Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vörösiszap katasztrófa Juvancz Zoltán. 2010 október 4. A tízes kazetta gátja átszakadt 300×500 m, 30 m magas salakbeton gát Megközelítőleg 1 millió m.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vörösiszap katasztrófa Juvancz Zoltán. 2010 október 4. A tízes kazetta gátja átszakadt 300×500 m, 30 m magas salakbeton gát Megközelítőleg 1 millió m."— Előadás másolata:

1 Vörösiszap katasztrófa Juvancz Zoltán

2 2010 október 4. A tízes kazetta gátja átszakadt 300×500 m, 30 m magas salakbeton gát Megközelítőleg 1 millió m 3 vörösiszap zagy kiömlött.

3 mi történt? gátszakadás 500-700 em 3 kiömlik 10 km 2 -re 10 halott, 150 sérült kár eddig 23 mdFt

4 A maró áradat végigpusztított az alacsony területeken A rombolóhatást fokozta az anyag nagy sűrűsége és a magával ragadott tárgyak ütése.

5 A vörösiszap ömlés kiterjedése ElőtteUtána

6 Mi a vörösiszap A vörösiszap a Bayer timföldgyártás mellékterméke. Magas pH értéken az alumínium nátrium sója (Na 3 AlO 3 ) kioldódik a vörösiszap mellől. A visszamaradt vörösiszap összetétele: A nyomnyi nehézfémek lúgos oldatban nem oldódnak fel.

7 Mi a vörösiszap A vörösiszap EU besorolás szerint nem veszélyes hulladék, mert a zagyból a lúgot visszanyerik Európában. A MAL technológiájában a nátronlúgot nem mossák ki, ezért a vörösiszap rendkívül maró marad. A vörösiszap tixotróp tulajdonágú. A vörösiszapot nedves állapotban (folyós) tartották a kiporzás elkerüléséért.

8 Hibás állapotok A tározóra nem érvényesítették a Seveso II előírásokat. Tisztázatlan felelőségi viszonyok: A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség nem átgondolt engedély kiadása. Nem lehet a kolontári jegyző hatásköre egy veszélyes üzem engedélyezése és ellenőrzése. Nem volt lakósági riasztórendszer.

9 Hibás építmény A csurgalékvíz felfogására épített gyűjtőcsatornában megelégedtek a csurgalék elvezetésével, nem az eltömésre koncentráltak. Magasan ált a csurgalékvíz. 2009-ben magasítás. Legömbölyített sarkok hiánya. A túl sok folyadék, hullámzás miatti dinamikus terhelése.

10 Riasztás Rendőrség Tűzoltóság- MÁV Mentők Katasztrófavédelem Lopás elleni őrszolgálat Katasztrófa turisták elhajtása

11 Elsődleges mentés Emberek kiszállítása nehézgéppel. Élőlények lemosása Gázpalackok leengedése Alvizi riasztás, semlegesítés Helyszíni válságstáb

12 Megfelelő öltözetek Kezdetben nem voltak tisztában a maró hatással. Eleinte gázálarcot viseltek porálarc helyett.

13 A vörösiszap áradat a Torna patakon keresztül eléri a Marcalt

14 A csóva pH-jának csökkenése A Rába és Duna élővilágának nem ártott a katasztrófa.

15 Marcal mentesítése EcetGipsz Problémát jelentett, hogy hogyan jutassák a semlegesítő anyagot a vízbe. Miért nem használtak HCl-t vagy H 2 SO 4 -et?

16 MAL ZRt-ét érintő intézkedések Termelés ideglenes leállítása Állami felügyelet 2011 február végén a MAL Zrt. átállt a száraz technológiára. Az átállás költsége 550 mFt volt2011 február végén a MAL Zrt. átállt a száraz technológiára. Az átállás költsége 550 mFt volt Kártérítési perekKártérítési perek

17 Nem volt megfelelő kommunikáció Nem volt a válságstábnak kiépített kommunikációja a lakósággal ezért többször pánikszerű hamis riasztás volt. A Greenpeace hamis fényképet közölt. Nem volt sugárveszély A vörösiszapnak nincs magas nehézfém tartalma.

18 AZ EMBERNEK NEM SZABAD ÖSSZEKEVERNIÜK A ROSSZ A MENEDZSMENTET A VÉGZETTEL ONE MUST NOT CONFUSE BAD MANAGEMENT WITH DESTINY 10 % 90 %

19 Új biztonsági gát építése A támfal több helyen megrepedt, ezért figyelő pontot létesítettek. 2011.10.09 Kolontárt ideglenesen kiürítették. Biztonsági gátat építettek Kolontár elé.

20 Az ujjá épített támfal

21 A megszáradt vörösiszap kis szemcsék és lúgosság miatt veszélyes Nem volt sugárveszély.

22 A vörösiszap mérete miatt veszélyes Somlai J. et al. Magyar kémikusok Lapja 65 (2010) 378-379.

23

24 Kiépített riasztó rendszer

25 A gipsz hatása Padisák J. etal. Vörösiszap katasztrófa: következmények és tapasztalatok MTA, 2011. március 1. A gipsz összefüggő réteget ad, aminek a tetején algabevonat képződött.

26 A gipszréteg „rohadást” okoz az eredeti üledékben A balest előtt a patak ökologiai állapota jó volt. Padisák J. etal. Vörösiszap katasztrófa: következmények és tapasztalatok MTA, 2011. március 1.

27 Néhány potenciális hasznosítási területet szemléltet a következő táblázat:

28 2011 február végén a MAL Zrt. átállt a száraz technológiára. Az átállás költsége 550 mFt volt.2011 február végén a MAL Zrt. átállt a száraz technológiára. Az átállás költsége 550 mFt volt.

29 Megoldás a Dudarit

30 Dudarit (tőzeg) magas humusztartamú szerves anyag. pH csökkentés Kiporzás akadályozás Magas tápanyag tartalom Ide dudarit képe

31 Elkülönölt kockázatkezelés Eseti kockázatkezelés Nem összpontosított kockázatkezelés Integrált kockázatkezelés Folyamatos kockázatkezelés Összpontosított kockázatkezelés vs. A MAL Zrt. X. sz. vörösiszap tározójának kockázatkezelési tapasztalatai Dr. Tóth Ferenc vezérőrnagy

32 Vörösiszap megfelelő felhasználása

33 lehet másképpen? lúgosság csökkentése (5-7 átmosás) kezelések világszerte: –Out: tengerbe öntés, nedves tárolás –In: száraz tárolás (sz.a. > 60%), vörösiszap feldolgozása 2011 február vége: a MAL Zrt. átállt a száraz technológiára. Az átállás költsége 550 mFt volt.

34 Vörösiszap remediáció olasz náddal (giant reed)


Letölteni ppt "Vörösiszap katasztrófa Juvancz Zoltán. 2010 október 4. A tízes kazetta gátja átszakadt 300×500 m, 30 m magas salakbeton gát Megközelítőleg 1 millió m."

Hasonló előadás


Google Hirdetések