Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Újjáéledt bencés szőlő- és borkultúra Pannonhalmán.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Újjáéledt bencés szőlő- és borkultúra Pannonhalmán."— Előadás másolata:

1 Újjáéledt bencés szőlő- és borkultúra Pannonhalmán

2 A Főapátság anyagi alapja 1945-ig A rendi törzsbirtok jövedelme kat. hold (28 gazdaságban):  Erdőgazdaságok (fafeldolgozás)  Szőlőterületek (pincegazdaság)  Gabonatermelés (komáromi malom)  Takarmánynövény-termesztés (állattenyésztés)  Balatonfüredi Gyógyüdülő  Tömördi Keserűvíz Palackozó Adományok  hagyatékok (pl. Lónyai-hagyaték)

3 ANYAGI ALAPOK INTÉZMÉNYEK NON-PROFIT Adományok Normatívák Pályázatok Saját bevételek Működési támogatások A FŐAPÁTSÁG ANYAGI ALAPJAI NAPJAINKBAN

4 Pannonhalmi Főapátság INTÉZMÉNYEK  Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola  Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Kollégium  Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium  Békés Gellért Ökumenikus Intézet  Pannonhalmi Szemle Kiadó  Szent Adalbert Szociális Otthon  Szent Benedek Idősek Háza (Sopron)  Főapátsági Könyvtár  Főapátsági Levéltár  Főapátsági Gyűjtemények  Főapátsági Arborétum  15 Plébánia VÁLLALKOZÁSOK  Mons Sacer Kft.  Borház Kft.  Széldomb Kft.  Bencés Kiadó Kft.  Eranthis Kft.  TriCollis Tárlatvezető Iroda  Széchenyi Patika  Bérbeadott ingatlanok  Együttműködési megállapodások: HERBÁRIA Zrt. AGÁRDI PÁLINKAFŐZDE BUSZESZ Zrt. TÁMOGATÓ SZERVEZETEK  Pannonhalma barátainak Köre  Pannonhalmi Főapátság Alapítvány  Pannonhalmi Bencés Gimnázium Alapítvány  Budincsevits Alapítvány  Kisjókai Szakáll Alapítvány  Szent Benedek Idősek Háza Alapítvány (Sopron)  Szent Szabína Alapítvány (Budapest)  Evangelizáció 2000 Egyesület (Ménfőcsanak)

5 Pannonhalmi Főapátság Alapítás 996 Regula 527 INTÉZMÉNYEK SZAKRÁLIS KARITATÍV KULTURÁLIS SZOCIÁLIS VÁLLALKOZÁSOK ÖNÁLLÓ (Kft.) EGYHÁZI ANYAGI ALAPOK KÖLTSÉGVETÉSI FORRÁSOK ADOMÁNYOK VÁLLAKOZÁSI BEVÉTELEK A FŐAPÁTSÁG ÜZEMELTETÉSI KAPCSOLATAINAK STRUKTÚRÁJA

6 Az egyházi vállalkozások sajátossága:  A profit-orientált ágazatok non-profit intézmények finanszírozására jönnek létre.  A működés során az erkölcsi szempontok elsődlegesek.  Minden érintettre tekintettel akar lenni: dolgozók, vevők, beszállítók, hitelezők, adósok, környezet (gazdaságilag), jövendő generációk (ökológiailag), társadalom (állam) képviselői

7 MIBEN GONDOLKODUNK?  Turizmus  Apátsági termékek gyógyteák, likőr, borecet, csokoládé, levendula  Pincegazdaság

8 Bencés gyógynövénylikőrök az Agárdi Pálinkafőzdével együttműködve 2005 februárja óta

9 Újjáélesztett hagyomány a Herbária Zrt.-vel együttműködve: Pannonhalmi teakeverékek

10 Borecetek

11 Csokoládék

12 Szappanok

13

14 FOLYÓIRAT és KÖNYVKIADÁS Bencés Kiadó Kft. Pannonhalmi Szemle Szerkesztőség

15 FŐAPÁTSÁG Tradíció Receptek Általános ismertség EGYÜTTMŰKÖDŐ CÉG Piaci ismertség Gyártási kapacitás Kereskedelmi bázis Közös feladat:  Termékfejlesztés  Arculattervezés  Engedélyeztetés A termék folyamato s ellenőrzés e Gyártás Marketing Együttműködés APÁTSÁGI TERMÉK

16 Pannonhalmi Apátsági Pincészet

17

18 Pannonhalmi borvidék Pannonhalmi borvidék Történeti áttekintés gyökerek a római korig nyúlnak vissza bencések Rómából Prágán keresztül monostoralapítás 996-ban újjáélesztett szőlő- és borkultúra adott kor legmagasabb szintű szőlészeti és borászati technológiái

19

20 Apátsági szőlő- és borkultúra Apátsági szőlő- és borkultúra Történeti áttekintés XX. sz. eleje kb. 100 ha Pannonhalma környékén további területek pl. Somlón, Somogyban és Tokajban palackozott borok (fehér és vörös) export európai országokba

21 Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Apátsági Pincészet Történeti áttekintés II. világháború 50-éves megszakítás Pannonhalmi Főapátság és MKB Bank Zrt. Gál Tibor mint szakmai tanácsadó bencés szőlő- és borkultúra újjáélesztése: korábbi apátsági területek visszavásárlása: 4 dűlő (52 ha) új ültetvények új pince és borház

22

23 Pannonhalmi borvidék Pannonhalmi borvidék Elhelyezkedés Magyarország észak-nyugati része Bécs és Budapest között félúton Bakony-hegység északi nyúlványai: Pannonhalmi dombság Pannonhalmi borvidék: 650 ha átlagos t.sz. feletti magasság: 300 m

24

25 Pannonhalmi borvidék Pannonhalmi borvidék Klíma, talaj és más természeti jellemzők Elzász, Loire felső folyása, Burgundia kontinentális hatás kellő mennyiségű csapadék ( mm) nap & éj illetve évszakok hőmérséklete közötti nagy különbség → friss, ropogós, gyümölcsös borok

26 Pannonhalmi borvidék Pannonhalmi borvidék Klíma, talaj és más természeti jellemzők Elzász: homokkő-túlsúlyos talaj Burgundia: főleg meszes talaj → mindkettő jellemző Pannonhalmára löszös erdőtalaj meszes alsó rétegekkel kifejezetten magas mésztartalom

27 4 dűlő Széldomb Babszökő Packalló- Cseresznyés Tavaszó

28 Pannonhalmi Apátsági Pincészet Ültetvények 1. Széldomb: Győr és Pannonhalma között (É-D) nincs akadálya a szélnek a legmelegebb dűlő homokos-löszös talaj korai érés

29

30 Ültetvények Széldomb II.

31 Széldomb

32 Pannonhalmi Apátsági Pincészet Ültetvények 2. Babszökő: Écs közvetlen közelében legmagasabban fekvő terület déli lejtők meszes és vörös agyag talaj magas vastartalommal

33 Ültetvények Babszökő

34

35 Pannonhalmi Apátsági Pincészet Ültetvények 3. Tavaszó: Ravazd határában a leghidegebb dűlő erősen agyagos talaj késői érés

36 Ültetvények Tavaszó

37

38 Pannonhalmi Apátsági Pincészet Ültetvények 4. Packalló-Cseresznyés: Széldomb & Babszökő tulajdonságai könnyen felmelegszik löszös talaj magas mésztartalommal

39 Packalló-Cseresznyés

40 Pannonhalmi Apátsági Pincészet Új ültetvények és művelésmód 0,8 m X 2,4 m hagyományos Guyot-módszer tőkesűrűség: több mint tőke / ha mérsékelt terhelés, mérsékelt hozam: fehér:1,2-1,3 kg / tőke → hl / ha vörös:0,8-1,0 kg / tőke → hl / ha

41

42 Pannonhalmi Apátsági Pincészet Szőlőfajták borvidéki áttekintésben kis borvidék, nagy fajtaválaszték hagyományos fehérbor-termő vidék ??? éve: többnyire európai fajták Worldwide Benedictine Network legnagyobb arányban: olaszrizling más: rajnai rizling fűszeres tramini chardonnay sauvignon blanc pinot blanc pinot noir

43 Pannonhalmi Apátsági Pincészet Szőlőfajták az apátsági birtokon 2/3: friss, ropogós, magas savtartalmú, jó ivású fehérborok rajnai rizling fűszeres tramini sauvignon blanc & magyar fajták a helyi és történelmi hagyományoknak megfelelően ezerjó olaszrizling 1/3: nemzetközileg ismert ígéretes fajták, jellemzően vörösborok chardonnay pinot blanc pinot noir merlot cabernet franc

44 Pannonhalmi Apátsági Pincészet Olaszrizling új kezdeményezés tradicionális magyar fajta 15 különböző olaszrizling-klón Pécsi Egyetem

45 Pannonhalmi Apátsági Pincészet Borfajták Acéltartályos tételek: frissesség és gyümölcsösség izgalmas illatok és ízek kellemes savérzet Hordós erjesztésű-érlelésű fehérborok: olaszrizling, pinot blanc és chardonnay borvidéki jellemzők hordozói Testes vörösborok: gazdag illatok és pirosgyümölcsös aromák hosszú érlelés löszös-agyagos talaj és magas mésztartalom adta komplexitás

46 Pannonhalmi Apátsági Pincészet Technológia – ”gravitációs anyagmozgatás ”

47

48 Pannonhalmi Apátsági Pincészet PRÉSHÁZ

49 Pannonhalmi Apátsági Pincészet KÚT

50 Pannonhalmi Apátsági Pincészet BORHÁZ & PINCE

51 Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Apátsági Pincészet Acéltartályos tételek Présház bogyózás zúzás vagy egészfürtös préselés (pl. rajnai rizling) kisebb output ↔ magasabb minőségű tisztább must Kútház Borház ülepítés-tisztítás erjesztés szűrés-derítés palackozás

52 Rajnai Rizling 2007

53 Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Apátsági Pincészet Illatos borok illatok a héjban, nem a mustban fűszeres tramini, sauvignon blanc héjontartás alacsony hőmérséklet → nincs erjedés ülepítés-tisztítás gyors erjesztés → oxidáció nélkül fajtaspecifikus élesztők

54 FűszeresSauvignon TraminiBlanc

55 Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Apátsági Pincészet Hordós erjesztésű fehérborok egészfürtös préselés must közvetlenül a hordókba fejtve 500 l tölgyfa-hordók, több éves használat teljes almasavbontás seprő felkeverése hónapos érlelés

56 Hemina 2006

57 Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Apátsági Pincészet Testes vörösborok szigorú válogatás bogyózás-zúzás 50 hl fakádak & 60 hl acéltartályok hidegmacerálás ~5 o C hőmérsékleten 3-6 napig kézi csömöszölés héjontartás napon keresztül spontán erjesztés érlelés 228 l barrique-ban hónapig

58 PinotInfusio Noir

59 Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kereskedelem – Belföld & Külföld Belföld Külföld (5 év) Belgium Hollandia Lengyelország Szlovákia Németország Hong Kong USA

60 Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Apátsági Pincészet Jövőkép – Amiben hiszünk … 1. Pinot Noir Pannonhalmán: kiváló adottságok filozófia: 3 dűlő & 3 eljárás → egyedi karakter fiatal ültetvények: 20-éves tőkék ??? 2. Őshonos fajták szerepe a választékban: olaszrizling !!! 3. Magas minőségű fajtaborok és dűlőszelektálás: egyes dűlők sajátos arculata összetett házasítások (pl.:St. Martinus Cuvée, Tricollis Cuvée, Hemina és Infusio)

61 „Bízunk benne, hogy becsületes, szép munkával jó borokat teremtünk.” Gál Tibor, Pannonhalma

62

63


Letölteni ppt "Újjáéledt bencés szőlő- és borkultúra Pannonhalmán."

Hasonló előadás


Google Hirdetések