Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

S ZÓSZERKEZETEK - SZINTAGMÁK Gyakorlás. E LEMEZZÜK AZ MONDAT SZINTAGMÁIT ! 1. Péter minden erejét összeszedve küzdött az első helyért.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "S ZÓSZERKEZETEK - SZINTAGMÁK Gyakorlás. E LEMEZZÜK AZ MONDAT SZINTAGMÁIT ! 1. Péter minden erejét összeszedve küzdött az első helyért."— Előadás másolata:

1 S ZÓSZERKEZETEK - SZINTAGMÁK Gyakorlás

2 E LEMEZZÜK AZ MONDAT SZINTAGMÁIT ! 1. Péter minden erejét összeszedve küzdött az első helyért.

3 Á BRÁZOLD A MONDATOK SZINTAGMÁIT ! 1. Hosszú sorban várakoztak a bolt előtt az egyre türelmetlenebb emberek. 2. Az újító, lázadó és kritikus Ady úttörő volt a XX. század elején.

4 M EGOLDÁS

5

6 T ŐMONDAT LEGYEN VAGY BŐVÍTETT MONDAT ?

7 M ILYEN AZ ÖSSZEFÜGGÉS AZ ALÁBBI RÖVID MONDATOK TARTALMA ÉS AZ UTÁNUK KÖVETKEZŐ HOSSZABB MONDAT TARTALMA KÖZÖTT ? Az eső kopogott. A háztetőn kopogott. Kopogása idegesítő. Ősz volt. Hideg volt. Éjfélre járt az idő. A hideg őszi eső még éjfélkor is idegesítően kopogott a háztetőn.

8 A KÖZLÉS SZEMPONTJÁBÓL A RÖVID MONDATOK A MEGFELELŐBBEK VAGY A HOSSZABB, BŐVÍTETT MONDATOK ?

9 G YAKORLÓ FELADATOK : A MEGADOTT RÖVID MONDATOKBÓL ALKOSS BŐVÍTETT MONDATOT ÚGY, HOGY MINDEN INFORMÁCIÓ BENNE LEGYEN ! 1. Az óra unalmas. Ilyen a történelem. Álmos leszek tőle. Korán keltem. Reggel van. 2. Az osztály meglépett. A fele ment el. Csütörtök volt. Délután volt. Két óráról mentek el. Az utolsókról. RAJZOLD FEL a megfogalmazott bővített mondatok vázát is!

10 M EGOLDÁS 1. Az álmosító, kora reggeli történelem óra unalmas. 2. Csütörtökön délután a fél osztály meglépett az utolsó két óráról. óraunalmas álmosítóreggelitörténelem kora a(z) osztály meglépett féldélutánaz óráról csütörtökönkét utolsó


Letölteni ppt "S ZÓSZERKEZETEK - SZINTAGMÁK Gyakorlás. E LEMEZZÜK AZ MONDAT SZINTAGMÁIT ! 1. Péter minden erejét összeszedve küzdött az első helyért."

Hasonló előadás


Google Hirdetések