létesíteni. Legfontosabb követelmények: A falakat csempével kell burkolni. A WC csoport a fogyasztó térhez közvetlenül nem kapcsolódhat, 50 férőhelyenként 1 db női, 1 db férfi WC fülke és 2 db vizelde helyet kell létesíteni, a terasz, vagy kerthelyiség férőhelyeit is figyelembe kell venni; A WC helyiségeket önálló szellőzéssel kell ellátni,

9 Ajándékbolt, ajándékpult
Olyan üzletekben indokolt – nagy szállodákon kívül - , ahol emlék- és dísztárgyak, szakácskönyvek, levelezőlapok stb. értékesítésére van igény.

10 A fogyasztóterek alapterülete
I. kategória 1,8 m2 / férőhely II. kategória 1,5 m2 / férőhely III. kategória 1,4 m2 / férőhely Önkiszolgálás esetén 1,4 m2 / férőhely Állófogyasztás esetén 0,7 m2 / férőhely

11 A fogyasztóterek kiképzése
Ablakok elhelyezésével, nagyságával üzletenként eltérő célok valósíthatók meg: Az egyes üzletekben kiképzett kirakatok a hidegkonyhai és cukrásztermékek bemutatásának és reklámozásának legjobb eszközei. II. kategóriájú és annál magasabb besorolású üzletben melegburkolat szükséges.

12 A fogyasztóterek kiképzése
Az üzleti helyiségek világításának kialakítását elsődlegesen az egyes helyiségek funkciója határozza meg. Ezek közül a legfontosabbak: a megvilágítás erőssége, a jó színhatás és a gazdaságosság. Az üzletek termeinek és ezen belül a fogyasztótér fűtését úgy kell méretezni és kialakítani, hogy az egyes helyiségekben a következő fűtési hőmérsékleteket biztosítsa: fogyasztóterek 20 oC, szélfogó 18 oC, előtér, ruhatár 18 oC, WC csoport 18 oC, tálalók 18 oC, mosogatók 18 oC, közlekedők 16 oC, iroda 20 oC.

13 Az ülőfogyasztás helyiségei és berendezésük
Az ülőfogyasztásra kialakított helyiségek berendezéseinek megválasztását és elrendezését az üzlet profilja, típusa mellett, annak kategóriába sorolása határozza meg. Az ülőfogyasztáshoz szükséges alapvető berendezések: asztalok, székek, kisegítő asztalok (geridon), szervizasztalok és az éttermi kocsik. Az egyes éttermekben a fogyasztótér berendezéseit még bemutató- és büféasztal, valamint látványkonyha egészíti ki.

14 Asztalok, székek méretei és elrendezésük.
Az étteremben használatos asztalméretek: négyzet alakú 80x80 cm 85x85 cm téglalap alakú 80x120 cm kerek cm átmérőjű toldásokkal cm átmérőjűek. Sörözőben használatos asztalméretek: 70x cm Éttermi székek méretei: ülőmagasság cm ülőmélység cm ülőszélesség cm

15 Asztalok, székek méretei és elrendezésük.
Az asztalok és székek elrendezésénél, azok méreteit, a helyet foglaló vendég, valamint a felszolgálást végzők mozdulatainak helyszükségletét kell figyelembe venni. Ennek megfelelően megkülönböztetünk: soros boxos és átlós asztalrendezési módokat.

16 Asztalnál történő felszolgálás területigénye

17 Soros asztalberendezés

18 Soros asztalberendezés

19 Átlós asztalberendezések


Letölteni ppt "A vendégforgalom helyiségeinek kialakítása, berendezése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések