Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fantasztikus fény: A LÉZERFÉNY Készítette: Szanyi Dóra és Szanyi Zsófia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fantasztikus fény: A LÉZERFÉNY Készítette: Szanyi Dóra és Szanyi Zsófia."— Előadás másolata:

1 Fantasztikus fény: A LÉZERFÉNY Készítette: Szanyi Dóra és Szanyi Zsófia

2 A lézer szó egy angol kifejezés, a „stimulált hullámkibocsátással erősített fény” rövidítéséből ered. Az első lézert az amerikai Maiman fejlesztette ki 1960-ban. A lézerfény ugyanolyan elektromágneses sugárzás, mint a közönséges fény.

3 Lézersugár úgy jön létre, hogy az energiát az úgynevezett aktív közeg nevű anyagba vezetik. A belépő energia lehet elektromosság, hő, de közönséges fény is. Az aktív közeg atomjai egyre több és több energiát nyelnek el, mígnem az energiaszint elér egy kritikus értéket, s nagy energiájú lézerfény formájában tör ki.

4 A lézerek 4 legfőbb tulajdonsága: 1.egyirányú (keskeny sugárnyalábban koncentrált) 2.nagy intenzitású 3.egyszínű (monokromatikus) 4.azonos fázisú (koherens) hullámokból áll

5 A lézer felhasználása sokoldalú

6 HADITECHNIKA: Az erős lézernyalábot fegyverként lehet használni Katonai összecsapásokban rakéták célra vezetésére is alkalmazzák

7 ORVOSTUDOMÁNY: Sebészetben a műtéteknél vágásra, forrasztásra pl. lézerszike (hője vérzéscsillapító, steril, /nem kell fertőtleníteni/ nem veszti el az élét)

8 IPAR: Fémek vágására és hegesztésére Egyenes irány kitűzésére (alagutak építésénél) Távolság mérésre (A kis széttartás tette lehetővé, hogy az eddigi legpontosabb mérésekkel megmérjék a Hold-Föld távolságot.) Anyagvastagság mérésre (festmények eredetiségének vizsgálata)

9 TÁVKÖZLÉS, SZÁMÍTÁSTECHNIKA: rádió-, és televíziós jeltovábbítás CD, DVD lejátszók olvasófeje Lézernyomtató Vonalkód leolvasó

10 EGYÉB FELHASZNÁLÁSOK: Sebességmérés Művészet – grafika és színpadtechnika Hologram készítés

11 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET! VÉGE


Letölteni ppt "Fantasztikus fény: A LÉZERFÉNY Készítette: Szanyi Dóra és Szanyi Zsófia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések