Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FOLYTASSUK… (2.). Itt tartunk… Táblaműveletek Táblaműveletek Adattábla létrehozása Adattábla létrehozása  Mezőnév  Adattípus  Mezőméret  Elsődleges.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FOLYTASSUK… (2.). Itt tartunk… Táblaműveletek Táblaműveletek Adattábla létrehozása Adattábla létrehozása  Mezőnév  Adattípus  Mezőméret  Elsődleges."— Előadás másolata:

1 FOLYTASSUK… (2.)

2 Itt tartunk… Táblaműveletek Táblaműveletek Adattábla létrehozása Adattábla létrehozása  Mezőnév  Adattípus  Mezőméret  Elsődleges kulcs  Index

3 Itt tartunk… Táblaműveletek Táblaműveletek Kapcsolatok adattáblák között Kapcsolatok adattáblák között  1:1  1:N  N:M Hivatkozási integritás Hivatkozási integritás  Kaszkádolt frissítés  Kaszkádolt törlés

4 Itt tartunk… Táblaműveletek Táblaműveletek Adatbevitel Adatbevitel Keresés Keresés  …és csere Adatmódosítás Adatmódosítás Adattörlés Adattörlés Rendezés Rendezés  több szempont szerint

5 Itt tartunk… Táblaműveletek Táblaműveletek Listázás, szűrés Listázás, szűrés  Szűrés kijelöléssel  Szűrés kizárással  Szűrés űrlappal Adatmező hozzáadása Adatmező hozzáadása Adatmező méretének módosítása Adatmező méretének módosítása Érvényességi szabály/ Érvényesítési szöveg készítése Érvényességi szabály/ Érvényesítési szöveg készítése

6 LEKÉRDEZÉSEK

7 Lekérdezések Mire használhatók? Mire használhatók? A megfogalmazott kérdések elmenthetők, így nem kell mindig megismételni, elég csak „futtatni” a lekérdezést. A megfogalmazott kérdések elmenthetők, így nem kell mindig megismételni, elég csak „futtatni” a lekérdezést. Több adaton végzett karbantartási művelet (pl.: frissítés) gyorsabban, egyszerűbben, kisebb hibalehetőséggel végezhető el. Több adaton végzett karbantartási művelet (pl.: frissítés) gyorsabban, egyszerűbben, kisebb hibalehetőséggel végezhető el. Kiemelt szerepe van az adatbázis-kezelésben.

8 Lekérdezések Mezők kiválasztása Mezők kiválasztása Pl.: utasainknak csak a nevére és a telefonszámára van szükség Pl.: utasainknak csak a nevére és a telefonszámára van szükség Rekordok kiválogatása Rekordok kiválogatása Pl.: adott időszakban induló utak adatai Pl.: adott időszakban induló utak adatai Sorba rendezés Sorba rendezés Pl.: adott célországon belüli indulási időrend Pl.: adott célországon belüli indulási időrend

9 Lekérdezések Több adattáblában tárolt adatok összeválogatása Több adattáblában tárolt adatok összeválogatása Pl.: utasok befizetései alapján (ki, mikor, mennyit, melyik útra fizetett be) Pl.: utasok befizetései alapján (ki, mikor, mennyit, melyik útra fizetett be) Számítások Számítások Pl.: nettó árból bruttó ár számítása Pl.: nettó árból bruttó ár számítása Pl.: egy-egy út befizetéseinek összessége Pl.: egy-egy út befizetéseinek összessége

10 Lekérdezések Adatkarbantartás Adatkarbantartás Rekordokon egyszerre végrehajtott módosítás, törlés, új adat felvitele, új adattábla létrehozása Rekordokon egyszerre végrehajtott módosítás, törlés, új adat felvitele, új adattábla létrehozása Pl.: repülős utak árainak 10%-os emelése Pl.: repülős utak árainak 10%-os emelése

11 Lekérdezések fajtái Választó Választó Egy vagy több táblából válogathatjuk ki a rekordokat különböző szempontok szerint sorba rendezve. Számításokat végezhetünk. Egy vagy több táblából válogathatjuk ki a rekordokat különböző szempontok szerint sorba rendezve. Számításokat végezhetünk. Paraméteres Paraméteres A szűrési feltételt a lekérdezés futtatásakor kell megadni. A szűrési feltételt a lekérdezés futtatásakor kell megadni.

12 Lekérdezések fajtái Kereszttáblás lekérdezés Kereszttáblás lekérdezés Összesítő számításaink eredményeinek megjelenítését átszervezhetjük olyan táblázatba, ahol a csoportosító mezők tartalma a táblázat bal oldali oszlopában, illetve az első sorban lesz, a kettő metszéspontjában pedig a kiszámított érték olvasható le. Összesítő számításaink eredményeinek megjelenítését átszervezhetjük olyan táblázatba, ahol a csoportosító mezők tartalma a táblázat bal oldali oszlopában, illetve az első sorban lesz, a kettő metszéspontjában pedig a kiszámított érték olvasható le.

13 Lekérdezések fajtái Módosító (akció) lekérdezések Módosító (akció) lekérdezések Az adatbázis tartalmát változtathatjuk meg. Az adatbázis tartalmát változtathatjuk meg. Több rekord módosítható egyetlen művelettel: Több rekord módosítható egyetlen művelettel:  Adatmódosítás (frissítő)  Adattörlés (törlő)  Adattábla adataiból egy másik adattábla kiegészítése (hozzáfűző)  Adattábla adataiból egy másik adattábla létrehozása (táblakészítő)

14 Lekérdezés objektum

15 Lekérdezés – Tervező nézet (üres)

16 Lekérdezés – Tervező nézet

17 Lekérdezés – Adatlap nézet

18 Választó lekérdezés Készítsünk lekérdezést, amelybe az utasok nevét és telefonszámát gyűjtjük össze! Készítsünk lekérdezést, amelybe az utasok nevét és telefonszámát gyűjtjük össze! Mezőlista Lekérdezés típusa Tervezőrács Kiválasztott mezők

19 Választó lekérdezés És az eredmény: És az eredmény:

20 Választó lekérdezés Készítsünk olyan listát az utakról, amelyben szerepel az út elnevezése, a célország és az út időtartama! (Célország szerinti sorrendben) Készítsünk olyan listát az utakról, amelyben szerepel az út elnevezése, a célország és az út időtartama! (Célország szerinti sorrendben)

21 Választó lekérdezés Keressük ki a 10 legdrágább utat! A lekérdezés az Út elnevezése, az Ország és a Részvételi díj mezőket tartalmazza! Keressük ki a 10 legdrágább utat! A lekérdezés az Út elnevezése, az Ország és a Részvételi díj mezőket tartalmazza!

22 SZÁMOLJUNK!

23 Összesítések Group By Group By Csoportosítja a rekordokat adott mező tartalma szerint. Csoportosítja a rekordokat adott mező tartalma szerint. Sum Sum Összegzi adott mező tartalmát. Összegzi adott mező tartalmát. Avg Avg Átlagértéket számít adott mezőben. Átlagértéket számít adott mezőben.

24 Összesítések Min Min A mezőben előforduló legkisebb értéket adja. A mezőben előforduló legkisebb értéket adja. Max Max A mezőben előforduló legnagyobb értéket adja. A mezőben előforduló legnagyobb értéket adja. Count Count Megszámolja a rekordokat adott mező alapján. Megszámolja a rekordokat adott mező alapján.

25 Összesítések Expression Expression A mező számított mező. A mező számított mező. Where Where A mező az összesítésben nem vesz részt, csak szűrés történik a tartalma alapján. A mező az összesítésben nem vesz részt, csak szűrés történik a tartalma alapján.

26 Számolás lekérdezésben Számoljuk ki, mennyi volt eddig az összes befizetés! Számoljuk ki, mennyi volt eddig az összes befizetés!

27 Számolás lekérdezésben Számoljuk meg, az egyes úttípusokból mennyi van az adatbázisban! Számoljuk meg, az egyes úttípusokból mennyi van az adatbázisban!

28 Számolás lekérdezésben Jelenítsük meg úttípusonként a legmagasabb és a legalacsonyabb árat, illetve számítsuk ki az úttípusok átlagárát! Jelenítsük meg úttípusonként a legmagasabb és a legalacsonyabb árat, illetve számítsuk ki az úttípusok átlagárát!

29 Számolás lekérdezésben Számítsuk ki a 28- as útra történt befizetések összegét utasonként! (az utasok számával együtt) Számítsuk ki a 28- as útra történt befizetések összegét utasonként! (az utasok számával együtt)

30 Számolás lekérdezésben Számoljuk meg, hányan jelentkeztek a 28- as útra! Azt is számoljuk ki, hány üres hely van még az útra? Számoljuk meg, hányan jelentkeztek a 28- as útra! Azt is számoljuk ki, hány üres hely van még az útra?

31 Számítsuk ki az utak érkezési napjait! A lekérdezésben az út elnevezése, az ország és az időpontok szerepeljen. A lekérdezés az indulás szerint, azon belül pedig ország szerint legyen rendezve! Csak azokat az utakat lássuk, amelyek nem bármikor indíthatók. Számítsuk ki az utak érkezési napjait! A lekérdezésben az út elnevezése, az ország és az időpontok szerepeljen. A lekérdezés az indulás szerint, azon belül pedig ország szerint legyen rendezve! Csak azokat az utakat lássuk, amelyek nem bármikor indíthatók. Számolás lekérdezésben

32 Választó lekérdezés Egyszerűbb feltételek megadása Egyszerűbb feltételek megadása Milyen városlátogató útjaink vannak? Milyen városlátogató útjaink vannak? Milyen városlátogató útjaink vannak? Milyen városlátogató útjaink vannak? Mely utak indulnak Ausztriába? Mely utak indulnak Ausztriába? Mely utak indulnak Ausztriába? Mely utak indulnak Ausztriába? Vannak-e I. és IV. kerületi utasaink? Vannak-e I. és IV. kerületi utasaink? Vannak-e I. és IV. kerületi utasaink? Vannak-e I. és IV. kerületi utasaink? Kik azok az utasok, akik irányítószáma 11-gyel kezdődik, de nem XI. kerületiek? Kik azok az utasok, akik irányítószáma 11-gyel kezdődik, de nem XI. kerületiek? Kik azok az utasok, akik irányítószáma 11-gyel kezdődik, de nem XI. kerületiek? Kik azok az utasok, akik irányítószáma 11-gyel kezdődik, de nem XI. kerületiek? Melyek a szállodai (hotel) elhelyezéses utak? Melyek a szállodai (hotel) elhelyezéses utak? Melyek a szállodai (hotel) elhelyezéses utak? Melyek a szállodai (hotel) elhelyezéses utak?

33 Választó lekérdezés Egyszerűbb feltételek megadása Egyszerűbb feltételek megadása Milyen, 50 ezer forintnál nem drágább útjaink vannak? Milyen, 50 ezer forintnál nem drágább útjaink vannak? Milyen, 50 ezer forintnál nem drágább útjaink vannak? Milyen, 50 ezer forintnál nem drágább útjaink vannak? Kik a törzsutasok? Kik a törzsutasok? Kik a törzsutasok? Kik a törzsutasok? Melyik utak indulnak 2009. július 31-én? Melyik utak indulnak 2009. július 31-én? Melyik utak indulnak 2009. július 31-én? Melyik utak indulnak 2009. július 31-én? Melyik útra lehet bármikor indulni? Melyik útra lehet bármikor indulni? Melyik útra lehet bármikor indulni? Melyik útra lehet bármikor indulni?

34 Választó lekérdezés Lekérdezés több feltétel alapján Lekérdezés több feltétel alapján Olaszországi körutazások Olaszországi körutazások Olaszországi körutazások Olaszországi körutazások Augusztusban induló utak Augusztusban induló utak Augusztusban induló utak Augusztusban induló utak Ökotúrák és az 500000 Ft-nál többe kerülő utak (speciális ajánlatok) Ökotúrák és az 500000 Ft-nál többe kerülő utak (speciális ajánlatok) Ökotúrák és az 500000 Ft-nál többe kerülő utak (speciális ajánlatok) Ökotúrák és az 500000 Ft-nál többe kerülő utak (speciális ajánlatok) Környező országok útjai Környező országok útjai Környező országok útjai Környező országok útjai Mediterrán nyaralások Mediterrán nyaralások Mediterrán nyaralások Mediterrán nyaralások

35 ÁLTALÁNOSÍTSUNK!

36 Paraméteres lekérdezés Alakítsuk át a 28-as útra vonatkozó lekérdezésünket úgy, hogy bármely út adatait meg tudjuk jeleníteni! Alakítsuk át a 28-as útra vonatkozó lekérdezésünket úgy, hogy bármely út adatait meg tudjuk jeleníteni!

37 Paraméteres lekérdezés Készítsük el létszámra is az általánosítást! Készítsük el létszámra is az általánosítást!

38 Számolás lekérdezésben Számítsuk ki, júliusban mennyi volt a befizetés? Számítsuk ki, júliusban mennyi volt a befizetés?

39 Paraméteres lekérdezés Általánosítsuk az előző lekérdezésünket: A befizetett összegeket napi bontásban jelenítsük meg, bármely napra vonatkoztatva. Általánosítsuk az előző lekérdezésünket: A befizetett összegeket napi bontásban jelenítsük meg, bármely napra vonatkoztatva.

40 Számolás lekérdezésben Jelenítsük meg, melyik hónapban, melyik országba hány út indul! Jelenítsük meg, melyik hónapban, melyik országba hány út indul!

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55


Letölteni ppt "FOLYTASSUK… (2.). Itt tartunk… Táblaműveletek Táblaműveletek Adattábla létrehozása Adattábla létrehozása  Mezőnév  Adattípus  Mezőméret  Elsődleges."

Hasonló előadás


Google Hirdetések