Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ezüst Jakab Attila.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ezüst Jakab Attila."— Előadás másolata:

1 Ezüst Jakab Attila

2

3

4 Ásványtani megközelités
Krist.: - köbös - Uralkodo formái az {111} oktaéder és az {100} hexaéder Fiz.: Nem hasad, törése horgas - K= 2.5-3; S= Kem.: - Korlátlanul elegyedik az arannyal. A termésaranyhoz közelítő, köztes tag neve elektrum.

5 Előfordulasa A természetben előfordul elemi állapotban is , de leggyakrabban különböző szulfidásványokban. Legfontosabb ércásványai: - argentinit - pirargirit(Ag3SbS3). Legtöbbször tartalmaznak ezüst-szulfidot: - az ólom, a réz, az antimon és arzén szulfidásványai - az ólom-szulfid (Galenit) ezüst-szulfid tartalma elerheti az 1%-ot

6 Felhasználása A legfontosabb felhasználási területei a nemesfémek közé való besorolásából erednek. Ékszerek, étkészletek, egészségügyi műszerek, kémiai felszerelések készülnek belőle. Ezen célokra és pénzverésre rezes ötvözeteit használják (10-50% réz). A nem nemesfémből készült tárgyakat esztétikai okból, vagy kémiai védelem céljából szokták ezüstözni. A vékony ezüst réteget elektrólizissel viszik fel. Nagy mennyiségű ezüstöt használt a fényképészet, de innen a digitális tochnologia mindinkább kiszorítják.

7 Izotópjai A természetben előforduló ezüst két stabil izotóp keveréke: 107Ag (51,839%) és 109Ag. Ismert 28 mesterséges rádionuklid, melyek általában részecskegyorsíto segítségével állíthatók elő. A legstabilabbak ezek közül az 105Ag, a felezési idelye 41,29 nap, 111Ag, felezési ideje 7,45 nap és 112Ag, felezési ideje 3,13 óra.

8

9 Bibliográfia -http://hu.wikipedia.org/wiki/Ez%C3%BCst
- Szakáll ,Sándor. (2005).: Ásvány-rendszertan - Rupert, Hochleitner. (2005).: Ásványok, drágakovek, kőzetek

10 Köszönöm a figyelmet !!!


Letölteni ppt "Ezüst Jakab Attila."

Hasonló előadás


Google Hirdetések