Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kenneth Frampton (1930- ). Kenneth Frampton nevét legalább három okból kell ismerni: - 1980-ban jelent meg először (az azóta többször is bővített és számtalan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kenneth Frampton (1930- ). Kenneth Frampton nevét legalább három okból kell ismerni: - 1980-ban jelent meg először (az azóta többször is bővített és számtalan."— Előadás másolata:

1 Kenneth Frampton (1930- )

2 Kenneth Frampton nevét legalább három okból kell ismerni: - 1980-ban jelent meg először (az azóta többször is bővített és számtalan kiadást megért) a Modern Architecture - A Critical History című könyve, amely a modern építészet történetének máig is egyedülállóan alapos és tömör feldolgozása; - 1983-ban ő indította útjára a kritikai regionalizmus gondolatát, amellyel az univerzális civilizáció és a nemzeti kultúra építészetben is jelentkező konfliktusának feloldásához kívánt segítséget nyújtani; - 1990-től több írását és könyvét szentelte a tektonika koncepciójának, mellyel az építészet relatív autonómiáját (lényegét, sajátszerűségét) próbálta megragadni és kifejteni.

3 regionalizmus A régió latin szó, jelentése vidék, tájék, városnegyed, városkerület. Olyan kisebb vagy nagyobb terület, amelyet valamely közös tulajdonság választ el a környezetétől: a régió lehatárolás és különbözés. Ami regionális, az helyhez kötötten sajátos és más - a regionális építészet helyhez kötötten sajátos és más.

4 Lewis Mumford (1895-1990) Internationally renowned for his writings on cities, architecture, technology, literature, and modern life, Lewis Mumford was called by Malcolm Cowley, “the last of the great humanists.” His contributions to literary criticism, architectural criticism, American studies, the history of cities, civilization, and technology, as well as to regional planning, environmentalism, and public life in America, mark him as one of the most original voices of the twentieth-century., the history of cities, civilization, and technology, as well as to regional planning, environmentalism, and public life in America, mark him as one of the most original voices of the twentieth-century.

5 Mumford regionalizmusa A nemzetközi stílus definiálta modern építészet gépies, személytelen és puritán, amely egyoldalúan értelmezi a funkcionalizmust, amikor csak a mechanikus funkciók kielégítését tartja szem előtt, holott a humán funkciók - az emberi érzések, érzelmek és az egyéni szempontok - figyelembe vétele legalább olyan fontos - állította a szerző. A nem-gépies és nem-formális modern építészet példáját Mumford a kaliforniai partokon találta meg, s nevezte el Bay Region stílusnak, amely "szabad, mégis visszafogott kifejezése a helynek, a klímának és a tengerparti életformának."

6 Kritikai regionalizmus A kritikai regionalizmus célja ezzel szemben az, hogy közvetítsen az univerzális civilizáció és a nemzeti kultúrák kettőssége között. A civilizációs technika ésszerűsége a hely elvesztéséhez vezethet, a kritikai regionalizmusnak ezt a helyet kell megőriznie, de nem a másolt formai elemek által, hanem a hely (heideggeri értelemben vett) egzisztenciális lényegének a megértésével. A hely lehatárolás, nem kirekesztő, hanem egybegyűjtő értelemben: a hely jelentéseket gyűjt össze, kifejező sűrűsödés és együttrezgés. A helyhez való kötődés így nem a képi két dimenzióban, hanem csakis a térben és több dimenzióban írható le. A framptoni hely-forma a topográfiából, a helyi fényekből és klímából, valamint a tektonikából kell megteremtődjön.

7 Tektonika MI A TEKTONIKA? Tekton (görög) = építőmester, ács Szerkezettan Az a művészet, mely merev, bot alakú alkotó részeket egy eltolhatatlan szisztémává, egésszé épít össze. Az építészetben a nyers anyag szakszerű vagy művészi feldolgozásának tana, melynél az anyagszerűség is szerepet játszik.

8 A TEKTONIKA ÚJRAÉRTELMEZÉSE A POSZTMODERN HATÁSÁRA A posztmodern építészet = képek, látvány, felszín Tektonika = testszerűség, térbeliség „A topográfia és a fény kritikai jelentősége ellenére az autonóm építészet mégis elsősorban tektonikai és nem szcenográfiai jellegű, vagyis az autonómiát az épület nyíltan megmutatott vonalai testesítik meg, illetve az a mód, ahogyan a szerkezet szintaktikai formája határozottan ellenáll a nehézségi erőnek.” Kenneth Frampton, 1983 A TEKTONIKA Az építészet strukturális egysége, a konstrukció poétikája Az építészet anyagszerűsége, testszerűsége és térbelisége Az építészet autonóm válasza az adott kultúrára és helyre

9 Jörn Utzon: Bagsvaerdi templom, Koppenhága mellett, 1976

10

11

12

13

14 Bagsvaerdi templom

15

16 For Bagsværd Church Utzon captured his idea for the church in two sketches showing the transformation from a gathering on the beach to a congregation framed by an abstract landscape of tree-like columns and "cloud-vaults", realized as thin-shell concrete structures. Utzon’s idea was inspired by regular, Trade Wind driven clouds he saw whilst lying on a beach in Hawaii.

17 Kínai pagoda

18 Town Hall by Alvar Aalto architect, at Saynatsalo, Finland, 1949 competition, built 1952

19

20 Photo, the grassy courtyard · Saynatsalo Town Hall · Saynatsalo, Finland

21

22

23


Letölteni ppt "Kenneth Frampton (1930- ). Kenneth Frampton nevét legalább három okból kell ismerni: - 1980-ban jelent meg először (az azóta többször is bővített és számtalan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések