Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BIOGEOGRÁFIA Arktogea. Nearktikus faunatartomány (Nearktisz)  A Nearktisz Grönlandot és Észak-Amerikát jelenti, Mexikó egy részét és Floridát nem számítva.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BIOGEOGRÁFIA Arktogea. Nearktikus faunatartomány (Nearktisz)  A Nearktisz Grönlandot és Észak-Amerikát jelenti, Mexikó egy részét és Floridát nem számítva."— Előadás másolata:

1 BIOGEOGRÁFIA Arktogea

2 Nearktikus faunatartomány (Nearktisz)  A Nearktisz Grönlandot és Észak-Amerikát jelenti, Mexikó egy részét és Floridát nem számítva.  Északi részén a klíma hideg ill. hűvös csapadékos, itt tajgaerdők találhatók. Keleti részén mérsékeltövi lombhullató erdők. A nyugati parton északon keskeny sávban hideg, csapadékos mérsékeltövi esőerdők, délen száraz, félsivatagos klíma. Észak-Amerika középső része füves puszta, száraz klíma, ezek a prérik.  A gerincesek között sok a holarktikus elem és színezőelemként un. pánamerikai fajok, melyek Észak-, Közép- és Dél-Amerika faunájában egyaránt megtalálhatók. Igazi endemikus faj kevés van. Pánamerikai elemek az oposszumfélék (Didelphidae), övesállatok (Dasypodidae), kúszósülök (Erethizontidae), mosómedvék (Procionidae).

3 Endemizmusok:  hódmókus (Aplodontia rufa)  villás zerge, v. villásszarvú antilop (Antilocapra americana  édesvízi ékszerteknősök (Pseudemys genus),  kajmánhalak (Lepidosteidae),  iszaphal (Amia calva).

4  Sok palearktikus nemzetség és család hiányzik. Patásokban nem túl gazdag a terület, hiányzanak a páratlan ujjú patások. Ragadozók aránylag nagy számban fordulnak elő.  A madarak szorosabb kapcsolatot mutatnak a neotrópusi madárvilággal mint az emlősök.  A hüllőknél mind a 18 fajuk endemikus.  kétéltűek közül igen sok a farkos kétéltű, endemikusak az angolnagőte-félék (Amphiumidae) és a szirén-gőték (Sirenidae) családjának tagjai. Holarktikusak a vakgőték (Proteidae).  A halak közül a pontyfélék családja (Cyprinidae) a leggazdagabb (2000 faj). Gyakoriak a lazacfélék (Salmonidae), a tokfélék (Acipeseridae) és a csukák (Esocidae).

5 Jellemző csoportok és fajok Emlősők: Csillagos vakond Pocoknyúl

6  Kanadai hód  Préri farkas

7 Grizzly medve Kanadában, Alaszkában és a Yellowstone Nemzeti Parkban él a legnagyobb populációja. A barna medve egyik alfaja, a hátán lévő pup különbözteti meg tőle. Bundájának színe sötétbarna, de a szőrszálak vége szürke, ezért szürke árnylatot kölcsönöz neki. Hatalmas erejű állat, mancsának egyetlen csapásával le tud teríteni egy vele azonos nagyságú állatot. Testtömeg: 200-450 kg, Élettartam: 30 év Táplálékának többnyire állati eredetű, halak, madarak, dögök, rovarok, lárvák, de növényeket is eszik, mogyorót, diót, bogyókat és gyümölcsöket. Télen félálomban alszik barlangjában.

8 Amerikai feketemedve Észak-Amerikában a hazája. Legnagyobb számban Alaszka déli és Kanada délnyugati részén található. Bundája fekete vagy sötétbarna, az orra kicsit világosabb. Testtömeg: 60-140 kg, de találtak már 300 kg-os feketemedvét is Élettartam: 30 év Mindenevő. Növényi táplálékot, fiatal hajtásokat, magvakat, gyümölcsöket, kisebb gerinceseket és gerinctelen állatokat fogyaszt, néha szarvas és őz borjakat is elkap. Szereti a lazacot. Gyakran a városok közelében felkeresi a hulladékgyűjtőket és abból táplálkozik.

9  Rozsomák  Amerikai nyérc  Bűzborz  Puma  Hiúz és vörös hiúz

10  Jávorszarvas  Fehérfarkú virginiai szarvas  Kanadai juh  Amerikai bölény

11 Madarak:  Fehérfejű rétisas  Kanadai lúd  Tengeri pelikán  Szaladó kakukk  Búbos kékszajkó  Kardinális pinty

12 Hüllök:  Csukaorrú aligátor  Gila  Csörgőkígyók

13 Kétéltűek:  Angolnagőte-félék  Szirén-gőték  Harántfogú gőte  Vakgőte

14 Halak: Iszaphal Lazacfélék

15 Arktikus faunatartomány (Arktisz)  Észak-Amerika és Eurázsia északi peremvidékeit tartalmazza, déli határa a fahatár, a fás vegetáció elterjedésének északi határvonala.  Az állatvilág másodlagos, a jégkorszakok utáni időkben került a mai helyére. A fajok száma nem sok, de az egyedszámok rendkívül nagyok lehetnek.  A terület jellegzetes sajátsága a nagyon alacsony évi középhőmérséklet, ezért csak a nagyon euriterm, ill. a pszihrosztenoterm (pszihrofil) fajok tudnak itt megélni. Az utóbbiak az igazi arktikus fajok.

16 Jellemző csoportok és fajok Emlősők: Sarki róka, sarki nyúl

17 Örvösi lemming Pézsmatulok

18 Görlandi bálna Kékbálna

19 Fehér delfin Narvál

20 Rozmár Görlandi fóka

21 Madarak: Sarki hófajd Sarki hófajd Alka Alka Lumma Lumma

22 Háromujjú csüllö Énekes hattyú Vörösnyakú lúd

23 Hüllök: Elevenszülő gyík Keresztes vipera

24 Kétéltűek: Gyepi béka Északi gőte

25 Etiópiai faunaterület  A holarktikus faunaterületre eső része kivételével az afrikai kontinenst foglalja magában, Afrika és Arábia a Ráktérítőtől délre.  A faunaterület északi határa a Szahara déli szélén húzódik. A faunaterület északi és északkeleti részét, ill. az Arab-félsziget déli részét sivatag vagy félsivatag borítja.  Sivatagokat találunk a kontinens délnyugati csücskén is.  Az egyenlítő környéki középső része a trópusi övben van, a Kongó-medencében ennek megfelelően trópusi őserdők, a Viktória tó környéki hegyeken köderdők borítják.  Az etióp faunaterület állatvilága meglehetősen egységes, önálló, gazdag és telített.

26 Endemizmusok:  alosztály: tüdőshalak (Dipneusti)  rend: csövesfogúak (Tubulidentata),  családok:  földimalacfélék (Orycteropodidae),  aranyvakondok (Chrysochloridae),  vízilovak (Hippopotamidae),  zsiráffélék (Giraffidae),  struccfélék (Struthioniformes).  papucscsőrűek (Balaenicipitidae)  egy faj: papucscsőrű madár (Balaeniceps rex)  kígyászkeselyűfélék (Sagittariidae)  egy faj: kígyászkeselyű (Sagittarius serpentarius)  egérmadárfélék (Coliidae)  turákók (Musophagidae)

27 Az Arktogea etiópiai és madagaszkári faunaterülete

28  A faunaterület három faunatartományra, a nyugatafrikai, a keletafrikai és a délafrikai tartományra oszlik.  Emlősök: A faunaterület állatvilágára jellemző a patások formagazdagsága és sokasága, valamint a főemlősök nagy fajgazdagsága és elterjedtsége. A faunaterület gazdag ragadozó emlősökben és rágcsálókban is. A denevérek közül főleg a nagyobbtestű fajok élnek itt.  A madárfajok száma kevesebb mint a neotrópusi faunáé, és kevés az endemikus fajok száma is.  A hüllő és kétéltű faunában alig van érdekesség.  A halfaunában már sokkal több a faunaterületre jellemző faj, pl. az endemikus tüdőshalak.  A rovarvilág gazdag és változatos.

29 Jellemző csoportok és fajok Emlősök:  Földimalac  Cerkófmajmok  Madrilla

30 Karcsúmajmok vagy gerezák

31 Gorilla Csimpánz

32  Hiénakutya  Csíkos hiéna  Aranysakál  Oroszlán  Leopárd  Gepárd

33 Afrikai elefánt Fekete orrszarvú Nílusi víziló

34 Grevi-zebra Grevi-zebra Zsiráf Zsiráf Kardszarvú antilop Kardszarvú antilop Nádi antilop Nádi antilop Kafferbivaly Kafferbivaly

35 Madarak:  Strucc  Örvös frankolin  Egyiptomi íbisz  Papuccsőrű madár  Lármás rétisas  Kígyászkeselyű  Vöröscsőrű szövőmadár  Özvegypintyek

36 Hüllök: Nílusi krokodil Zöld mamba,Puffogó viperák

37 Halak: Sokúszós csuka Maradványhal

38 Madagaszkári faunaterület  Madagaszkárt és a közeli szigeteket (Rodriguez, Mauritius, Seychelles, Comore) foglalja magában.  Madagaszkár szigetének hosszában magas (2600 m) hegylánc húzódik, ettől keletre esőerdők, hegyvidéki ill. alföldi erdőségek, nyugatra száraz szavannás területek, délen félsivatagos területek vannak.  Faunája telítetlen, igen sok az endemizmus. A fauna nem sok rokonvonást mutat az etiópiai faunával, viszont határozott orientális és neogea-i kapcsolatokat lehet találni.

39 Endemizmusok:  tanrekek (Centetidae)  makifélék (Lemuridae)  karmosmaki-félék (Daubentoniidae)  madagaszkári tapadókorongos denevérek (Mycopodidae)  pittafélék (Philepittidae)  vangagébicsek (Vangidae)  botsáskák (Phasmodea), stb.

40  Emlősök: A területre jellemző a félmajmok (Lemurinea) alrendjének nagyszámú endemikus faja, a szintén endemikus cibetmacska (Viverridae) fajok, a legősibb méhlepényes emlősök közé tartozó endemikus tanrekek (Centetidae). Sok a denevér, a repülőkutyák több faja is megtalálható (ez a nemzetség orientális-notogeai elterjedésű).  A madárfajok kb. fele, több mint 90 faj, endemikus, mint pl. a vangagébicsek 13 faja. Itt élt a legnagyobb testű futómadarak családja (Aepyornithidae), melyet valószínűleg az ember pusztított ki.  A hüllők közül hiányzanak a mérgeskígyók, de sok kaméleon és gekkófaj van. A gyíkok közül hiányzanak az óvilág trópusi területeire jellemző agáma-, varánusz- és nyakörvösgyík-félék, de jelen vannak a Neogeára jellemző leguánfélék.  A kétéltűek közül említésre érdemesek az orientális kapcsolatot jelentő repülőbékák.

41 Jellemző csoportok és fajok Emlősők:  Közönséges maki  Fürge maki  Törpe maki  Inidri  Madagaszkári vari

42  Madagaszkári repülőkutya  Fossza

43 Madarak: Struccszerű madarak (kihalt)

44 Hüllők,kétélttűek:  Nappali gekkók  Repülőbékák  Aranybékácska

45 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "BIOGEOGRÁFIA Arktogea. Nearktikus faunatartomány (Nearktisz)  A Nearktisz Grönlandot és Észak-Amerikát jelenti, Mexikó egy részét és Floridát nem számítva."

Hasonló előadás


Google Hirdetések