Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kutya és macskatápok alapanyagai Kereskedelemi tápok, „házi-koszt?”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kutya és macskatápok alapanyagai Kereskedelemi tápok, „házi-koszt?”"— Előadás másolata:

1 Kutya és macskatápok alapanyagai Kereskedelemi tápok, „házi-koszt?”

2 A kutyatápok készítésének általános szempontjai 1. az állat táplálkozási szokásai 1. az állat táplálkozási szokásai 2. emésztés-élettani tulajdonságai 2. emésztés-élettani tulajdonságai 3. táp szaga, külleme, csomagolása 3. táp szaga, külleme, csomagolása 4. energia tartalma – „energiára eszik” 4. energia tartalma – „energiára eszik” 5. alapanyagok-, és késztáp ára, járulékos költségek (számítógépes optimalizálás) 5. alapanyagok-, és késztáp ára, járulékos költségek (számítógépes optimalizálás) 6. aggálymentesség- mikrobiológiai, kémiai, fizikai 6. aggálymentesség- mikrobiológiai, kémiai, fizikai 7. hőkezelés módja (pl. extrudálás, pelletálás) 7. hőkezelés módja (pl. extrudálás, pelletálás) 8. alapszabály: humán fogyasztásra alkalmasnak minősített alapanyagokból vagy azok melléktermékeiből készüljön 8. alapszabály: humán fogyasztásra alkalmasnak minősített alapanyagokból vagy azok melléktermékeiből készüljön

3 ALAPANYAGOK (1) Húsfélék és húsipari melléktermékek 1) Fogalmak: HÚS=izomszövet+intramuscularis zsír+kötőszövet+vérerek ZSÍR lehet subcutan és intramuscularis (márványozottság) ZSÍRMENTES HÚS összetétele: 25% fehérje, 75% víz, a zsírmentes szárazanyag fehérje tartalma kb. 80% 2) A HÚSOK CSOPORTOSÍTÁSA ZSÍRTARTALOM ALAPJÁN: 1. Fehér húsok (csirke, borjú, nyúl):2-5% 2. Sovány marhahús2-5% 3. Bárány, sertés7-9% 4. Húsmarha húsa23-25% 5. Hízott bárány húsa30-38% (18-36%)

4 ALAPANYAGOK (1) Húsfélék és húsipari melléktermékek (2) 3) A húsok fehérje tartalma a zsírtartalommal ellentétes irányban változik! 4) A kutyák, macskák jól emésztik a zsírokat, olajokat és a faggyút is.

5 ALAPANYAGOK (2) Vágási melléktermékek melléktermékek, belsőségek (máj, vese, bendő, nyesedékek ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: 1. Tápanyag-tartalmuk hasonló, de kémiai összetételük eltérő (függ pl. takarmányozástól) 2. Ca:P =1:20 (kívánatos 1,2:1 helyett)- Ca kiegészítés 3. Vitaminok: A-, D- (ált. kevés, kivéve: máj), B vitamin 4. Ízletesek, jól emészhetőek 5. Kutya kevésbé válogatós, macska inkább(bárányt, sertést kevésbé kedveli) + indivuális különbségek (többféle ízesítés a macskatápokban)

6 ALAPANYAGOK (3) Állati fehérje lisztek ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: 1. Vágóhídi melléktermékek feldolgozása során nyert vegyes állati fehérje lisztek (tartalma: vér, csont, fej, láb, bél), tolliszt, vérliszt, húsliszt, csontliszt és halliszt 2. Alapelv (ld. 2. dia) 3. Összetételük és a fehérjék biológiai értéke változó 4. íz, szag változó, függ az alapanyagtól, annak bélsár- tartalmától, hőkezeléstől 5. EU-ban csak „low risk materials”, míg az USA-ban „high risk materials” is belekerül

7 A vágási melléktermékekben előforduló négy alapvető fehérje-típus: hús-, vér-, keratin-, és kollagén fehérje Limitáló aminosav(ak), tápláló érték, kémiai összetétel fogalma FEHÉRJE LIMITÁLÓ As TÖBBLETBV HÚS-Met Lys (gabonafélék komplettálása) Nagy VÉR-Ile Nagy KERATIN- Met (+Lys, His) CysKicsi KOLLAGÉN Trp (+összes essz. As-ból keveset tart.) -Kicsi

8 A) HÚS FEHÉRJÉK Alkotórészei: 1. Izomszövet (harántcsíkolt-, sima-, szívizom) 2. K.sz. pólya: izmokat burkolja 3. Vérerek, nyirokerek, idegek, i.s. zsír 4. Ín: k.sz. elemekkel a csonthoz tapadást szolgálja, belemaródnak a csonthártyába Kémiai összetétel Víz48-72%Zsmsza=áll. Nyersfehérje13-22%94,4% Nyerszsír4-35%- Hamu0,7-1,2%4,9%

9 B) VÉR FEHÉRJE FOGALMAK: hemoglobin, vörösvértest, vérplazma, vérsavó, fibrin, plazma fehérjék (As összetétel kiegyensúlyozott), globulinok (As összetétel nem állandó) PLAZMA FEHÉRJÉK FELHASZNÁLÁSA AZ ÉLELMISZER- IPARBAN: emulgeátorok, vízkötő-, gélképző anyagok. Ízük semleges (húskészítmények, sonka konzervek) LIZIN KOMPLETTÁLÓ HATÁS

10 c) KERATIN FEHÉRJE ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: 1. Vázfehérjék 2. Előfordulása: toll, szőr, szaru, köröm, pata és a hámszövet elszarusodó részei 3. Szinte kizárólag As-ból áll 4. Ellenálló mechanikai hatásokkal szemben 5. Hasznosíthatósága takarmányként nagymértékben függ a térszerkezettől (S-hidak, H-kötések)- feltárás (hidrolízis, hőkezelés) 6. Sok Cys, de kevés a Lys, Met, His, Trp tartalma

11 D) KOLLAGÉN FEHÉRJE ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: 1. Előfordulása legnagyobb arányban a támasztó szövetben (csnt, porc), bőrben, izmokban 2. Típusai: laza-rostos-, rostos kötőszövet, porc szövet (üveg-, rostos-, rugalmas porc) 3. As-összetétel: alacsony Trp, Cys, magas Gly, Pro, hidroxi-prolin-, és hidroxi-lizin tartalom! (oldhatatlanság, szívósság) 4. Térszerkezet: alfa-hélix 5. Zselatin, enyv előállítása 6. Emészthtősége rossz 7. BV önmagában etetve nulla, de komplettálják

12 CSONTLISZT, mint takarmány- alapanyag ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: 1. A testtömeg 12-15%-a 2. Öszetétele: víz: 10-40%, nyzsír: 10-30%, nyfeh: 12-16%, hamu: 25-35% 3. CSONT=SZERVES ANYAGOK+SZERVETLEN ANYAGOK CSONT SZERVES ANYAGAI: kollagen+mukopoliszacharidok+kondroitin- kénsav+glikogén+csontképző sejtek CSONT SZERVETLEN ANYAGAI: Ca (99%), P (80%) + mikroelemek: Zn, Cu, Mn, Fe Ca:P=2:1, Ca:Mg=45:1- jól hasznosítható ásványi anyagok megfelelő arányban.

13 HALFÉLÉK ÉS HALFELDOLGOZÁSI MELLÉKTERMÉKEK 1. HALAK TÍPUSAI- zsír (olaj)-tartalom szerint: fehér (max 2%)-, és vörös halak (5-18%) 2. ELŐNYEI -táplálóértéke nagy (As, jód, Se) -kiváló fehérje-forrás -aromásító anyag 3.HÁTRÁNYAI -filézett hal: alacsony Ca és A-, D-vitamin tartalom, de aprított egész halban megfelelő szintek -főzött hal élvezeti értéke csökken -nyers hal etetés veszélyei: tiamináz, paraziták, szálka

14 TEJTERMÉKEK, TEJIPARI MELLÉKTERMÉKEK ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: 1. Kutya ízletesbbnek találja,mint macska 2. felnőtt korban gyakori laktóz-intolerancia- ajánlott a fermentált termékek etetése (Lactobac.) 3. Macskáknál tejallergia (bőr tünetek) 4. Gyorsan romlik 5. Ivóvizet tej mellé is mindig kell vizet adni TOJÁS-, ÉS TOJÁS-TERMÉKEK 1. tojás, tojáspor, tojásfehérje por értékes fehérje-, B- vitamin-, zsíroldékony vitamin-, és mikroelem forrás 2. Nyers tojás etetés veszélyei: Salmonella, hasmenés

15 GABONAFÉLÉK, GABONAIPARI MELLÉKTERMÉKEK 1. Légszáraz összetétel: 12% víz, 8-11% nyfeh, 2- 5% zsír, 70-80% keményítő 2. Alapanyagként kutyatápokban energia-forrás 3. Limitáló As: Lys 4. Korpa: B-vit, P, ballaszt 5. P gyakran fitin-kötésben (fel kell tárni) 6. Alacsony Ca-tartalom 7. Önállóan nem ízletes

16 ZSÍROK, OLAJOK 1. felosztás: telített- telítetlen, állati- növényi eredetű (macskának több állati e. zsír kell, u.i. linolsavból nem képes arachidonsavat képezni 2. Repce-, szója olaj kevésbé (csípős) 3. Energia-koncentráció javítása 4. Ízletesség javítása 5. Tartós jóllakottság érzés 6. Olajat, zsírt, faggyút is elfogyasztják 7. Avas zsírok – antioxidánsok 8. Sütőzsír- peroxidokPCB-szerű anyagok (dioxin)

17 ZÖLDSÉGFÉLÉK, NÖVÉNYI EREDETŰ ANYAGOK 1. Leveles-, gumós zöldségek felhasználása-főzve, csak kutyának 2. Sárgarépa: béta-karotin, csak kutyának 3. Hüvelyesek: max. 5-10% flatuancia veszélye TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK, ADALÉKANYAGOK 1. vitamin- és ásványi anyag premixek 2. Tartósító szerek (benzoesav-macskatápokhoz kontraindikált) 3. Savanyítók 4. Színezékek, ízfokozók 5. Antioxidánsok 6. Állományjavítók 7. Funkvionális komponensek

18 Minőség és funkció Ár – érték arány „Economy” termékek Prémium tápok Szuper prémium tápok Diétás termékek, Kiegészítő állateledelek Ár Ft/kg száraztáp megjegyzés speciális igények, betegségek olcsó figyelmes adagolás jó beltartalom

19 Takarmány minőség és biztonság „safety” „quality” Biológiai Kémiai Fizikai Egyéb Tápérték Élvezeti-érték Alkalmassági-érték elfogadhatóság Minőségbiztosításirendszerek

20 Minőségi garanciák a fogyasztók érdekében Gyártás Gyártás Alapanyag kiválasztás Alapanyag kiválasztás Technológia Technológia Állategészségügyi hatósági ellenőrzés Állategészségügyi hatósági ellenőrzés Kereskedelem Kereskedelem Címkézés – tájékoztatás Címkézés – tájékoztatás Fogyasztóvédelem Fogyasztóvédelem


Letölteni ppt "Kutya és macskatápok alapanyagai Kereskedelemi tápok, „házi-koszt?”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések