Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tüskésbőrűek és gerinchúrosok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tüskésbőrűek és gerinchúrosok"— Előadás másolata:

1 Tüskésbőrűek és gerinchúrosok

2 Tüskébőrüek A tüskésbőrűek (Echinodermata) törzsébe olyan újszájú tengeri állatok tartoznak, amelyek többnyire a mederfenéken élnek. Lárváik kétoldalas szimmetriát mutatnak. A ma élő csoportjaik kifejlett korban külsőleg ötsugaras szimmetriát mutatnak, belső testfelépítésük viszont aszimmetrikus. Belső vázuk mezoderma eredetű meszes lemezekből épül fel. A testüregük vízedény-rendszerré alakult, mely csövek és tárolóhólyagok bonyolult szövevénye. Az ezt kitöltő testüreg-folyadékot csillós hám és szivattyúhólyagok mozgatják. Részben a folyadék, részben izmok mozgatják a test alsó felületén levő számos kicsi kitüremkedést, melyeket ambulakrális lábaknak nevezünk.

3 Ide tartoznak Ma élő osztályaik :
- Tengerililiomok (Crinoidea) osztálya - Tengericsillagok (Asteroidea) osztálya - Kígyókarúak (Ophiuroidea) osztálya - Tengerisünök (Echinoidea) osztálya - Tengeriuborkák (Holothuroidea) osztálya

4 Gerinchúrosok A gerinchúrosok (Chordata) az állatok (Animalia) egy törzse. Közéjük tartoznak az előgerinchúrosok vagy zsákállatok (Urochordata vagy Tunicata), a fejgerinchúrosok (Cephalochordata) és a gerincesek (Vertebrata). Valamennyi gerinchúros állatnak az embrionális fejlődése idején rugalmas gerinchúrja van. Ez a hajlékony, pálca alakú szerv hólyagszerűen duzzadt sejtekből áll, ezek adják feszességét. A gerinchúr az állat hátoldalán húzódik végig, és a testnek tartást ad. Az emberi terhesség 2. hónapjában a magzaton is jól felismerhető a gerinchúr. Az elő-gerinchúrosoknál és a gerinceseknél az egyedfejlődés során eltűnik. A gerincesek kifejlett példányainál kialakul belőle a gerincvelő, körülötte pedig a gerinccsigolyák. A legutóbbi időkig a gerinceseket tekintették törzsnek, de a legújabb genetikus alapú osztályozások már a gerinchúrosok törzséről és annak három altörzséről beszélnek.

5 Ide tartoznak - Gerinchúrosok - Állkapocs nélküliek
- Csillagos zsákállat - Előgerinchúrosok - Ptatretus - Eptatretus burgeri - Fejgerinchúrosok - Körszájúak - Lándzsahalak

6 Lándzsahalak A lándzshalak (Amphioxiformes) a gerinchúrosok (Chordata) törzsébe tartozó fejgerinchúrosok (Cephalochordata) egy rendje, ide tartoznak az altörzs egyedüli ma is élő képviselői. A fejgerinchúrosok egyetlen osztályának, a csőszívűek (Leptocardii) osztályának egyetlen rendje.

7 Szerkesztette : Patyi Gábor
Vége Szerkesztette : Patyi Gábor 6./4


Letölteni ppt "Tüskésbőrűek és gerinchúrosok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések