Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adatbázis-kezelés, információ-rendszerek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adatbázis-kezelés, információ-rendszerek"— Előadás másolata:

1 Adatbázis-kezelés, információ-rendszerek
GTK Pénzügy és Számvitel Szak, BSc Adatbázis-kezelés, információ-rendszerek Tárgyjegyző: Baksáné Varga Erika 4GL rendszerek Bevezetés az MS Access használatába

2 4GL rendszerek

3 4GL fogalma 4GL = 4th Generation Language
Nem programozási nyelv, hanem grafikus felülettel rendelkező integrált alkalmazásfejlesztő eszköz. A 4GL eszközök magas szintű programozási nyelvre épülő komplex, objektumorientált programfejlesztő rendszerek.

4 Programzási nyelvek generációi
1GL: gépi (bináris) kód 2GL: alacsony szintű, gépközeli nyelvek 3GL: magas szintű programozási nyelvek (feladatorientált, strukturált prog. nyelvek) 4GL: grafikus felületű, objektumorientált programfejlesztő eszközök (komponens alapú fejlesztési módszert alkalmaznak)

5 4GL eszközök tulajdonságai 1/3
Grafikus felhasználói felület Objektumorientáltság (kész objektumok) Eseményvezérelt programozás Gyors fejlesztés (komponens alapú): elég megadni a megjelenítési és eseménykezelési paramétereket; az implementációs részleteket elrejti.

6 4GL eszközök tulajdonságai 2/3
Korszerű programozástechnikai eszközök használata Szabványosság és rugalmasság Teljesség Moduláris programfelépítés Csoportmunka-támogatás Segédprogramok széles választéka

7 4GL eszközök tulajdonságai 3/3
Futtatható állomány generálása MS Access A 4GL rendszerek általános követelményeinek megfelel, de a fejlesztő- rendszertől függetlenül futtatható állomány fordítására nem képes, ezért nem nevezhetjük "igazi" 4GL fejlesztőrendszernek!

8 4GL eszközök osztályozása
Általános fejlesztő eszközök: általános programozási feladatok megoldására szolgálnak (pl. Delphi,VisualBasic) Adatbázis-kezelő alkalmazások fejlesztő eszközei (pl. Visual FoxPro, Power Builder, Oracle Power Forms, Magic) Speciális fejlesztő eszközök (pl. internet-alapú alkalmazásfejlesztő eszközök)

9 4GL rendszerek hátrányai
erőforrás-igényesebbek, mint a hagyományos (3GL) rendszerek, a hagyományos megoldások már beváltak, jobban ismertek mind fejlesztői, mind felhasználói oldalról, komplexitásuk miatt áttekinthetőségük meglehetősen nehéz programozói feladat, nincs mindig szükség a 4GL nyújtotta előnyökre, lényegesen drágábbak, mint a hagyományos eszközök, a felhasználók lassabban térnek át újabb eszközökre.

10 4GL rendszer komponensei 1/8

11 4GL rendszer komponensei 2/8
Repository: A rendszer központi eleme. A repository tárolja az fejlesztőrendszer által készített alkalmazások adatait, a bennük szereplő objektumok, megkötések, szabályok definícióit.

12 4GL rendszer komponensei 3/8
Képernyőszerkesztő: A képernyő szerkesztő segítségével grafikusan megtervezhető az alkalmazás kezelő felülete. Események kezelését, vezérlését lehet vele megadni.

13 4GL rendszer komponensei 4/8
Menüszerkesztő: az egyes képernyők és nyomtatási programmodulok összekapcsolását végzi Jelentésszerkesztő: listaként, papíron kinyomtatott jelentések formátumát lehet vele megadni

14 4GL rendszer komponensei 5/8
Adatszerkesztő: A kapcsolódó adatbázisban létrehozandó vagy létrehozott adatok, relációk és attribútumok, indexek szerkezetét lehet definiálni. Itt lehet megadni az adatok forrását, elérési útvonalát is.

15 4GL rendszer komponensei 6/8
ER modellező Grafikusan és szemléletesen elkészíthető az adatszerkezet modellje. Az előállított modellből a rendszer automatikusan generálja a megfelelő relációs adatmodellt, és létrehozza a szükséges táblázatokat, integritási feltételeket.

16 4GL rendszer komponensei 7/8
CASE eszközök Computer-Aided Software Engineering a fejlesztés teljes vertikumát lefedő eszközök együttes elnevezése Kész alkalmazások, segédprogramok gyűjteménye

17 4GL rendszer komponensei 8/8
Csoportmunka-támogatás: változások pontos nyomonkövetése, ütemezések megvalósítása, feladatkörök pontos kijelölése.

18 Szoftverrendszerek működési környezete
Külső számítógépes rendszerek Felhasználó Alkalmazáslogika Kezelői felület Kommunikációs felület

19 Kezelői felület A kezelői felületen keresztül tudjuk egy működő szoftverrendszer viselkedését befolyásolni. Grafikus Elemei: Megjelenítő objektumok: a kezelő ezeken keresztül kaphat információkat a rendszertől, és rajtuk keresztül be is avatkozhat a rendszer működésébe. Parancsok: billentyűkombinációk vagy menük

20 Megjelenítő objektumok
A 4GL rendszerben az eszköztárról érhetők el. Tulajdonságokkal és metódusokkal rendelkeznek (adatlapon beállíthatók). Fajtái: Passzív: Tartalmuk, megjelenésük, és állapotuk állandó. Kezelői eseményekre nem reagálnak, és adatokat nem jelenítenek meg. Aktív: Tartalmuk időben változó, és az általuk megjelenített adatokat az alkalmazáslogika képzi, vagy közvetlenül a környezetből származnak.

21 Aktív kezelőszervek /3 Olyan aktív megjelenítő objektum, amely képes kezelői beavatkozásokra reagálni.

22 Aktív kezelőszervek 2/3 Nyomógomb (button)
Kétállapotú kapcsoló (checkbox) Választógombok (radio button) (egyválasztós) Szövegmező Görgetősáv (függőleges vagy vízszintes)

23 Aktív kezelőszervek 3/3 Listák Állandó lista (lehet többválasztós)
Beugró lista Kombinált lista (beugró lista + beviteli mező)

24 Külső alkalmazások A külső alkalmazás olyan komplex, általános részfeladatot old meg, melynek megvalósítása nem a mi alkalmazásunk feladata. Fajtái például: Op. rendszer szintű szolgáltatások Adatbáziskezelő rendszerek Külső alkalmazások Ipari- és mérőrendszerek

25 Adatbázis-hozzáférés kezelése
Az adatbáziskezelőkhöz fejlesztett adatmegjelenítő, adatbeviteli, adatmódosító alkalmazások fejlesztése a 4GL alkalmazásfejlesztő eszközök egyik legelterjedtebb felhasználási területe. A kommunikációs felület feladatai: Adatbázis kapcsolat felvétele, lebontása. SQL kérések összeállítása, elküldése. Műveletek eredményének megjelenítése. A kezelői felületen keresztül bevitt vagy módosított adatok visszaírása az adatbázisba.

26 Szabványos kommunikációs felületek adatbázisok eléréséhez
ODBC: Open Data Base Connectivity JDBC: Java Data Base Connectivity Felhasználó Adatbáziskezelő rendszer Alkalmazáslogika Kezelői felület Kommunikációs felület

27 Alkalmazáslogika Az alkalmazáslogika valósítja meg az alkalmazásunk procedurális belső működéseit. Feladatai: Eseménykezelés Alkalmazás-specifikus tevékenységek (egyedi kódrészletek) végrehajtása

28 Eseménykezelés Előre definiáltak, és kezelésükhöz előre gyártott sémák állnak rendelkezésre. Az események kezelése a megjelenítő objektumok metódusaihoz kapcsolódnak. Az esemény bekövetkezésekor a 4GL rendszer futtatórendszere automatikusan végrehajtja a kapcsolódó metódust.

29 Alkalmazás-specifikus tevékenységek
Objektumokhoz kötődnek: az objektum megfelelő metódusának törzsében elhelyezett kódrészlettel valósítjuk meg. A feldolgozó metódusok aktivizálásának sorrendje a 4GL rendszer által rögzített. Az ütemező működésének részleteit a 4GL rendszer elrejti.

30 Bevezetés az MS Access használatába

31 Microsoft Access jellemzői 1/3
Nem tekinthető igazi 4GL rendszernek, mert nem tudunk vele futtatható állományt generálni. Windows környezetbe illesztett relációs adatbázis-kezelő rendszer, melynek segítségével az információ könnyen tárolható, rendezhető, visszakereshető és megjeleníthető.

32 Microsoft Access jellemzői 2/3
Teljes mértékig kihasználja a Windows grafikus lehetőségeit Helyi és távoli (MS SQL Server, ODBC) adatbáziskapcsolat is megvalósítható Importálható adatok: dBase, FoxPro, Paradox, más SQL adatbázisok adatai, Excel táblák adatai Exportálás helye: Word, Excel

33 Microsoft Access jellemzői 3/3
Az OLE (Object Linking and Embedding, objektumcsatolás és -beágyazás) lehetővé teszi, hogy más alkalmazások objektumait is használhassuk az Access űrlapokon és jelentéseken, illetve, hogy más alkalmazások dokumentumait is tárolhassuk az adatbázisban.

34 Adatkezelés lépései Access-ben
Új projekt létrehozása Üres adatbázis létrehozása Táblák létrehozása, feltöltése Táblák közötti kapcsolatok megadása Űrlapok létrehozása, tesztelése Lekérdezések, jelentések elkészítése Menükészítés

35 MS Access segédletek Alkalmazásba beépített súgó
ECDL Tudástár: Access súgó: Gyakorlati anyag: MS Access 2000 Tutorial: Dr. Kovácsné Cohner J., Dr. Kovács T., Ozsváth M.: Adatkezelés az MS Access 2000 alkalmazásával, ComputerBooks, 2003.

36 Vége a bemutatónak … Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Adatbázis-kezelés, információ-rendszerek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések