Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ezüst Jakab Attila. Ásványtani megközelités Krist.:- köbös - Uralkodo formái az {111} oktaéder és az {100} hexaéder Fiz.:- Nem hasad, törése horgas.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ezüst Jakab Attila. Ásványtani megközelités Krist.:- köbös - Uralkodo formái az {111} oktaéder és az {100} hexaéder Fiz.:- Nem hasad, törése horgas."— Előadás másolata:

1 Ezüst Jakab Attila

2

3

4 Ásványtani megközelités Krist.:- köbös - Uralkodo formái az {111} oktaéder és az {100} hexaéder Fiz.:- Nem hasad, törése horgas - K= 2.5-3; S= 9.6-12 Kem.:- Korlátlanul elegyedik az arannyal. A termésaranyhoz közelítő, köztes tag neve elektrum.

5 Előfordulasa A természetben előfordul elemi állapotban is, de leggyakrabban különböző szulfidásványokban. Legfontosabb ércásványai: - argentinit - pirargirit(Ag 3 SbS 3 ). Legtöbbször tartalmaznak ezüst-szulfidot: - az ólom, a réz, az antimon és arzén szulfidásványai - az ólom-szulfid (Galenit) ezüst-szulfid tartalma elerheti az 1%-ot

6 Felhasználása A legfontosabb felhasználási területei a nemesfémek közé való besorolásából erednek. Ékszerek, étkészletek, egészségügyi műszerek, kémiai felszerelések készülnek belőle. Ezen célokra és pénzverésre rezes ötvözeteit használják (10-50% réz). A nem nemesfémből készült tárgyakat esztétikai okból, vagy kémiai védelem céljából szokták ezüstözni. A vékony ezüst réteget elektrólizissel viszik fel. Nagy mennyiségű ezüstöt használt a fényképészet, de innen a digitális tochnologia mindinkább kiszorítják.

7 Izotópjai A természetben előforduló ezüst két stabil izotóp keveréke: 107 Ag (51,839%) és 109 Ag. Ismert 28 mesterséges rádionuklid, melyek általában részecskegyorsíto segítségével állíthatók elő. A legstabilabbak ezek közül az 105 Ag, a felezési idelye 41,29 nap, 111 Ag, felezési ideje 7,45 nap és 112 Ag, felezési ideje 3,13 óra.

8

9 Bibliográfia -http://hu.wikipedia.org/wiki/Ez%C3%BCst - http://hu.wikibooks.org/wiki/Heraldikai_lexikon/Ez% C3%BCst -Szakáll,Sándor. (2005).: Ásvány-rendszertan - Rupert, Hochleitner. (2005).: Ásványok, drágakovek, kőzetek

10 Köszönöm a figyelmet !!!


Letölteni ppt "Ezüst Jakab Attila. Ásványtani megközelités Krist.:- köbös - Uralkodo formái az {111} oktaéder és az {100} hexaéder Fiz.:- Nem hasad, törése horgas."

Hasonló előadás


Google Hirdetések