Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A könyvtárosképzés szerepe a digitális környezetben Dr. Murányi Péter BDF Könyvtár- és Információtudományi Tanszék Könyvtári partnerség a felsőoktatásban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A könyvtárosképzés szerepe a digitális környezetben Dr. Murányi Péter BDF Könyvtár- és Információtudományi Tanszék Könyvtári partnerség a felsőoktatásban."— Előadás másolata:

1 A könyvtárosképzés szerepe a digitális környezetben Dr. Murányi Péter BDF Könyvtár- és Információtudományi Tanszék Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap Szombathely - 2007. május 8.

2 Korszerű idézetek. Mikoriak? Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8. … fölébresztik a növendékekben az önképzés folytatásához megkívántató kedvet és képességet is. Van-e haszna annak a rengeteg…, hogy legyen mit a szünidők alatt elfelejteniök? …inkább csak egy-két remekírónk műveivel ismerkedjenek meg tüzetesebben, mint hogy 40- 50 régibb és újabbkori írónak életrajzi adatait emlékezetükbe véssék…

3 Friss anyagok a témánkhoz kapcsolódóan I. 2007. május 7. - Magyar írásbeli Az első feladat érvelő típusú. A felvezető szöveg és a rá vonatkozó feladat arról szólt, hogy az újféle médiumok, az elektronikus adathordozók és a hagyományos könyvek milyen viszonyban állnak egymással: kiszorítósdi vagy együttélés-e a jövő útja. A megoldás értékelésében nem az a kérdés, hogy a jelölt mi mellett foglal állást, hanem hogy milyen erős érvekkel támasztja alá mondanivalóját. Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

4 Friss anyagok a témánkhoz kapcsolódóan II. 2007. május 6. Magyar Rádió Az új interaktív internet, a web 2 Szonda, 2007. 05. 06. A web 2-nek nagyobb a füstje, mint a lángja – állítja egy minapi Reuters-hír. Na most a füst nagyobb, vagy a láng? És egyáltalán – mi az a web 2? Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

5 Témák a Kataliston az utóbbi időben és egy hozzászólás Könyvtáros2.0, web2.0, wikik, RSS, blogok stb. Horváth Sándor Domonkos, Katalist 2007. március 12. 2.0-as eskü 1) A lenyeg szerintem a konyvtari szolgaltatas, es az Interneten kivul is van elet. Az alarendelt eszkozok (latszolagos?) tulertekelese aggoldalommal tolt el, nehogy az alarendelt eszkoz valjon sokak szemeben a "lenyegge", es az alapszolgaltatas masodlagossa. Ugyanakkor az alarendelt eszkozok megujulasa nelkul hosszutavon nincs jovonk, viszont az alapveto konyvtari szolgaltatasok problemait (a lenyegi problemat) ezek onmagukban nem oldjak meg. Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

6 A „hagyományos” számítógépes szolgáltatásokban a könyvtárak mindig élenjárók voltak SDI Online CD-ROM Integrált könyvtári rendszerek Közös katalógusok

7 Friss cikk a témáról, szombathelyi példákkal Koltay Tibor – Ördögné Kovács Mónika: Digitális könyvtári témák a könyvtárosképzés-ben. A képzés Jászberényben és Szombathelyen. = Könyvtári Figyelő, 2006. 4. sz. 485-496. p. –Bevezetés –A fogalmak: Virtuális könyvtár, elektronikus könyvtár, digitális könyvtár, hibrid könyvtár, komplex könyvtár Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

8 Jászberényi tárgyak 1998 A könyvtáros és az elektronikus könyvtár Információ-visszakeresés számítógépes környezetben Most: Elektronikus könyvtár speciálkollégium + az Információbróker szakirány 3 tárgya Gyermek- és iskolai könyvtáros szakirány: Digitális szolgáltatások Digitális dokumentumok kezelése és szerkesztése Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

9 Szombathelyi tárgyak 1990 Számítógéphasználati alapok, Információs technológia 1995 Számítógépes kommunikáció 1996 Internet, Internet erőforrások előállítása (spec. koll.), később Webszerkesztés Adatbázisépítés, Integrált könyvtári rendszerek, Virtuális szolgáltatások adaptálása, A tájékoztatás és a feldolgozó munka ingyenes információforrásai, Digitális tartalomszolgáltatás Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

10 Csak ezek a tárgyak foglalkoznak ilyen témákkal? Sok olyan tárgyban is szerepelhet, amelynek a címében nincsenek ezek a szavak, pl. Gyűjteményszervezés Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

11 Tóth Gyula 1992-es cikke A szombathelyi könyvtáros-képzés 30 éves – Múlt, jelen, jövő = Vasi Szemle, 1992. 4. sz. 525-531. p. Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

12 Tóth Gyula cikke II. 1984 Újabb lépéseket tettünk a képzés modernizálása irányában. A nemzetközi tendenciákra tekintettel, de még a hazai valóság visszahúzó volta ellenére is, ez az információ- és kommunikációelméleti, számítás- és könyvtártechnikai ismeretek megalapozása és erősítése irányában történt. Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

13 Tóth Gyula cikke III. … az 1980-as évek közepétől az ún. on-line számítógépes információkeresésbe bevezető speciális kollégiumot az ezen a téren hazai viszonylatban élen járó Veszprémi (korábban még Vegyipari) Egyetem Központi Könyvtárában és velük közösen szerveztük meg érdeklődő hallgatóink számára,... Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

14 A LISA rekordjának részlete Title Az online informacikereses oktatasa. The teaching of on-line information retrievalAz online informacikereses oktatasa. The teaching of on-line information retrieval Author Nagy, Erzsebet Tokaji; Domotor, LajosneNagy, Erzsebet TokajiDomotor, Lajosne Source Konyvtari Figyelo; 34 (4) 1988, 263-267 Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

15 Néhány a tanszéki kiadványok, segédletek közül Oktatási segédlet a CD-ROM könyvtár- informatikai felhasználásához. Összeállította Murányi Péter. 1992. Pálvölgyi Mihály: Special English for Librarians and information Managers, 1998. (könyv, CD- ROM, internetes változat) Buckland, Michael: A könyvtári szolgáltatások újratervezése. Ford. Murányi Péter és Pálvölgyi Mihály. OSZK, 1998. Pályázati lehetőségek segédletek előállításához: alkalomszerűek, nem folyamatosak. Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

16 Jelenleg érvényben levő tantervek A régi, a 2002-ben bevezetett informatikus könyvtáros kredites tanterv (nappalin egy évfolyam végzett már) Az új: a 2006-ban bevezetett informatikus könyvtáros BA (jelenleg egy évfolyam nappalin és levelezőn is) Szakirányok: nyilvános és iskolai könyvtári, információmenedzsment és -bróker Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

17 Európai tantervi reflexiók a könyvtár- és információtudományi képzésre Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

18 A könyv tartalmának egy része Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8. 1 Library and Information Science Curriculum in a European perspective.....................................................................................17 2 Digitization of Cultural Heritage..........................................................................................37 3 Information Literacy and Learning..........................................................................................65 4 Information Seeking and Information Retrieval..........................................................................................84 5 The Information Society: Barriers to the Free Access to Information....................................................................................101 6 Knowledge Management / Information Management.................................................................................121 7 Knowledge Organization..................................................................................133

19 A szerkesztők és munkájuk elismerése Editors and Introduction Leif Kajberg, Consultant, International Relations & Research Administration, the Royal School of Library and Information Science, Denmark. Leif Lørring, Rector, the Royal School of Library and Information Science, Denmark. Leif Lørring and Leif Kajberg „BOBCATS of the year” Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

20 Technika feltételek és fejlesztések Az első számítógépek –1986 Commodore 64 –1990-es évek eleje: 286-os, majd 386-os, CD-ROM Számítógépes laborok: –TEMPUS –Phare –EISZ SZT_IS/18/97/2002. „A felsőoktatási és országos szakkönyvtárak elektronikus információ-szolgáltatási rendszerének fejlesztése és a felhasználók képzése” Összehasonlítás: Mit találhatnak a könyvtárban, mit használhatnak otthon? Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

21 Fejlesztési projektek tanszéki koordinálásban - példák LISTEN TEMPUS JEP 1994-97 PHARE Információmenedzsment 1996-98 LICENCE – könyvtárostovábbképzési programok és hálózatok 2001-02 EISZ- Elektronikus Információszolgáltatás 2002-04 eMAPPS.com – általános iskolák gyermek felkészítése 2005-08 Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

22 Digitális környezet fejlesztését (is) célzó kutatások … Murányi Péter Frank Róza információs írástudás, digitális írástudás Pálvölgyi Mihály távoktatás e-tanulás a könyvtárosképzésben Koltay Tibor Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

23 Hallgatói kutatás-fejlesztés és alkalmazások Kora András digitális könyvtárak - XML Jóföldi Hajnalka nemzetközi kutatás – internethasználati Bíró Szabolcs – információmenedzserek -NJDKt Balássy Katalin egy új webszolgáltatás.. Kovács Ágnes SZOKHE blog ……. Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

24 A könyvtári információs gyakorlatok szerepe Hagyományos partnereink – könyvtárak, melyek a digitális környezet alakításában is élen járnak Új lehetőségek, amelyekkel a hallgatóink is élhetnek: BDF Forrásközpont és Könyvtár Tanulmányutak, eseti látogatások Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

25 A közeljövő kihívásai Lehetőségek a könyvtárosképzésben a digitális környezet kibontakoztatására – A BDF Könyvtárával közösen: e-tananyagok készítése, elérhetővé tétele a hálózaton A rendszeres fejlesztés anyagi alapjainak biztosítása ? Kutatási programok, projektek, projektmunka Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.

26 A képzés, továbbképzés kutatás fejlesztés szintézise - MA program Informatikus könyvtáros MA szaklétesítési dokumentum konzorcium keretében készült, beadva a MAB-nak Szakindítási tervek Tervezett szakirány: információ- és tudásmenedzsment Lehetséges indítási idő: 2009 Nemzetközi, hazai, regionális együttműködés szükségessége „A régió MA programja” Dr. Murányi Péter: A könyvtárosképzés szerepe… – Könyvtári partnerség a felsőoktatásban - Szombathely, 2007. máj. 8.


Letölteni ppt "A könyvtárosképzés szerepe a digitális környezetben Dr. Murányi Péter BDF Könyvtár- és Információtudományi Tanszék Könyvtári partnerség a felsőoktatásban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések