Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ EGÉSZSÉGTURIZMUSBAN

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ EGÉSZSÉGTURIZMUSBAN"— Előadás másolata:

1 EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ EGÉSZSÉGTURIZMUSBAN
5. Előadás/Szeminárium

2 KULCSSZAVAK Globalizáció; Specializáció;
Értékmegőrzés és értékteremtés; „Együttműködve versenyezni”; Egészségturizmus ~ Hungarikum.

3 GLOBALIZÁCIÓ ÉS LOKALIZÁCIÓ A SZOLGÁLTATÓ SZEKTORBAN
Szolgáltatások nemzetköziesedése; A globalizáció következménye a felerősödő lokalizáció; Globális verseny: „bárhonnan-bármit-bárhol-bárhová”-elv; A lokális piacon a tartós versenyelőny forrása a lokalitás és a specializáció; Tartós versenyelőnyt jelent a földrajzi elhelyezkedés.

4 SPECIALIZÁCIÓ „Ha egy utazó leböki a sétapálcáját Magyarország bármely pontján, akkor ott a felszínre termálvíz fakad” (Török utazó); Geotermikus grádiens: a föld belső hőmérséklete 100 méterenként átlagosan 3 C°-al növekszik, a növekedés ütemét nevezzük geotermikus grádiensnek; Geotermikus adottságok rangsora: 1. Japán 2. Izland 3. Olaszország 4. Franciaország 5.MAGYARORSZÁG; Fürdő: hungarikum és önálló turisztikai termék.

5 PANNON-TÉRSÉG Földrajzi elhelyezkedés;
Egyediség  geotermikus grádiens; Erősödő hazai és nemzetközi verseny; Nagy volumenű egészségturisztikai fejlesztések; Kitörési pont: egészségturizmus és klaszterizáció.

6 KLASZTER „Együttműködő és versenyző vállalatok, kapcsolódó és támogató iparágak, pénzügyi intézmények versenyen alapuló földrajzi koncenrtrációja” (M. Porter); „Egy adott iparághoz tartozó független vállalatok és hálózataik, valamint a hozzájuk kapcsolódó gazdasági szektorok és intézmények olyan halmaza, amelyek relatíve nagy arányban használják egymás termékeit és szolgáltatásait, ugyanazon tudásbázisra és infrastruktúrára támaszkodnak, valamint hasonló innovációkat tudnak hasznosítani” (Enright).

7 PANNON TERMÁL KLASZTER
2001. június 22.; Fejlődő fürdők; Bővülő gyógy- és wellnessfürdő kínálat; Égető igény a megváltozott körülményekhez való igazodás; A régió egységes megjelenítése; A kínálat integrálása Közép-Európa gazdaságszerkezetébe.

8 PANNON TERMÁL KLASZTER
JÖVŐKÉP: Az egészségturizmus kínálatának nemzetközi versenyképességgel rendelkező hálózatának a kialakítása; Földrajzilag ésszerű határok közötti működés, elősegítve ezzel a bel- és külföldi együttműködést; Oktatás, minőségbiztosítás, szakmai tanácsadás; Összefogni az innovációs közösség munkáját és publikálni annak eredményeit; A határokon átnyúló együttműködés távolabbi piacokon is biztosítja a megjelenést. FELADATOK: A régió gyógyászati és rekreációs központtá történő fejlesztése; A humán erőforrás komplex fejlesztése; Tartós versenyképesség biztosítása; Az egyéni karakterek ösztönzése; Nemzetközi megjelenés elősegítése; Új-határon átnyúló-közös promóciók kialakítása.

9 PANNON TERMÁL KLASZTER
Erősségek Gyengeségek - határközelség - jónak mondható közúti elérhetőség - termálkutak - gyógyfürdők - szép természeti környezet - EU-s együttműködésben való részvétel - messze van a fővárostól -nem közelíthető meg autópályán -infrastrukturális hiányosságok Lehetőségek Veszélyek - a gyógyfürdő és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése - szélesebb körű marketingstratégia -konkurencia(Bük, Zalakaros) - árverseny

10 EUROPEAN SPA WORLD Ausztria: 1999, 2001; 2003-2006;
Előnyös természeti adottságok; Közös turisztikai márka; Egységes fellépés; Közös marketingakciók; Digitális Turizmus Asszisztens rendszer.

11 EURÓPA LEGNAGYOBB WELLNESS RÉGIÓJA
m² pihentető termálvíz; 341 szauna; 226 golfpálya; gondoskodó kéz; nyugágy; 3.459 m csúszda; km kijelölt kerékpárút.

12 A PANTERM ESW-BEN VALÓ RÉSZVÉTELE
Erősségek Gyengeségek 3 ország régióinak összefogása szuperlatívuszokban való gondolkodás know-how átvétel imázs erősítő - egyedülálló európai együttműködés a tagok a befizetett pénzek arányában jelennek meg a közös kiadványokban -MTZRT. fizeti atagdíjat, így nincs meg a megfelelő ösztönzés az együttműködésben való aktív részvételre Lehetőségek Veszélyek EU-s pályázatok igénybevétele - Külföldi vásárokon, illetve kiállításokon való részvétel -a Digitális Turizmus Asszisztens rendszer csak a szállásokkal rendelkező tagoknak ad lehetőséget, így számos fürdő nem tud részt venni ebben a kezdeményezésben - globalizáció

13 EGYÜTTMŰKÖDÉS A FÜRDŐKÉRT
Burgenland Dunántúl Interreg III/A CÉL: együttműködés népszerűsítés Fürdők és turisztikai szolgáltatók EGYÜTTMŰKÖDÉS A FÜRDŐKÉRT

14 http://www.visegrad-spas.com/ THE DOMAIN NAME IS REGISTERED
DOMÉNA JE ZAREGISTROVÁNA DOMENA JEST ZAREJESTROWANA A DOMAIN NÉV REGISZTRÁLT

15 KÖZÖS MAGYAR-SZLOVÁK FEJLESZTÉSI PROGRAM
MAGYARORSZÁG-SZLOVÁKIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS OPERATÍV PROGRAM Építésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium; Pozsony-, Nagyszombat-, Nyitra-, Besztercebánya- és Kassa megye; Nemzeti Fejlesztési Ügynökség; Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

16 KÖZÖS MAGYAR-SZLOVÁK FEJLESZTÉSI PROGRAM
MAGYARORSZÁG-SZLOVÁKIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS OPERATÍV PROGRAM 216 millió euró; határon átnyúló üzleti és gazdasági infrastruktúra létesítése, vagy a meglévő fejlesztése; közös iparági együttműködések –klaszterek- támogatása; közös turisztikai termékek fejlesztése; határon átnyúló nemzeti parkok és természetvédelmi területek fejlesztése.

17 KÖZÖS MAGYAR-SZLOVÁK FEJLESZTÉSI PROGRAM MEDICALWELLNESS HATÁROK NÉLKÜL
1.200 gyógyforrás; Tradicionális és modern gyógymódok, terápiák; : Turizmusfejlesztési stratégia; Új törvény a klaszterek létrehozására és támogatására; 1.500 gyógyforrás; Tradicionális és modern gyógymódok, terápiák; Működő és életképes klaszterek.

18 KÖVETKEZTETÉSEK Globalizáció Kooperáció lokális szintű egyediség
 értékmegőrzés és értékteremtés


Letölteni ppt "EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ EGÉSZSÉGTURIZMUSBAN"

Hasonló előadás


Google Hirdetések