Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közgazdaság: tudomány vagy tan? A "modern elmélet" a válság tükrében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közgazdaság: tudomány vagy tan? A "modern elmélet" a válság tükrében."— Előadás másolata:

1 Közgazdaság: tudomány vagy tan? A "modern elmélet" a válság tükrében

2 ELMÉLET: Feltételezések ---------→ Elméleti állítások VALÓSÁG Tapasztalati állítás (Jelenség) 1. Közgazdaságtudomány vagy közgazdaságtan? JELENSÉG (Tapasztalati állítás) Logikailag zárt A (tapasztalati) tudomány = jelenségek LOGIKAIlag ZÁRT és TESZTELHETŐ magyarázatainak összessége.

3 Jelenlegi tanítás (uralkodó elmélet): a „piac” mindent megold Válság oka: jegybank/állami beavatkozás Magyarázat: piacgazdaság = kapitalizmus (magántulajdonosi döntés) hatékony Mert: Első jóléti tétel Piaci információ több, mint az állami döntéshozóé Gond: (piac fogalma), nincs pénz a modellben „piac” nem dönt Összegezve: A kapitalizmus a legkívánatosabb gazdasági rendszer (tulajdonosok hoznak a saját vagyonukat érintő döntéseket). A modell leírja a valóságot. A neoliberalizmus ezen állítása kísértetiesen hasonlít a marxizmus érvelésére…

4 Más válasz volt: keynes-i recept (fizetőképes keresletet generálni) Mert: Gazdasági körforgás logikája Gond: Miért nem alakulnak az árak és ezzel együtt a jövedelmek megfelelően (teljes foglalkoztatás)? Válasz: Mert a vállalkozó és a munkavállaló aszimmetrikus viszonyban van OK: Pénzhez való hozzájutás aszimmetriája Hogyan működik a jelenlegi pénzrendszer?

5 Elismervény Annak aki ezt a papírt átadja, azonnal adok két almát. C szerepl ő aláírás A szereplő ma ad →← B szereplő jövő héten ad Időszakok közötti csere Hitelművelet Hitelművelet lényege

6 Pénz Tartozás Nem Bank Bank Követelés Pénz Növekedési kényszer A kamat az „ördög”? (Hitel)pénzgazdaságok


Letölteni ppt "Közgazdaság: tudomány vagy tan? A "modern elmélet" a válság tükrében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések