Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 A magyar polgári átalakulás az európai országokban a XIX. század elejéig lezajlottakhoz képest sok sajátosságot hordozott.  Magyarország elsősorban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " A magyar polgári átalakulás az európai országokban a XIX. század elejéig lezajlottakhoz képest sok sajátosságot hordozott.  Magyarország elsősorban."— Előadás másolata:

1

2  A magyar polgári átalakulás az európai országokban a XIX. század elejéig lezajlottakhoz képest sok sajátosságot hordozott.  Magyarország elsősorban agrár ország volt, az ipar kisebb jelentőségű volt.  Emiatt a lakosság falvakban, mezővárosokban élt.

3  A magyar polgárosodás leglátványosabb eredménye, büszkesége és szimbóluma Pest- Buda volt.  Pest és Buda egységesítése 1873- ban történt meg.  A főváros lakossága 1873-ban 300 ezer fős, 1892-ben 700 ezer fős, az első világháború előtt pedig 900 ezer fős volt.  Ezzel a 8. európai városok közé emelkedett.

4  Ezt elősegítette elsősorban a bevándorlás, illetve a természetes szaporodás.  Nemzeti ébredés szellemében vált fővárossá.  Közvetlenül Bécstől és Párizs városától tanult.  Gazdasági és társadalmi központ  (urbanizáció, gázvilágítás, csatornázás, villamos vasút, Duna-hidak, körutak, sugárutak.

5 1812-ben megépült a pesti Német Színház 3500 főt tudott befogadni

6 1837. augusztus 22-én nyílt meg Pesten a közadakozásból felépített Pesti Magyar Színház Bajza József igazgatásával.

7  A város szépítéséhez elsősorban József nádor és Széchenyi István járult hozzá  Létrehozták a Szépítési Bizottmányt  1825-ben létrejött az MTA  1839-40 váltótörvényt fogadnak el  1844-ben magyar lett az államnyelv  1844 Védegylet  1850-ben a főváros közlekedési csomópont

8 1849-ben elkészült a Lánchíd Clark Ádám tevei alapján

9 1877-ben a Margit-híd

10 1896-ban Ferenc József híd – ma Szabadsághíd

11 1903-ban Erzsébet híd

12  Operaház ( Gustav Mahler az igazgató) majd Nikisch Artúr, Michael Balling, Egisto Tango  A századfordulón virágzik a koncertélet ( Vigadó, Royal terem  Megalakulnak az első kamaraegyüttesek  Vonósnégyesek majd világhírű a magyar kvarett- kultúra

13  Kedvelt szórakozást nyújtott a század elején a Széchenyi által honosított lóverseny, illetve a kaszinók.  Ezen kívül a színházba járás, bálozás, szalonélet, kávéházak, fürdőzés.  Törzsközönség az arisztokrácia- nagypolgárág, felső értelmiség.  Ők bérelték a páholyokat és az első sorokat.

14  Az iparnak is fontos központjává vált a főváros.  Főleg a mezőgazdasággal kapcsolatos iparágak fejlődtek.  Pest- Budán elsősorban a szeszipar és a malomipar fejlődött.  Bankrendszer kiépül  A technikai fejlődés rohamos volt.

15  Mezőgazdasági gépgyártás  Kühne, Röck, Vidats, Hoffher  Közlekedési gépgyártás  MÁVAG, GANZ  Kéregöntésű vasúti kerekek  Izzógyártás, transzformátor, villanymozdonyok gyártása, automobil gyártás  Magyar mérnökök

16  1878-ban bevezették az elektromos közvilágítást.  1881-ben megszólalt a telefon.  1894-re már 700 előfizetője volt.  A város tervszerű fejlesztése érdekében létrehozták a Fővárosi Közmunkák Tanácsát.  A főutakon már 1887-ben megjelentek az első villamosok.  1896-ban az első fölalatti.


Letölteni ppt " A magyar polgári átalakulás az európai országokban a XIX. század elejéig lezajlottakhoz képest sok sajátosságot hordozott.  Magyarország elsősorban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések