Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítsünk prezentációt! Alapelvek, célok, módszerek Farkas Gabriella Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítsünk prezentációt! Alapelvek, célok, módszerek Farkas Gabriella Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai."— Előadás másolata:

1 Készítsünk prezentációt! Alapelvek, célok, módszerek Farkas Gabriella farkas.gabriella@bgk.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gépgyártástechnológiai Szakcsoport

2 A szakdolgozatot prezentálni kell! Az értékelésben nagy szerepe van Része a Záróvizsgának Szabályzat is előírja

3 A prezentáció célja Bemutatni az elvégzett (saját) munkát !!! Könnyebb:  Információ átadása  Érdeklődés felkeltése  Reakció, interakció

4 Mielőtt összeállítjuk, fontos tudni! Mi a célunk? Mennyi idő áll rendelkezésünkre? Mit várnak el Tőlünk? Hol tartjuk? Kinek tartjuk? Milyen technikai eszközök állnak rendelkezésre?

5 Mielőtt összeállítjuk, fontos tudni! Mi a célunk?  A szakdolgozat rövid, tartalmas bemutatása  Nem kell a „rizsa”, csak a sajátmunka Mennyi idő áll rendelkezésünkre?  ZVB elnök által meghatározott  Általában 10 - 15 perc

6 Mielőtt összeállítjuk, fontos tudni! Mit várnak el Tőlünk?  Az időkeretet tartsuk be  Beszéljünk hangosan, értelmesen  Beszéljünk a lényegről  Legyen érdekes az előadás Hol tartjuk?  Főiskola Népszínház utca!!!  ZVB előtt (folytonos járkálás)

7 Mielőtt összeállítjuk, fontos tudni! Kinek tartjuk?  ZVB  Furcsa, de értenek hozzá! Milyen technikai eszközök állnak rendelkezésre?  Számítógép  Projektor  Írásvetítő  …

8 Tartalmi kritériumok Címlap A célkitűzések alapján a szakdolgozat felépítésének bemutatása Felvetett problémák, célok megoldásának bemutatása Érdekességek a szakdolgozattal kapcsolatban Konklúzió, következtetések, összefoglalás Zárlap

9 A prezentáció készítésének rejtelmei Farkas Gabriella 2007. A szakdolgozat címe. A szakdolgozat készítője, szakiránya. Esetleg a konzulensek is feltűntethetők. Évszám is feltűntethető. Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Egyetem, Kar és Intézmény megnevezése, jelképe. Itt elmondhatjuk a dolgozat célkitűzéseit, a téma jelentőségét! Ha muszáj, külön dián is felsorolhatjuk!

10 A célkitűzések alapján a szakdolgozat illetve a prezentáció felépítésének bemutatása Szakirodalom feldolgozása. Az alkalmazott módszerek ismertetése. A számítások bemutatása. Következtetések. Igazodva a szakdolgozat tartalomjegyzékéhez. Itt is elmondhatjuk a dolgozat célkitűzéseit!

11 Felvetett problémák, célok megoldásának bemutatása Képek, Ábrák, Rövid mondatok segítségével. Több dián keresztül is történhet a bemutatás.

12 Érdekességek a szakdolgozattal kapcsolatban Képek, Ábrák, Rövid mondatok segítségével. Ha van ilyen csak akkor szükséges.

13 Konklúzió, következtetések, összefoglalás 1) 2) 3) 4) 5) Felsorolás jelleggel.

14 Zárlap KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!

15 Ütemezés Az előadás ritmusa:Diák száma/perc: Nagyon sietős2 dia / 1 perc Tempós1 dia / 1 perc Normál1 dia / 2 perc Szokásos8-10 dia / 10 perc

16 Alkalmazott betűméret 10 – Ariel betűtípus 12 – Ariel betűtípus 14 – Ariel betűtípus 16 – Ariel betűtípus 18 – Ariel betűtípus 20 – Ariel betűtípus 24 – Ariel betűtípus 28 – Ariel betűtípus 32 – Ariel betűtípus 36 – Ariel betűtípus 40 – Ariel betűtípus 44 – Ariel betűtípus 48 – Ariel betűtípus Vegyük figyelembe, hogy kivetítéskor nagyon számít! Szöveg legalább 28; Cím lehet 32.

17 Alkalmazott betűtípus Szabadon választott, de vegyük figyelembe az ékezeteket valamint az eltérő betűméretet! Szöveg –Verdana Szöveg - Comic Sans Ms Szöveg - Letter Gothic Szöveg - Arial Szöveg - New Century Schoolbook Szöveg - Times New Roman Szöveg - Garamond A szövegelhelyezésn él is vegyük figyelembe!

18 Alkalmazott kontraszt Azonos színek Eltérő színek Azonos színek Eltérő színek Sötét háttér – sötét betű Világos háttér – világos betű

19 Alkalmazott kontraszt Sötét betű Világos betű Sötét betű Helyes Helytelen

20 Alkalmazott képek, ábrák Helytelen Túl sok a kép!

21 Alkalmazott képek, ábrák Helytelen „A termékvisszahívás folyamata” Túl nagy a folyamatábra, olvashatatlan a szöveg!

22 Alkalmazott szöveg Helytelen 1. forgácstörés és erővizsgálat 2. a vizsgált lapkák érdesség előállító képessége 3. kopás– és éltartamvizsgálat Felhasznált eszközök:  SU50/1500 esztergapad fokozatnélküli hajtással  késtartó: DWLNR 25 25 M08  KISTLER erőmérő  sztereómikroszkóp + digitális fényképezőgép A vizsgált lapkák: WNMG080408-PM / 4025 – ISO geometriájú („régi”) WNMG080408-PM / 4225 –ISO geometriával („új”) WNMG080408-WM / 4225 – Wiper geometriájú („új”). ÚAz új GC 4225 jelű bevonat jellemzői a következők: - mérsékelt hőmérsékleten felvitt CVD-bevonat (MTCVD), - az új minőség kompromisszumok nélküli megoldást jelent az acél és edzett acél elősimításától kezdve a nagyolásig -- a hagyományos TiCN alapréteg jó tapadású, -- a homlokfelületi kerámia (Al 2 O 3 ) fedőréteg jól ellenáll a mind az abráziós, mind pedig a magas hőmérsékleten lezajló (kémiai-, diffúziós- és oxidációs) mikrojelenségeknek. -- a hátfelületre felvitt TiN réteg jól felismerhetővé teszi a makrokopásokat. Túl sok a szöveg!

23 Alkalmazott szöveg Helytelen Túl kevés a szöveg! A megoldáshoz alkalmazott módszer: FMEA.

24 Alkalmazott képek, ábrák Helyes A dolgozói elégedettség vizsgálata során 100 fő válaszadási aránya az alábbi ábra szerint alakult. Tehát a munkatársak 44 %-a 4-6 órát tölt a számítógép előtt naponta.

25 Alkalmazott animációk Helytelen A dolgozói elégedettség vizsgálata során 100 fő válaszadási aránya az alábbi ábra szerint alakult. Tehát a munkatársak 44 %-a 4-6 órát tölt a számítógép előtt naponta. 12%-a több mint 6 órát! Lassú, vontatott a sok animációtól.

26 Alkalmazott animációk Helyes A dolgozói elégedettség vizsgálata során 100 fő válaszadási aránya az alábbi ábra szerint alakult. Tehát a munkatársak 44 %-a 4-6 órát tölt a számítógép előtt naponta. 12%-a több mint 6 órát! Legyen mértéktartó.

27 Néhány jó tanács Tapasztalatból… A fóliákon levő szöveg információ a „hallgatóságnak”, de legyen segítség az előadónak is. Írjunk szöveget az előadáshoz, az egyes fóliákhoz kapcsolva. Mérjük meg, mennyi ideig tart normál tempóban elolvasva. Olvassuk és/vagy mondjuk el a diavetítés mellett.

28 Néhány jó tanács Tapasztalatból… Mondjuk el az egész előadást „papírlesés” nélkül. Gyakoroljunk! Ha lehet valakinek/valakiknek is mondjuk el. Öltözzünk fel úgy, mintha a Záróvizsgára mennénk, és tartsuk meg ilyen szituációban az előadást! Ha netán nem kérnek PowerPoint-os prezentációt, akkor sincs baj, hiszen van egy kész szöveges előadás!

29 Néhány jó tanács Tapasztalatból… A „késznek vélt” prezentációt mutassuk meg a belső konzulensnek, véleményeztessük! Ha megfelel, minél hamarabb jutassuk el, hogy felkerüljön a számítógépre. Ne a Záróvizsgára hozzuk, mert a prezentációkat korábban felteszik a számítógépekre! Ne a Záróvizsgára hozzuk, mert elképzelhető, hogy valamiért nem vagy nem úgy működik ahogy szeretnénk!

30 Összefoglalva … Jó munkát kívánok a prezentáció elkészítéséhez és sok sikert a Záróvizsgához! Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Készítsünk prezentációt! Alapelvek, célok, módszerek Farkas Gabriella Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések