Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ABC   A 1 B 1 C 1 . A FÖLSŐ SOR HÁROMSZÖGEIT PRÓBÁLD MEG FORGATÁSSAL, MOZGATÁSSAL AZ ALSÓ SOR VALAMELYIK HÁROMSZÖGÉRE HELYEZNI. MELY HÁROMSZÖGENÉL.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ABC   A 1 B 1 C 1 . A FÖLSŐ SOR HÁROMSZÖGEIT PRÓBÁLD MEG FORGATÁSSAL, MOZGATÁSSAL AZ ALSÓ SOR VALAMELYIK HÁROMSZÖGÉRE HELYEZNI. MELY HÁROMSZÖGENÉL."— Előadás másolata:

1 ABC   A 1 B 1 C 1 

2 A FÖLSŐ SOR HÁROMSZÖGEIT PRÓBÁLD MEG FORGATÁSSAL, MOZGATÁSSAL AZ ALSÓ SOR VALAMELYIK HÁROMSZÖGÉRE HELYEZNI. MELY HÁROMSZÖGENÉL SIKERÜL EZ?

3 AMINT LÁTTUK, AZ ELSŐ HÁROMSZÖG KIVÉTELÉVEL MINDEGYIK HÁROMSZÖGNEK MEGTALÁLTUK A „PÁRJÁT”.

4 HA MOZGATÁSSAL ILLETVE HELYZETÜK MEGVÁLTOZTATÁSÁVAL OLYAN HELYZETBE KERÜLHETNEK A HÁROMSZÖGEK, HOGY ELFEDIK EGYMÁST, AKKOR EZEK A HÁROMSZÖGEK EGYBEVÁGÓK. ABC   A 1 B 1 C 1  A B C A1A1 B1B1 C1C1

5 A B C A1A1 B1B1 C1C1   11  1  1 AZ EGYBEVÁGÓ HÁROMSZÖGEK MEGFELELŐ OLDALAIK EGYENLŐ HOSSZÚSÁGÚAK, ÉS MEGFELELŐ SZÖGEIK EGYENLŐ NAGYSÁGÚAK  AB  =  A 1 B 1   AC  =  A 1 C 1   BC  =  B 1 C 1   =  1  =  1  =  1

6 Karikázd be a háromszög előtti számot, ha egybevágó az eredeti (piros) háromszöggel!

7

8 Ahhoz hogy megállapítsuk, hogy két háromszög egybevágó, nem szükséges mind a 6 egymásnak megfelelő elem, a három pár oldal és a három pár megfelelő belső szög egyenlőségét kivizsgálni. A háromszögek egybevágósága megállapítható három meghatározott elempár egyenlősége alapján is. 4 tételt fogunk felhasználni a háromszögek egybevágóságának bebizonyítására.

9 Ha az egyik háromszög mindhárom oldala egyenlő a másik háromszög oldalaival, akkor a két háromszög egybevágó. Ez az oldal-oldal-oldal tétel (OOO).

10 Ha az egyik háromszög két oldala egyenlő a másik háromszög két oldalával, és egyenlő az ezek által bezárt szögük, akkor a két háromszög egybevágó. Ez az oldal-szög-oldal tétel (OSZO).

11 Ha az egyik háromszög egy oldala egyenlő a másik háromszög megfelelő oldalával, és az ezeken az oldalakon fekvő szögeik páronként egyenlőek, akkor ez a két háromszög egybevágó. Ez a szög-oldal-szög tétel (SZOSZ).

12 Ha az egyik háromszög két oldala egyenlő a másik háromszög megfelelő két oldalával, és a hosszabb oldallal szemben lévő szögük ugyancsak egyenlő, akkor ez a két háromszög egybevágó. Ez a oldal-oldal-szög tétel (OOSZ).


Letölteni ppt "ABC   A 1 B 1 C 1 . A FÖLSŐ SOR HÁROMSZÖGEIT PRÓBÁLD MEG FORGATÁSSAL, MOZGATÁSSAL AZ ALSÓ SOR VALAMELYIK HÁROMSZÖGÉRE HELYEZNI. MELY HÁROMSZÖGENÉL."

Hasonló előadás


Google Hirdetések