Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A felsőoktatási felvételi eljárás 2010 dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó OKM.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A felsőoktatási felvételi eljárás 2010 dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó OKM."— Előadás másolata:

1 A felsőoktatási felvételi eljárás 2010 dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó OKM

2 Jelentkezők-felvettek száma összesen 2001-2009

3 Túljelentkezés képzési területenként 2009 (alap- és osztatlan, nappali, államilag támogatott képzésekre, első helyes jelentkezések beszámításával)

4 A 18 éves korosztály és az érettségizők (2005-2009) száma A 18 éves korosztály létszáma a KSH 2005. évi mikrocenzusa alapján került meghatározásra.

5 Mi változik és mi nem 2010-ben? A keresztféléves eljárási határidők maradnak. Ezzel kapcsolatban intézményi feladatok, tanulságok. Pontozási rendszer nem változik. Hatályba lép a 200 pont, mint minimális ponthatár (alapképzés és egységes, osztatlan képzés). Felsőfokú végzettséggel rendelkezők, és 1996. előtt érettségizők számára egy érettségi eredménye alapján is lehet pontot számítani (ha nincs neki két tárgya).

6 Változások, és azok bevezetése A változás lényegeBevezetésÉvfolyam a 2009/2009-es tanévben A felvételi eljárásban kevesebb érettségit lehet figyelembe venni 2009A most 11. évfolyamosokat érinti 2011-ben. A többletpontok mértékének változása 2011A most 11. évfolyamosokat érinti 2011-ben. A tanulmányi pontokban kötelező természettudományos tárgy 2012A most 10. évfolyamosokat érinti 2012-ben.

7 Többletpontok változása 1. Jogcím20082011 Legfeljebb két emelt szintű érettségiért 40+40Nem változik! Legfeljebb két nyelvvizsgáért Maximum 50Maximum 40 B/2 szint komplex35 pont28 pont C/1 szint komplex50 pont40 pont

8 Többletpontok változása 2. Jogcím 20082011 Tanulmányi verseny, OKJ, sport stb. 80-10 pont között 80-8 pont között Hátrányos helyzet25 pont20 pont Halmozottan hátrányos helyzet 25+25 pont20+20 pont Fogyatékossággal élő50 pont40 pont Gyermeknevelésért50 pont40 pont

9 Változások 2006/2007-ben Bolognai folyamat lezárása, már csak a többciklusú képzés szakjai indulhatnak. Az új felsőoktatási törvény előírásai szerint zajlik a felvételi eljárás. Az államilag támogatott képzés keretszámának csökkentése 62 ezerről 56 ezerre.

10 Felsőoktatási törvény 54. § (1) Az alapképzésben és a felsőfokú szakképzésben az államilag támogatott hallgatói helyeket a felvételi jelentkezések rangsora és a jelentkezési lapokon felállított intézményi rangsorok alapján kell elosztani. Az adott felsőoktatási intézmény az alapító okiratában meghatározott felvehető maximális hallgatói létszám mértékéig annyi államilag támogatott hallgatót fogadhat, ahány felvételi kérelem teljesítése az adott felsőoktatási intézményre jut.

11 Kapacitás A felsőoktatási törvény értelmében a felsőoktatási intézményeknek meg kell határozniuk a kapacitásukat, és ennek alapján a felvehető létszámukat közölniük kell a felvételizőkkel. A kapacitás kiszámításánál figyelembe kell venni – a tulajdonos által kiadott alapító okiratot, –az Oktatás Hivatal által kiadott működési engedélyt. A felsőoktatási intézmények ezek és saját távlati elképzeléseik és fejlesztési koncepciójuk alapján határozzák meg ezt a számot. Természetesen a kapacitás együtt tartalmazza az államilag támogatott és a költségtérítéses hallgatók számát is.

12 Felvehető létszám a felvételi tájékoztatóban A felsőoktatási felvételi tájékoztatóban a következő információkat kell a felsőoktatási intézményeknek megadniuk: - az adott felsőoktatási intézménybe felvehető államilag támogatott és költségtérítéses hallgatók összlétszáma, - az adott intézménybe felvehető hallgatók száma képzési területenként, képzési helyenként és a képzés munkarendje szerint (nappali, esti és levelező tagozat, valamint távoktatás), - egy adott szakra (szakirányra) vonatkozóan azt, hogy milyen finanszírozási formában, munkarendben indítja és az adott szakra minimum és maximum hány hallgatót tud és akar felvenni. Az adott szakra, intézménybe jelentkezők szándéka, az általuk nyújtott teljesítmény (pontszámok) határozza meg azt, hogy egy adott intézménybe, karra, szakra hány államilag támogatott és hány költségtérítéses hallgató kerül felvételre.

13 Alapelvek – egységes rangsorolás A felsőoktatásba egységes rangsorolás alapján a legjobban felkészült és legjobb teljesítményt nyújtó jelentkezők kerüljenek be. Egy meghatározott jelentkezőről minden adat központi adatbázisba kerül, minden jelentkezési helyén ugyanazokkal az adatokkal szerepel. Egy meghatározott szakon minden jelentkezőnek ugyanúgy számolják a pontjait, teljes és egységes országos rangsor születhet minden szakon. Minden jelentkezőnek a középiskolai tanulmányi eredményei és két érettségi vizsgatárgy százalékos eredménye alapján számolnak pontot, függetlenül az érettségi évétől és a korábbi végzettségeitől.

14 Érettségi vizsgatárgyak Minden szak meghatározott képzési ágba, majd képzési területbe tartozik. Képzési területenként (képzési áganként, egyes esetekben szakonként) meghatározott az, hogy milyen érettségi tárgyak szükségesek. Az azonos képzési területen oktató felsőoktatási intézmények közösen döntöttek, intézmény nem térhet el ettől. Több lehetőség van: –két tárgy kötelező, –egy tárgy kötelező, a második tárgy meghatározott körből választható, –két tárgy szabadon választható meghatározott körből.

15 Mesterképzések 19 600 fő az államilag támogatott keretszám 2010-re. Pályázatot a miniszter kiírta, beérkeztek az igények – 33 862 főre. A bizottság elkészítette a javaslatát, amit a miniszter elfogadott. A döntésről minden intézmény értesítést kap, és természetesen benne lesz a felvételi tájékoztatóban. Várhatóan – remélhetőleg – több jelentkező lesz, mint 2009-ben.

16 Mesterképzések 2. Intézményi kötelezettség és felelősség annak eldöntése, hogy a jelentkező megfelel-e a jelentkezési feltételeknek! Kkk a kiindulópont + kreditelismerés. Az intézményi szabályzatban meghatározott dokumentumokra vonatkozóan intézményi hiánypótoltatás! Meg kell gondolni, hogy ténylegesen szükség van-e mindenre? Differenciált pontozást kell alkalmazni.

17 Tanárképzés Még mindig új, és nem is túl egyszerű rendszer. A nyilatkozat megszűnik, más megoldást alkalmazunk. Minden szakképzettségre külön lesz a jelentkeztetés, tehát külön lehet és kell meghatározni a felvételi követelményeket. Nincs „központi” szakmai alkalmassági vizsga. Ahány jelentkező, annyi egyéni elbírálás.

18 Felsőoktatási felvételi tájékoztatók 2010 Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Oktatási Hivatal és az Educatio Kht. kiadványai, az egyedüli hivatalos forrás. Szeptemberben induló képzések! Csak arra a képzésre lehet jelentkezni, amely abban megjelenik. Tartalmazza mindazokat az információkat, amelyek szükségesek a jelentkezőknek ahhoz, hogy dönteni tudjanak. Mindenkinek tájékozódnia kell, egyéni felelősség és feladat.

19 Amit tudni kell Felsőoktatási felvételi tájékoztató – megjelenik december 15-én – interneten is. Jelentkezési határidő 2010. február 15. A februári az érettségi jelentkezéssel azonos határidő, de nem azonos eljárás! Jelentkezési lapot kell beadni. Több helyre lehet jelentkezni, rangsort kell felállítani, amely később még módosítható. Egy adott időpontban, ponthatárok alapján történik a döntés.

20 Jelentkezés Egy jelentkezési lap. A jelentkezési lapon, ha valaki több helyre jelentkezik, meg kell határoznia a jelentkezéseinek az elbírálási sorrendjét, amelyet később egyszer még meg lehet változtatni. A jelentkezési laphoz kell mellékelni minden szükséges dokumentumot, igazolást. A később kézhez kapott igazolásokat megadott határidőig pótolni lehet. A jelentkezési laphoz csatolni kell az eljárási díj befizetéséről szóló igazolást. Az alapösszeg három szakra (államilag támogatott és/vagy költségtérítéses képzésre) történő jelentkezést tesz lehetővé. Aki háromnál több helyre kíván jelentkezni, annak jelentkezésenként további összegeket kell fizetnie. Azok a felsőoktatási intézmények, amelyek alkalmassági, gyakorlati vizsgát tartanak, ezekért külön eljárási díjat kérhetnek.

21 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "A felsőoktatási felvételi eljárás 2010 dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó OKM."

Hasonló előadás


Google Hirdetések