Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elemei, tulajdonságaik és felosztásuk. Azt a négyszöget, melynek legalább egy pár párhuzamos oldala van, trapéznak nevezzük. a, b - alapok, a trapéz párhu-

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elemei, tulajdonságaik és felosztásuk. Azt a négyszöget, melynek legalább egy pár párhuzamos oldala van, trapéznak nevezzük. a, b - alapok, a trapéz párhu-"— Előadás másolata:

1 Elemei, tulajdonságaik és felosztásuk

2 Azt a négyszöget, melynek legalább egy pár párhuzamos oldala van, trapéznak nevezzük. a, b - alapok, a trapéz párhu- zamos oldalai c, d - szárak c, d - szárak

3 A párhuzamos oldalak közötti távolság a trapéz magassága (h). A magasság merőleges az alapokra. b c d h a

4 A két szár felezőpontját összekötő szakasz a trapéz középvonala, mely párhuzamos az alapokkal a b cd m

5 A trapézok fajtái: Különböző oldalú trapéz Derékszögűtrapéz Egyenlőszárútrapéz

6 Különböző oldalú trapéz A trapéz ugyanazon a szárán fekvő szögei kiegészítő szögek: α + δ = 180° β + γ = 180° α δ β γ

7 Egyenlőszárú trapéz – két szára egyenlő Egyenlőszárú trapéz – két szára egyenlő Tulajdonságai: 1. Alapon fekvő szögei egyenlők. 2. Átlói egyenlők. 3. Tengelyesen szim- metrikus alakzat. metrikus alakzat. 4. Van körülírt köre. (Húrnégyszög) (Húrnégyszög)

8 Derékszögű trapéz Derékszögű trapéz magassága(h) Az alapokra merőleges szár egyúttal a trapéz magassága(h) is. Mivel az alapok párhuzamosak egymással, ezért az adott száron lévő másik szög is derékszög.

9

10 1. Feladat:

11 2. Feladat:

12 3. Feladat:


Letölteni ppt "Elemei, tulajdonságaik és felosztásuk. Azt a négyszöget, melynek legalább egy pár párhuzamos oldala van, trapéznak nevezzük. a, b - alapok, a trapéz párhu-"

Hasonló előadás


Google Hirdetések