Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az idegrendszer.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az idegrendszer."— Előadás másolata:

1 Az idegrendszer

2 Az idegrendszer specializálódott sejtek hálózata, melyek információt szállítanak az élőlény környezetéről és saját magáról, valamint az a szervrendszer amely irányítja a szervezet többi részét. Feldolgozza a külső és belső ingereket, amikre a test valamennyi részének irányításával reagál. Két sejttípusból áll: neuronokból és ún. gliasejtekből. Ez utóbbiak a neuronokat hivatottak támogatni. Az idegrendszer két részre is osztható: központi idegrendszerre és periférikus idegrendszerre. A neuronok kapcsolatot létesítenek a két rendszeren belül és között is.

3 Központi idegrendszer
A központi idegrendszer feladata az információ feldolgozása és ez alapján döntések meghozatala. Ebbe beletartoznak a szó szoros értelmében vett döntések, illetve az izmokat ellátó idegek számára az információ megtervezése. Az információt felvevő részeket szenzoros, a leadókat motoros részeknek nevezzük. A központi idegrendszer anatómiailag és funkcionálisan 2 nagy részre osztható: a gerincvelőre és az agyvelőre. Mindkét részt kívülről beburkolja a három agyhártya, nevezetesen a dura mater, az arachnoidea és a pia mater. Általános jellemző még az agy-gerincvelői folyadék, vagy liquor cerebrospinalis, mely védelemmel látja el az agyat, illetve a gerincvelő központi csatornájában található.

4 Az agyvelőt további részekre oszthatjuk az embrionális agyhólyagokból kialakuló agyterületek szerint: nagyagyra és közti agyra, ezek alkotják az előagy struktúráját. Középagyra, mely egyedül alkotja a középagy strukturáját. Utóagyra, mely áll a hídból, a nyúltvelőből, valamint a kisagyból. Az utóagy a metencephallon és rhombencephallon másodlagos agyhólyagokból fejlődik ki.

5 A gerincvelőt 2 részre oszthatjuk: kívül a fehér állományra, belül a szürke állományra. A szürke állomány nagyrészt az idegsejtek sejttestjeiből áll. További laminákra tagolódik, ezeket Rexed-féle lamináknak nevezzük. A fehér állomány tartalmazza a neuronális pályákat.

6

7 Szerkesztette : Patyi Gábor
Vége Szerkesztette : Patyi Gábor 7./4


Letölteni ppt "Az idegrendszer."

Hasonló előadás


Google Hirdetések