Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A biológiai információ eredete Charles Thaxton, Ph.D.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A biológiai információ eredete Charles Thaxton, Ph.D."— Előadás másolata:

1 A biológiai információ eredete Charles Thaxton, Ph.D.

2 1953 Crick & Watson Az élet fonala

3 Információhordozó molekulák F. Crick a fiának 1953-ban írt levelében: „Ma úgy hisszük, hogy a DNS egy kód. Ez azt jelenti, hogy a bázisok (betűk) sorrendje génenként különböző (ahogyan a könyvek lapjai is különböznek egymástól.)”

4 Crick magyarázata: „Az infomáció itt a sorrend pontos meghatározottságát jelenti; vagy a nuklein savak bázisaiét, vagy az aminosav- maradványokét a proteinben. F. Crick, “A protein szintéziséről”, 1958

5

6 Ribonukleáz

7 Sorrend, Komplexitás és Információ 1. Egy meghatározott sorrendű (periódikus) elrendezés: XYZ XYZ XYZ XYZ XYZ Példák: tapéta, járólap, vagy egy kristály 2. Egy meg-nem-határozott komplex (aperiódikus) elrendezés: AGDC BFE GB CAYJD ACWDFBG Példa: véletlenszerű polimerek (polipeptidek) 3. Egy meghatározott komplex (aperiódikus) elrendezés: KBOPT UÁWÁTTAÁM TAÉSÉUÍ NÁSÍU JÁNOS TAVASSZAL SZERETI MARIT Példák: Írás, DNS, proteinek

8 A kémiai evolúció

9 Forrás: Charles B. Thaxton, Walter L. Bradley and Roger L. Olsen (1984) „Az élet eredetének rejtélye: A jelenlegi elméletek áttekintése”

10 1953 Stanley Miller A Miller kísérlet

11 A kémiai evolúció kritikája 1.Nincs redukáló atmoszfére 2.Nincs prebiotikus leves 3.Optikai aktivítás 4.Csökkenő időkeret 5.Befolyásoló kereszt-reakciók 6.Nagy mértékben higított leves 7.Irányítatlan energiaáralmlás 8.Nincs abiotikus információforrás “meleg kis tavacska”

12 Információ: porszem a naturalisz- tikus elméletek gépezetében Véletlenszerűségi Hipotézis (Crick, 1968) Prebiotikus természetes kiválasztás (Oparin) Önszerveződés (Kenyon and Steinman) Nemegyensúlyi termodinamika (Prigogine) Hiperciklusok (Eigen) Agyagi élet (Cairns-Smith)

13 Információ: porszem a naturalisz- tikus elméletek gépezetében Komplexitás elmélet (Santa Fe Institute) RNS világ (Joyce and Orgel) Thioester világ (de Duve) Hidrotermikus szellőzők (Corliss) Először az anyagcsere (Wächtershäuser)

14 Információ: porszem a naturalisz- tikus elméletek gépezetében Komplexitás elmélet (Santa Fe Institute) RNS világ (Joyce and Orgel) Thioester világ (de Duve) Hidrotermikus szellőzők (Corliss) Először az anyagcsere (Wächtershäuser)

15 2160 szerkezeti izomer Dinukleotid Formáció

16 A befolyásoló keresztreakciók hatása?

17 Valami egyértelmű dologra lenne szükség, Egy mechanizmusra, amely kiválasztja, hogy mikor melyik betűre van szükség az ABC-ből. „Olybá tűnik, mintha menyét v olna.”

18 A tudósok ezt keresik: „Egy mechanizmust, amely kiválasztja, hogy mikor melyik betűre van szükség az ABC-ből. …. az átmenetet a kémia korából az információ korába.” Christian de Duve, Vital Dust, p. 48.

19 Energetika és információ A polipeptid formáció emergetikája Az aminósav- szekvencia összeállítási utmutatója Folyamatés procedúra

20

21

22

23

24 A. Fredge így mutatta be Robert Woodward- ot az 1965-ös Nobel-díj átadáson: „Egy bonyolult molekula szintézise igen bonyolult feladat; minden csoportot, minden atomot a megfelelő helyre kell tenni, a szó legszorosabb értelmében.”

25 Hihetőség és a kisérletet végző személy közbeavatkozása Speciális megkötések (feltételek) mint a protein szintézisénél Speciális megkötések (feltételek) mint a klorofil szintézisénél 8) Bizonyos vegyszerek, amelyeket más leves-összetevőkből izolálnak 7) Bizonyos UV-hullámhosszak és más energiaforrásokból származó hő 6) más energiaforrásokból származó szikrák és lökéshullámok 5) Koncentrált oldatok, ahol a rakció a nagy koncentráció meglététől függ (pl. HCN polimerizáció) 4) Csapdák 3) Fotoszintézis 2) Koncentrált oldatok, ahol a tömeghatás törvényének extrapolációja érvényes 1) „Szintézis a teljességben”: híg oldatok keveréke Az elfogadhatatlan közbeavatkozás határa

26 NE fogadd el: „…halva találták Bárczy Benőt” Felrobbant űrkomp Lángoló épület Jelek az űrből FO UBSABO UÉ KBOF ÉN TARZAN, TE JANE Eolitok Nézd meg, hova vezetnek a bizonyítékok. gyilkosság szabotázs gyújtogatás ETI ‘Csak természetes okok’:

27

28 „A múlthoz a jelen a kulcs.” Charles Lyell

29 Információhordozó Molekulák

30 ? Következtess: Nézd meg, hova vezetnek a bizonyítékok.

31 „A biológusoknak mindig emlékeztetni kell magukat, hogy amit látnak, az nem alkotás, hanem fejlődés eredménye.” Francis Crick, What Mad Pursuit, p. 138 A DNS-sel kapcsolatban:

32

33

34 VÉGE


Letölteni ppt "A biológiai információ eredete Charles Thaxton, Ph.D."

Hasonló előadás


Google Hirdetések