Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FORGÓESZKÖZÖK gyakorlat 2011. Definíciók Forgóeszközök: azok az eszközök, amelyek rövid ideig (1 éven belül) szolgálják a vállalkozást. Anyagok: olyan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FORGÓESZKÖZÖK gyakorlat 2011. Definíciók Forgóeszközök: azok az eszközök, amelyek rövid ideig (1 éven belül) szolgálják a vállalkozást. Anyagok: olyan."— Előadás másolata:

1 FORGÓESZKÖZÖK gyakorlat 2011

2 Definíciók Forgóeszközök: azok az eszközök, amelyek rövid ideig (1 éven belül) szolgálják a vállalkozást. Anyagok: olyan forgóeszközök, amelyeket a gyártási folyamatban fizikailag új termékekbe építik be, vagy átalakítják őket. Áruk: beszerzés után változatlan formában áruként adják tovább.

3 Jellemzők A forgóeszközök bár folyamatos mozgásban/áramlásban vannak (például a készleteket beszerzik és felhasználják, illetve termelik őket) mindig van valamekkora állományuk. Az anyagkészletek felhasználása költséget jelent, a késztermékek értékesítése árbevételt hoz, így a készletek áramlását például az árbevétellel, illetve az anyagköltségekkel lehet jellemezni.

4 Anyagkészlet Késztermék készletÁrbevétel Anyagbeszerzés Gyártás (anyagfelhasználás) Eladás (készletkiadás)

5 Jellemzők A forgóeszközök állománya tőkelekötést jelent, aminek ténylegesen meg nem jelenő, de figyelembe veendő költségei vannak. A forgóeszköz gazdálkodás annál hatékonyabb, minél kisebb az egységnyi forgóeszköz áramlásra eső készletállomány, vagy fordított szemlélettel: minél nagyobb az egységnyi forgóeszköz állományra jutó készletáramlás. A forgóeszközök éves átlagos állományát, illetve az áramlások éves mértékét vesszük figyelembe.

6 Forgóeszköz gazdálkodás értékelése A forgóeszköz gazdálkodást a forgóeszközök forgási idejével és fordulatszámával jellemezzük. Forgóeszköz állomány Forgási idő = Napi árbevétel Éves árbevétel Fordulatszám = Forgóeszköz állomány

7 Kiemelt forgóeszközök értékelése Anyag készletezési idő = Anyag átl.áll./ Napi anyagköltség Vevőbeszedési idő= Vevők átl.áll. / Napi bevétel Szállítók kiegyenlítési idő= Szállítók átl.áll. / Napi any.ráford

8 Példa Egy vállalkozás alábbi adatai ismertek Hasonlítsa össze a tárgy és a bázis évet a forgóeszközök forgási ideje alapján! Szöveges megfogalmazás! Bázis évTárgy év Negyedév Forgóeszköz készletÁrbevétel Forgóeszköz készletÁrbevétel I II III IV

9 Példa Egy vállalkozás alábbi adatai ismertek a bázis évben: –Forgóeszközök forgási ideje:56 nap –Anyag készletezési idő:5 nap –Vevők beszedési ideje:13 nap –Szállítók kiegyenlítési ideje:15 nap Tárgyévi adatok: Hasonlítsa össze a fenti értékeket a két időszakra, és adja meg, hogy az egyes mutató változásai kedvezők, vagy kedvezőtlenek-e? Szöveges magyarázat! Negyedév Anyag készlet Vevők állomány Szállítók állomány Forgóeszköz készletÁrbevételAnyag kltsg Anyag jellegű ráf. I II III IV


Letölteni ppt "FORGÓESZKÖZÖK gyakorlat 2011. Definíciók Forgóeszközök: azok az eszközök, amelyek rövid ideig (1 éven belül) szolgálják a vállalkozást. Anyagok: olyan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések