Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

RADNÓTI MIKLÓS ( Budapest 19O9.május 5. – Abda 1944.nov.9.)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "RADNÓTI MIKLÓS ( Budapest 19O9.május 5. – Abda 1944.nov.9.)"— Előadás másolata:

1 RADNÓTI MIKLÓS ( Budapest 19O9.május 5. – Abda 1944.nov.9.)

2 RADNÓTI MIKLÓS 1942 május 30. – Köln éjjeli bombázásával kezdetét veszik a Németország elleni angolszász légitámadások. ÉJSZAKA Alszik a szív és alszik a szívben az aggodalom, alszik a pókháló közelében a légy a falon; csönd van a házban, az éber egér se kapargál, alszik a kert, a faág, a fatörzsben a harkály, kasban a méh, rózsában a rózsabogár, alszik a pergő búzaszemekben a nyár; alszik a holdban a láng, hideg érem az égen; fölkel az ősz és lopni lopakszik az éjben.

3

4 Költői képek, eszközök ISMÉTLÉS KÖLTŐI JELZŐ ALLITERÁCIÓ SZÓTAGSZÁM RÍMKÉPLET METAFORA SZIMBÓLUM MEGSZEMÉLYESÍTÉS

5 ÉJSZAKA 1942. június 1. Alszik a szív és alszik a szívben az aggodalom,a alszik a pókháló közelében a légy a falon;a csönd van a házban, az éber egér se kapargál,b alszik a kert, a faág, a fatörzsben a harkály,b kasban a méh, rózsában a rózsabogár, alszik a pergő búzaszemekben a nyár, alszik a holdban a láng, hideg érem az égen; fölkel az ősz és lopni lopakszik az éjben. ISMÉTLÉS: A szavak szószerkezetek megismétlése, a nyomaték az erősítés miatt. Szabályos SZÓTAGSZÁM, RÍMKÉPLET. fokozza a vers zeneiségét, ritmusát KÖLTŐI JELZŐ: szinte látha- tóvá, szemléletessé teszi azt a szót, amelyik előtt áll. METAFORA: közös tulajdonságon alapuló szemléltetés, láttatás, azonosítás. Két fogalom egymásra hatása. SZIMBÓLUM vagy jelkép : egy elvont gondolatot, másik szóképet jelöl. MEGSZEMÉLYESÍTÉS: élettelen tárgyat,élő emberi tulajdonsággal ruház fel. : ALLITERÁCIÓ: betűrím, fokozza a vers zeneiségét. MEGSZEMÉLYESÍTÉS: élettelen tárgyat élő emberi tulajdonsággal ruház fel.

6 Az éj, mint napszak ↔ Az éj, mint elvont, létbeli fogalom sötétség, árnyék- halál, (pergő búzaszemek) csönd, megnyugvás- kilátástalanság, reménytelenség béke, pihenés- üldöztetés, bujkálás (bújik) NYÁR↔ŐSZ termő erő, elmúlás, levél hullás megújulásmelankólia meleghideg fény, ragyogássötétbe borulás

7

8


Letölteni ppt "RADNÓTI MIKLÓS ( Budapest 19O9.május 5. – Abda 1944.nov.9.)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések