Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vörösiszap – katasztrófa 2010.okt.04.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vörösiszap – katasztrófa 2010.okt.04."— Előadás másolata:

1 Vörösiszap – katasztrófa 2010.okt.04.

2 Ajka melletti timföldgyár zagytározójának gátja leomlott, és egymillió köbméter vörösiszap és lúgos víz árasztotta el a környező Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településeket. A vörösiszap – a timföldgyártás nagy mennyiségű mellékterméke – maró hatású anyag, nehézfémet, főleg vas-, alumínium-, szilícium- és nátrium-oxidot tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. Ez a veszély elsősorban akkor fenyeget, ha a lerakódott vörösiszap megszárad és porlani kezd. Hasznos komponensei különféle eljárásokkal kivonhatók, de kísérleteznek más irányú hasznosításával is (pl. komposztálási adalék, kéntelenítési szorbens).

3

4 Az arzén mellett legkevesebb három elem okozhat tartós környezeti és egészségügyi problémákat az Ajka térségében kiömlött vörösiszapból .A környezetvédő szervezet kiadott közleménye szerint a vörösiszap antimon-, nikkel- és kadmium-tartalma emberre, állatra és a környezetre nézve egyaránt "problematikus lehet". A kritikus szennyeződést mindamellett az arzén okozza Közleményében  a Greenpeace bírálta a magyar hatóságokat, mert - mint írták - "eddig semmilyen elemzési eredményt nem tettek közzé".

5 A megrepedt tározó

6

7

8 Az október 4-ei vörösiszap-katasztrófánál nem maga az iszap, hanem a tározóból kiömlő, erősen lúgos folyadék okozta a legsúlyosabb károkat. A 13-as pH-jú maró lúgtól több mint százan szenvedtek égési sérüléseket, a talajba és az élővizekbe jutó oldat elpusztította az útjába kerülő élővilágot. Azóta többször felmerült, miért tároltak ilyen erős lúgot. Egy közelmúltban készült kimutatás szerint a vizsgált – zömmel fejlett országok timföldgyáraiban tárolt – vörösiszap pH-ja10 és 12,85 között van, ehhez képest nem tekinthető kiugróan magasnak a Kolontár melletti tározóban mért 13-as. A timföld előállítása után visszamaradt vörösiszapot, amely a kísérő folyadékban egyéb összetevők mellett nátrium-hidroxidot tartalmaz, egy hétlépcsős folyamatban, ellenáramban tiszta vízzel mossák. A  timföldgyárat elhagyó folyadék nátronlúg-koncentrációját így a kiinduló érték egynegyvened részére csökkentik. Az iszaptérre kijutó, illetve ott lévő oldat lúgosssága jó közelítéssel félszázalékos nátrium-hidroxid-oldatnak felel meg, ennek 13 körüli pH-ja nem tekinthető különlegesnek.

9

10

11

12

13

14

15

16

17 Gércei alginittel csökkenteni lehet a vörösiszap lúgos kémhatását, és semlegesíthetők az iszap mérgező anyagai, ezt bizonyítják a kísérletek .A minták és a kísérleti eredmények alátámasztják a Greenpeace eredményeit . A 7,1 pH értékű gércei alginit- ellentétben a Magyarországon fellelhető és ajánlott más anyagokkal szemben - néhány óra alatt a vörösiszap közötti pH értékét erőteljesen, három százalékkal csökkenti, nem engedi felszabadulni a kötött nehézfémeket, a mérgező anyagokat viszont teljesen megköti, és semlegesíti mindenféle mellékhatás nélkül. Az alginit az ökogazdálkodáshoz használt anyag, megkövesedett biomassza . A mostani kísérleti szakaszban 120 tonna alginitet szórtak szét a vörösiszappal borított területre, de további helyszíni vizsgálatok és kísérletek váltak szükségessé.

18

19

20

21

22

23

24

25 A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál. A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek. Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult. Október 9-re a tározó északi része három helyen megroppant. A vészhelyzet miatt kiürítették Kolontárt. A katasztrófa felelőseinek felkutatására a Nemzeti Nyomozóiroda halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújával folytat nyomozást. A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni. Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják. Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontorollt a Mal Zrt. felett

26


Letölteni ppt "Vörösiszap – katasztrófa 2010.okt.04."

Hasonló előadás


Google Hirdetések