Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

WEB Technológiák A HTML és a CGI ME Általános Informatikai Tsz. dr. Kovács László.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "WEB Technológiák A HTML és a CGI ME Általános Informatikai Tsz. dr. Kovács László."— Előadás másolata:

1 WEB Technológiák A HTML és a CGI ME Általános Informatikai Tsz. dr. Kovács László

2 2 A HTML nyelv Hypertext Markup Language, az SGML (Standard Generalized Markup Language, spec. jelölőrendszert használó nyelv kialakításának szabványa 1986 óta) egyik megvalósítása Olyan jelölőnyelv, melynek segítségével platform- független dokumentumok hozhatók létre. A HTML szintaxisának formális leírása: HTML DTD Nem programozási nyelv! A szöveges dokumentum különböző helyein tag-eket v. karakterhelyettesítőket (character entity references) helyezünk el, amellyel előírjuk, h. egy alkalmazás milyen műveletet végezzen el a dok. adott részén.

3 3 A HTML nyelv változatai A HTML a W3C hivatalos ajánlása és a főbb böngészők (MS IE és NN) általában ragaszkodnak hozzá, de további nem- szabványos kódokat is biztosítanak és néhány sajátosságot másként valósítanak meg. Az aktuális változat a HTML 4.0. A leghaladottabb jellegzetességeire célszerű két változatot fejleszteni és a megfelelőt küldeni a böngészőnek. A HTML 4 változatot általában dinamikus HTML-nek nevezik. A HTML bővíthető formájára, az Extensible Hypertext Markup Language-re (XHTML) HTML 5-ként is szokás hivatkozni.

4 4 A HTML 4 főbb újdonságai Cascading Style Sheet (CSS): többszintű Weblap tartalom vezérlés, igényesebb űrlapok készítése, keretek támogatása (a főbb böngészők már támogatták), táblázatok továbbfejlesztése a feliratok (caption) használatára (Braille, felovasók részére), az oldalak többnyelvű kezelése és továbbítása.

5 5 A HTML elemei Leíró címkékkel (tag) azonosítja a dok. különböző részeit. A címkéknek kettős feladatuk van: 1.Meghatározzák a dok. szerkezetét és formázását (a böngésző tudja értelmezni és megjeleníteni a dok-ot) 2.Helymegjelölők (a kereső programok megtalálják a dok. főbb részeit)

6 6 Hypertext A HTML dokumentum egy meghatározott része. Olyan szöveg, ami egy másik, rendszerint Web dokumentumban lévő információra történő hivatkozást tartalmaz. A normál szövegtől megkülönböztetve jelenik meg. Kijelöli a Web dokumentum kapcsolódási pontjait.

7 7 HTML alapok Dokumentum specifikáció Fejléc Cím Törzs ahol a színkód: rrggbb (r,g,b: 0-F) alakú

8 8 HTML alapok Félkövér Dõlt Aláhúzott Felsõindex Alsóindex sortörés egy bekezdésen belül. bekezdés Címsor rendezetlen lista keret rendezett lista keret listafejléc lista sor definíciós lista keret definíciós kifejezés definíciós leírás

9 9 HTML alapok Táblázat címe táblázati sor oszlop-/sorfejléc

10 10 HTML űrlapok Felhasználói adatbevitelt tesz lehetővé Az elküldött információkat egy kiszolgálón futó program dolgozza fel (ált. CGI szkript)

11 11 HTML űrapok vezérlő elemek típus:TEXT, PASSWORD, RADIO, CHECKBOX, IMAGE, RANGE, HIDDEN, SUBMIT, RESET

12 12 HTML űrlapok forrás -->

13 13 HTML űrlapok Indulo lap DOLGOZO adatai TEXT: TEXTAREA: