Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CÉLOK ÉS ESZKÖZÖK A KÖZÖSSÉGI SZOCIÁLIS MUNKÁBAN Molnár Katalin főiskolai docens.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CÉLOK ÉS ESZKÖZÖK A KÖZÖSSÉGI SZOCIÁLIS MUNKÁBAN Molnár Katalin főiskolai docens."— Előadás másolata:

1 CÉLOK ÉS ESZKÖZÖK A KÖZÖSSÉGI SZOCIÁLIS MUNKÁBAN Molnár Katalin főiskolai docens

2 A cél és az eszköz  Amit akarunk  ahogyan azt akarjuk CÉLESZKÖZ

3 A két fogalmat vizsgálhatjuk Milyen erőtartalékok vannak a cél érdekében Elérhetőek-e a célok Meg lehet-e tenni, amit akarunk Milyen lehetőségek közül lehet választani Megéri-e azt és úgy cselekedni a megvalósításért, megvalósulásért Működik-e úgy, amit akarunk tenni, ahogy elképzeltük PRAGMATIKUS - TAKTIKAISTRATÉGIAI SZEMPONTBÓL

4 ELGONDOLKODTATÓ a cél és az eszköz kapcsán:  „Az élet korrumpáló hatású”  „Aki fél a korrumpálódástól, az az élettől fél” Alinsky  „A lelkiismeret a megfigyelő és nem pedig a cselekvő ember erénye” Goethe  Döntési helyzetben gyakran az egyéni lelkiismeret és az emberiség jólétére tett cselekedetek nincsenek összhangban – a választásban az utóbbit kell előnyben részesíteni.

5 A cél és az eszköz meghatározása:  Nem hasonlítható a térképolvasáshoz, - melyben optimális útirányt határozunk meg, pontosan megfogalmazott célokra,  Gyakori, hogy a céllal egyetértünk, de az eszközzel nem  Aki semmilyen eszközzel nem ért egyet = közömbös ?, közöny uralkodott el rajta ?, ez lesz az erényes viselkedés ?

6 A cél és az eszköz etikájának szabályai  1.  Egy ügy cél-eszköz rendszerének etikája iránti érdeklődésünk fordítva arányos az üggyel kapcsolatos személyes érdekeltségünkkel.  Ha nem érint bennünket az ügy, jobban túlbuzog bennünk az erkölcsiség,  A konfliktusokat is távolabbinak éljük meg, ha nincs közvetlen érdekeltségünk az ügyben.  Mindezek térben és időben is igazak…

7 A cél és az eszköz etikájának szabályai  2.  Az eszközök etikájával kapcsolatos álláspontunk attól függ, milyen hatalmi-politikai pozícióban vagyunk, milyen ügyet (milyen szinten) képviselünk:  Hadsereg, földalatti mozgalom, önfeláldozó hazafiság, merénylők, - morális meggyőződésük más és más…  Az egyént nem érdekli más, mint a győzelem, (mely élet és halál kérdése)  Az ellenfél eszköze mindig amorális, a mi választott eszközeink pedig etikusak, humánus értékekben gyökereznek. (?)

8 A cél és az eszköz etikájának szabályai  3.  A célok a háborúban majdnem minden eszközt szentesítenek…  Egyes egyezményeket mindenki csak azért tart be, mert fél az esetleges visszavágástól,  Kit büntetnek? A felbujtót vagy az elkövetőt ?

9 A cél és az eszköz etikájának szabályai  4.  A célt és az eszközt:  idő,  körülmény,  közeg összefüggésében kell vizsgálni! Ezért az etikai norma ELASZTIKUS. (a 3-as követelményhez illesztett)

10 A cél és az eszköz etikájának szabályai  5.  A cél és eszközök etikája iránti érdeklődésünk a lehetséges eszközök számának növekedésével aranyosan növekedik vagy csökken.  Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre, azok hasznosan lesznek-e, - Morális kérdés csak akkor merül fel, ha a HATÉKONYSÁG között van különbség Bulvár sajtó hírei: mit és hogyan hozzanak nyilvánosságra – aki fél, valószínűsítik – nincs valami rendben….

11 A cél és az eszköz etikájának szabályai  6.  Minél kisebb jelentősége van az elérendő célnak, annál inkább megengedhetjük magunknak, hogy etikusabbak legyünk:  ha nincs sok emberre szükség a megvalósítás folyamatában,  ha viszonylag hamar megvalósítható a cél,  ha sokan egyetértünk a cél és eszköz megválasztásában,  ha jó, már működő közösség dolgozik együtt…

12 A cél és az eszköz etikájának szabályai  7.  A cél és eszköz etikájának döntő meghatározója a siker vagy a bukás.  Más a morális megítélés, ha sikerrel végződött az ügy,…  Mindenkiből lehet árulót, vagy nemzeti hőst „kreálni”, az ügy kimenetelétől függően, (ki, hogyan elemez, néz?)

13 A cél és az eszköz etikájának szabályai  8.  Az eszközök morális megítélése jelentősen függ attól,  hogy ezeket olyan időben alkalmazzák, amikor szembe kell nézni a közvetlen vereség lehetőségével vagy pedig a győzelem küszöbén.  hogy az ügyet győzelemre vagy veszteségre vitte-e.  Amikor a győzelem már majdnem biztos – nem célszerű (illik) amorális eszközöket alkalmazni.  Veszélyben kevesebb a moralitás-igény.

14 A cél és az eszköz etikájának szabályai  9.  Az ellenfél bármilyen eszközt, mely hatékonynak minősül/t ellene amorálisnak, etikátlannak fog értékelni.  Pedig lehet, hogy előzetes megfigyelés és elemzés alapján választották ki azt a célt, eszközt – melyet ellene alkalmaztak,  Lehet, hogy ezt a célt-eszközt már Ő is alkalmazta (sikerrel ) másokkal szemben.

15 A cél és az eszköz etikájának szabályai  10.  Az ember az csinálja,  amit tud,  azzal, amije van,  ott és akkor, amikor lehet, … s mindezt morális lepelbe csomagolja. Eszközök, erőforrások, milyen cselekvési kombinációk – mikor valósíthatók meg – majd választ.

16 Benedek Elek  „Egy szent célom volt,

17 Hogyan szervezzünk csoportokat?  1. Mi a csoport CÉL-ja? (ne túl nagy és távoli, inkább reális, napi, konkrét célokat kell megfogalmazni)  2. Milyen ESZKÖZZEL, azaz tevékenységekkel érhető el, hogy a csoport ténylegesen felálljon, működjön  3. Ki legyen/het a csoport TAG-ja – érintettek köre, szimpatizánsok, családtagok, ismerősök, azonos élethelyzetben lévők, szakemberek ????? – világosan körülhatárolt kell legyen a tagság.  4. MÉRET – mekkora legyen ez a csoport, van-e bűntudat, hogy valaki nem kerülhetett be…

18

19

20

21


Letölteni ppt "CÉLOK ÉS ESZKÖZÖK A KÖZÖSSÉGI SZOCIÁLIS MUNKÁBAN Molnár Katalin főiskolai docens."

Hasonló előadás


Google Hirdetések