Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vörösiszap – katasztrófa 2010.okt.04.. Hasznos komponensei különféle eljárásokkal kivonhatók, de kísérleteznek más irányú hasznosításával is (pl. komposztálási.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vörösiszap – katasztrófa 2010.okt.04.. Hasznos komponensei különféle eljárásokkal kivonhatók, de kísérleteznek más irányú hasznosításával is (pl. komposztálási."— Előadás másolata:

1 Vörösiszap – katasztrófa 2010.okt.04.

2 Hasznos komponensei különféle eljárásokkal kivonhatók, de kísérleteznek más irányú hasznosításával is (pl. komposztálási adalék, kéntelenítési szorbens). Ajka melletti timföldgyár zagytározójának gátja leomlott, és egymillió köbméter vörösiszap és lúgos víz árasztotta el a környező Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településeket. A vörösiszap – a timföldgyártás nagy mennyiségű mellékterméke – maró hatású anyag, nehézfémet, főleg vas-, alumínium-, szilícium- és nátrium-oxidot tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. Ez a veszély elsősorban akkor fenyeget, ha a lerakódott vörösiszap megszárad és porlani kezd.

3

4 Az arzén mellett legkevesebb három elem okozhat tartós környezeti és egészségügyi problémákat az Ajka térségében kiömlött vörösiszapból.A környezetvédő szervezet kiadott közleménye szerint a vörösiszap antimon-, nikkel- és kadmium-tartalma emberre, állatra és a környezetre nézve egyaránt "problematikus lehet". A kritikus szennyeződést mindamellett az arzén okozza Közleményében a Greenpeace bírálta a magyar hatóságokat, mert - mint írták - "eddig semmilyen elemzési eredményt nem tettek közzé".

5 A megrepedt tározó

6

7

8 Az október 4-ei vörösiszap-katasztrófánál nem maga az iszap, hanem a tározóból kiömlő, erősen lúgos folyadék okozta a legsúlyosabb károkat. A 13-as pH-jú maró lúgtól több mint százan szenvedtek égési sérüléseket, a talajba és az élővizekbe jutó oldat elpusztította az útjába kerülő élővilágot. Azóta többször felmerült, miért tároltak ilyen erős lúgot. Egy közelmúltban készült kimutatás szerint a vizsgált – zömmel fejlett országok timföldgyáraiban tárolt – vörösiszap pH-ja10 és 12,85 között van, ehhez képest nem tekinthető kiugróan magasnak a Kolontár melletti tározóban mért 13-as. A timföld előállítása után visszamaradt vörösiszapot, amely a kísérő folyadékban egyéb összetevők mellett nátrium-hidroxidot tartalmaz, egy hétlépcsős folyamatban, ellenáramban tiszta vízzel mossák. A timföldgyárat elhagyó folyadék nátronlúg- koncentrációját így a kiinduló érték egynegyvened részére csökkentik. Az iszaptérre kijutó, illetve ott lévő oldat lúgosssága jó közelítéssel félszázalékos nátrium- hidroxid-oldatnak felel meg, ennek 13 körüli pH-ja nem tekinthető különlegesnek.

9

10

11

12

13

14

15

16

17 Gércei alginittel csökkenteni lehet a vörösiszap lúgos kémhatását, és semlegesíthetők az iszap mérgező anyagai, ezt bizonyítják a kísérletek.A minták és a kísérleti eredmények alátámasztják a Greenpeace eredményeit. A 7,1 pH értékű gércei alginit- ellentétben a Magyarországon fellelhető és ajánlott más anyagokkal szemben - néhány óra alatt a vörösiszap 12-13 közötti pH értékét erőteljesen, három százalékkal csökkenti, nem engedi felszabadulni a kötött nehézfémeket, a mérgező anyagokat viszont teljesen megköti, és semlegesíti mindenféle mellékhatás nélkül. Az alginit az ökogazdálkodáshoz használt anyag, megkövesedett biomassza. A mostani kísérleti szakaszban 120 tonna alginitet szórtak szét a vörösiszappal borított területre, de további helyszíni vizsgálatok és kísérletek váltak szükségessé.

18

19

20

21

22

23

24

25 Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál. A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek. Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult. Október 9-re a tározó északi része három helyen megroppant. A vészhelyzet miatt kiürítették Kolontárt. A katasztrófa felelőseinek felkutatására a Nemzeti Nyomozóiroda halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújával folytat nyomozást. A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni. Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják. Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontorollt a Mal Zrt. felett

26


Letölteni ppt "Vörösiszap – katasztrófa 2010.okt.04.. Hasznos komponensei különféle eljárásokkal kivonhatók, de kísérleteznek más irányú hasznosításával is (pl. komposztálási."

Hasonló előadás


Google Hirdetések