Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Ómagyar Mária-siralom egyike legkorábbi nyelvemlékeinknek, az első fennmaradt magyar nyelvű vers. E nyelvemlék alapján elképzelhetjük, hogy milyen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Ómagyar Mária-siralom egyike legkorábbi nyelvemlékeinknek, az első fennmaradt magyar nyelvű vers. E nyelvemlék alapján elképzelhetjük, hogy milyen."— Előadás másolata:

1

2 Az Ómagyar Mária-siralom egyike legkorábbi nyelvemlékeinknek, az első fennmaradt magyar nyelvű vers. E nyelvemlék alapján elképzelhetjük, hogy milyen lehetett a régi magyar nyelv. A szöveg olvasásakor azonnal szembetűnik, hogy az Ómagyar Mária-siralom nyelve sokkal közelebb áll a mai nyelvünkhöz.

3 A nyelv száz év alatt igen sokat fejlődött. Ugyan akkor nyelvi hasonlóságot is találunk. Nyelv emlékünkben a szótövet teljesebb, hosszabb alakjukban szerepelnek. Pl: Odutta–adta, Tilutoa-tiltá, A ragokat többnyire külön írták, és ebből arra következtethetünk, hogy a ragok önálló szavakból keletkezhettek. Pl: Gimilce tvl-Gyümölcsétöl

4 Nyelvemlékünkben sok olyan szót találunk, amelyeket ma már nem használunk, ezeket kihalt szavaknak nevezzük. Pl: ysa-bizony, mend-egész, heon-csupán Bár mondatszerkesztésen érezhető a latin nyelv hatása, mégsem szolgai utánzata a latinnak. Ezt azért fontos tudnunk, mert mind két szöveget latinból fordították.

5 A vers a 13.században íródott egy latin vers átköltéseként és a latin nyelvű Leuveni kódexben. Az értékes kódex 1982-ben került a magyar állam tulajdonába.

6 A mű szerzője egy domonkos rendi szerzetes.

7 Vécsi Orsolya Korek Csaba Karácsonyi Martin O.Martin


Letölteni ppt "Az Ómagyar Mária-siralom egyike legkorábbi nyelvemlékeinknek, az első fennmaradt magyar nyelvű vers. E nyelvemlék alapján elképzelhetjük, hogy milyen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések