Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vaddisznógazdálkodás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vaddisznógazdálkodás"— Előadás másolata:

1 Vaddisznógazdálkodás

2

3

4

5

6

7

8

9 Kor Spanyolország Franciaország Lengyelország Malac 1.35 0.725 1.044
Süldő 2.26 1.448 1.215 1  2.57 2.083 2.722 Vaddisznó ivararánya különböző országokban, három korcsoportban (Garzon-Heydt, nyomán)

10 A fiatal egyedek aránya % Hely
Szerzők A fiatal egyedek aránya % Hely Andrzejewski et al. (1978) 77.7 Lengyelország Dardaillon (1984) 79.1 Camargue (Franciaország) Barret (1978) 71.6 Kalifornia (USA) Mauget (1980) 69.0 Chizé (Franciaország) Garzon-Heydt (1992) 68.5 Monfrague (Spanyolország) A vaddisznó populációk korosztályi megoszlása különböző helyeken (Garzon-Heydt, nyomán) A malacok és süldők részesedése a terítékből 75 – 84% kell legyen

11 Néhány következtetés:
Az állomány szaporodóképessége erősen függ a kocák átlagkorától és testméreteitől (kondíciójától) A szaporodó képesség jól becsülhető az elejtett kocák testméretei alapján A vemhesség korai szakaszában a sárgatestek száma jó tájékoztatást nyújt a várható születési arányszámról A születési arányszám évenként változhat (4,8-6,1) A változás mértéke függ a korosztályi eloszlástól és a kondíciótól A felnevelt szaporulat évenkénti változása jelentős (2,7 -3,6)

12 - 22%

13

14

15

16

17 Néhány következtetés:
Az 1993-as rendelet koca lelövési időszakos tilalma az összes kocahasznosítást visszavetette A környékén kezdődött egyre gyarapodó tilalom alóli felmentések a hasznosítás növekedését eredményezték A fiatal (malac és süldő) egyedek aránya a terítékben 60%. A fiatal példányok fokozott hasznosításával nagyobb hasznosítási arány érhető el.

18 Mivel jár mindez? 100 kocás törzsállomány esetén
az őszi vadászatig felnevelt szaporulat 320 süldő, ebből 180 kocasüldő, 140 kansüldő. és van az állományban kb kan Szinten tartó gazdálkodás esetén ebből elejtendő: 200 süldő, 40 felnőtt disznó ebből 15 kan Ehelyett lövünk: 170 süldőt, 70 felnőtt disznót, ebből kant

19 Következmények: A kocaállomány elfiatalodik
ezért több koca tud csak azonos számú szaporulatot elleni, és nagyobb lesz az elhullások száma a malacok között. 2. A kanállomány elfiatalodik 3. A süldők elhullását nem tudja kompenzálni a vadászati hasznosítás.

20 Javaslatok: A kocák hasznosítási számát emelni kell.
A kanok lelövési aránya az összes felnőtt teríték kb. 1/3-a legyen. A süldők és malacok hasznosítási aránya az összes teríték kb. 80%-a legyen.

21 Ennél a fiatal kannál, az egyenes, vörösbarna süldősertét ezüstszürke nyári szőrzetre váltja. A pamacs jól kivehető. Az agyarak végei szemből még nem látszanak, bőrrel fedettek, így az orr szélesebbnek tűnik. Egy fél éven belül már biztosan látszanak az agyarvégek.

22 Fiatal, malacokat nem vezető koca, nyári szőrben
Fiatal, malacokat nem vezető koca, nyári szőrben. Jellegzetes a hosszú, csúcsos fej. A vadásznak az egyed meghatározásánál, a vaddisznók magatartását és a kondán belüli státusát mindig figyelembe kell vennie. A külalaknak és a megjelenésnek, mindig nagy jelentőséget kell tulajdonítani: A kondánál, az első megjelenő vaddisznó – szokás szerint – a vezérkoca! Erős példányokkal rendelkező kan-kondában gyakran vannak kocák is. Ha több, hasonló erősségű disznó jön, akkor azok legtöbbször kanok. Az idősebb kanok a búgási időn kívül, majdnem mindig egyedül járnak (remetekanok).

23 3-5 éves kan tavasszal, szőrváltáskor
3-5 éves kan tavasszal, szőrváltáskor. Az agyarakat és az orrpúpot jól lehet látni. A torok és az alsó állkapocs területén még hosszú téli sörték vannak. A téli, majdnem egyenlő szárú háromszögű fejformából, nyárra egy hegyesszögű forma lesz.

24 Kan süldő, tavaszi szőrváltáskor (április)
Kan süldő, tavaszi szőrváltáskor (április). A hátán még az első téli szőrzet vörös sertéi láthatók. A herét és a pamacsot, ebben a korban – csak jó fénynél – lehet felismerni. Az agyarak még nem láthatóak.

25 Az közelebb álló kocánál, már az első pillantásra, láthatjuk az emlőket. A mögötte álló, szemmel láthatólag (még) nem vezet malacokat Koruk becslése bizonytalan. A nagyobbik (elöl álló) talán idősebb lehet. A malacok jó két hetesek. Fontos: Ebben az évszakban általában nincs a koca mellett kan!

26 Erős, még téli szőrzetben levő kan, kora tavasszal
Erős, még téli szőrzetben levő kan, kora tavasszal. Most, világosságban, könnyű meghatározni. Esti szürkületkor azonban némely koca, mely közvetlenül a malacok előtt áll, vagy a malacai még a vacokban fekszenek, összetéveszthető a kannal.

27 Ezeknél a malacoknál a csíkok már elmosódtak, és a pofájuk már szürke
Ezeknél a malacoknál a csíkok már elmosódtak, és a pofájuk már szürke. Ebből következően már a második hónapban vannak.

28 Közelebb malacos koca (még téli szőrben) csíkos 4-5 hetes malaccal
Közelebb malacos koca (még téli szőrben) csíkos 4-5 hetes malaccal. Hátul valószínűleg egy kocasüldő, melynek a vedlése már előrehaladott. Az év elején már megtalálhatóak a téli szőrben levő kondákban az ezüstszürke példányok, melyek vagy kocasüldők, vagy nem malac nélküli kocák! Nyolc hetes kortól a malac csíkozottsága kezd elmosódni, és öt hónap után, leggyakrabban, már fel sem lehet ismerni azokat.

29 Vegyes konda, májusban. Egészen jobbra hátul, egy második éves kan áll
Vegyes konda, májusban. Egészen jobbra hátul, egy második éves kan áll. Bár, ilyenkor már legtöbbször elkülönül a családtól, azért vannak kivételek. Az előtérben két malac áll, balra mögöttük valószínűleg egy emse, s tőle jobbra valószínű egy koca. Aki nem akar hibát elkövetni, az válassza az egyik malacot.

30 Két malac játékosan állapítja meg a rangsort kettejük között
Két malac játékosan állapítja meg a rangsort kettejük között. A csíkozottságukat elvesztett malacok – majdnem mindig – vöröses színűek.

31 Két koca süldőkkel őszi szőrváltáskor. Nézzük meg a disznók pofáját
Két koca süldőkkel őszi szőrváltáskor. Nézzük meg a disznók pofáját. Ez a koca és két malac esetében keskeny, oldalt ív nélkül – kocasüldők. Az egészen balra lévő, majdnem fekete süldőnél felismerhetjük az ívet az agyarak területénél – kan.

32 Második éves kan ősszel. Már nincs vörösbarna malacbőre
Második éves kan ősszel. Már nincs vörösbarna malacbőre! Az agyarak csúcsa a felső ajkak alatt már gyengén kibújt. Idősebb kanoknál az agyarak már teljesen kint vannak.

33 Fiatal kan, nyári szőrzetben
Fiatal kan, nyári szőrzetben. A combok között láthatóak a herék, de az pamacsnál hiányoznak a téli szőrzet hosszú szőrszálai. Kivehető az orr az agyarak miatti felgyűrődése. Az agyarak nem sokat árulnak el a vadkan koráról, mert a középkorú vaddisznóknál, alkalomadtán, letörnek, ami lövés előtt nem mindig felismerhető.

34 Vegyes konda, az őszi erdőben: elöl a koca egy kicsi, későn született malaccal. Mögötte erős süldők, jellemzően vörös csuhában. Aki őszi hajtóvadászaton egy hibás lövést el akar kerülni, az a vörös disznókat vegye célba.

35 Kan (közelebb) és koca búgási időben. A kan feje tömzsibb, mint a kocáé. Az orr jóval szélesebb hatást kelt. Az agyarak és a púp az orron, ennél a példánynál jól kivehetőek.

36 Búgási idő: testalkata alapján fiatal kan (balra), melynek az agyarai már jól láthatók. Vizsgálja a kocát, hogy párzásképes-e már, amit egy másik kan figyel a háttérből. Az elöl álló kannál, a pamacsot jól ki lehet venni.

37 Valószínűleg öreg, nagy koca, téli szőrben
Valószínűleg öreg, nagy koca, téli szőrben. A fejforma csaknem egyenlő szárú háromszöget formáz. A test fő tömege a rekeszizmon nyugszik. A hát vonala „pontyhátra” emlékeztet. A kampókat erős és idős kocánál sem lehet látni. Hasonló nagyságú kanoknál, az orron, a púp jellemző.

38 Így láthatjuk a kondát, decemberben, a hajtóvadászat közben: a koca halad elöl, a süldők gyöngyfüzérben, libasorban mögötte. Nem kérdéses, hogy a süldőket vezető koca idős. Sok vadász kapásból a legelső példányt lövi, mert az a legnagyobb és a legkönnyebb eltalálni.


Letölteni ppt "Vaddisznógazdálkodás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések