Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Infertilitás kezelése, gyakorlati tapasztalatok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Infertilitás kezelése, gyakorlati tapasztalatok"— Előadás másolata:

1 Infertilitás kezelése, gyakorlati tapasztalatok
Szerző:dr.Hamvas Szilárd

2 I.) 2006-2009 között infertilitás panaszával hozzám forduló páciensek eseteinek áttekintése
16 hölgy. 13-an főpanaszként az infertilitást fogalmazták meg. 1 esetben másodlagos panasz volt. 2 esetben csak a diagnózis alkotás részeként „derült ki”, hogy infertilitás áll fenn.

3 Kezelési formák összegzése
Csak akupunktúra: 7. Akupunktúra és pszichoterápia: 2. Akupunktúra és Asszisztált fertilizáció: 2. Akupunktúra, Asszisztált fertilizáció és Pszichoterápia: 3

4 Pszichoterápia és/vagy Akupunktúra (1.)
Monogarm, életkor Kezelési forma Összes akupunktúrás kezelések száma Sikeres-e a terápia? Pszichológiai kontra-indikáció J.K.35é. A+P 18 Igen - I.E.33é. A 16 F.I.40é. 15 W.M.38é. 14 Nem M.E.35é. 4

5 Értékelés /1 Az Asszisztált fertilizációt elkerülni vágyó páciensek a leginkább kitartóak. Kitartásukhoz, természetesen, az egyéb téren jelentkező javulás is hozzájárult. Csak két esetben hagyták abba a kezelést, mindkét esetben pszichés „kontraindikáció” feltárható volt.

6 Pszichoterápia és/vagy Akupunktúra (2.)
Monogram, életkor Kezelési forma Összes akupunktúrás kezelések száma Sikeres-e a terápia? Pszichológiai kontra-indikáció K.V.M. 35é. A 1 Igen - Z.A.32é. H.K.35é. Igen, majd elvetélt B.Zs.28é.

7 „Csodák” és lehetséges magyarázataik
Véletlen egybeesés (feltéve ha vannak véletlenek…(?)) Az akupunktúrás kezelésre való jelentkezés nem más, mint egy szükséges belső változás külső manifesztációja. Hajszálnyi energetikai deficit vagy blokk, amit a kezelés áttör.

8 Asszisztált fertilizáció
Monogram, életkor Kezelési forma Összes akupunktúrás kezelés száma Sikeres-e a terápia? Pszichológiai kontra-indikáció M.E.30é. A+MM 16 Igen - G.Á. 33é. A+MM+P 13 Nem ? Z.Rita 36é. 6 T.E.32é. K.O.V.31é.

9 Mesterséges megtermékenyítésben is részesülők előzménye
Monogram Inszemináció beültetés Egyéb szomatikus probléma Sikeres-e a terápia? M.E. 3 4 - Igen G.Á. ? 3+2 PCO Nem Z.Rita 1+1 T.E. 2 K.O.V. 1 Inzulin rezisztencia

10 Értékelés /2 Mesterséges megtermékenyítés programban részt vevők megkeseredve, türelmetlenül jönnek a terápiába. Türelmetlenségüket magyarázza, hogy sokan, már több sikertelen beültetésen vannak túl. Számukra az akupunktúra többnyire csak mellékes rásegítés, „hátha majd ez segít” típusú gyógymód.

11 Értékelés /3 Pszichológiai „kontraindikációk”
Sokszor maga a pszichoterápia az, ami a páciens számára nyilvánvalóvá teszi, hogy lelki eredetű „kontraindikáció” áll fenn.

12 Pszichológiai „kontraindikációk”, példák:
Az idős férj már nem igazán akar gyereket Élettárs nem igazi partner Gyermek szétrombolná a pár szimbiózisát Félelem a partnertől való egzisztenciális kiszolgáltatottságtól Transzgenerációs félelem

13 Psziché A Psziché Tudattalan része erős befolyással rendelkezik a testi funkciók felett. Véleményem szerint, ahol valamilyen pszichés probléma a felszínre kerül, meg kell kísérelni megoldani azt. (Erről bővebben a terápiás szakaszban)

14 II.) Az infertilitás differenciál diagnózisa
Hiány kórminták: Vese Qi hiány (Yang hiány) Máj Vér- Vese Eszencia hiány Lép Qi hiány- Vér hiány Többlet kórminták: Qi-Vér pangás Nedvesség-Nyálka pangás

15 Vese Qi hiány (Yang hiány)
Krónikus fáradtság, deréktáji gyengeség és fájdalom. Gyakori vizelés. Hideg alsó végtag, derék, alhas. P: xu, chen, chi. Ny: sápadt, duzzadt, nedves. NyL: fehér.

16 Máj Vér-Vese Eszencia hiány
Szédülés, fülcsengés, depresszió. Nehéz, sok vérveszteséggel járó szülések után. P: xi, se Ny: sápadt, sovány

17 Lép Qi hiány, Vér hiány Étvágytalanság, puffadás, laza széklet, fáradtság, gyengeség, soványság, sápadtság, palpitáció, szédülés. Diéta hiba (pl. túlzásba vitt fogyókúra), elhúzódó betegség, depresszió. P: ruo // xi, se // wei. Ny:sápadt, lágy, duzzadt, fodrozott (fognyomok) NyL:csúszós

18 Qi-Vér pangás Lehangoltság, ingerlékenység, alhasi disztenzió vagy fájdalom, mellkasi –hypochondriális teltség. Hányinger lehet. Depresszió, frusztráció, félelem, szomorúság. P: se Ny: sötét, lila foltok lehetnek benne.

19 Nedvesség-Nyálka pangás
Elhízott. Mellkasi-hasi teltség. Bő köpettel járó köhögés. Fehér folyás. Lethargia. Mozgáshiány. P:hua NyL: zsíros.

20 Infertilitás, Hiány kórminták kezelése
Kórminta Pontok Hiány-Bázisterápia Cv4, Sp6, St36, LI4, B20, B23, B32. Vese Qi hiány (Vese Yang hiány) K13, St29, K3, GV4moxa, (Gv20 moxa, K2 moxa) Máj Vér hiány-Vese Eszencia hiány K6, B62, K13, B17, B43. Lép Qi-Vér hiány Cv3, St29, Sp8, Sp1moxa,

21 Infertilitás, Többlet kórminták kezelése
Kórminta Akupunktúrás pontok Többlet, Bázisterápia Sp6, Cv3, Cv6, B32. Qi-Vér pangás Sp8, Sp10, St29, LI4-Liv3, B17 véreztetve Nyálka-Nedvesség pangás St30, St40, Sp9, TE6, B22(-) Cv12, B20(+)

22 III.) Általam adott diagnózisok
Vese Qi hiány 11 esetben Máj Vér- Vese Jing hiány 1 esetben Lép Qi-Vér hiány 3 esetben Alsó Melegítő Nedvesség-Forróság 2 esetben Máj Qi pangás- Alhasi Vér pangás 8 esetben Máj Yang felszállás Máj-Lép-Gyomor diszharmónia

23 Megjegyzések a táblázathoz:
Máj működésével kapcsolatos zavar összesen 14 esetben fordult elő. 9 esetben Máj Qi pangás/ Máj Yang felszállás és a Vese Yang hiány kombinációja volt a kezelést meghatározó Hagyományos Kínai Orvosi diagnózis. (Vese Yang hiány esetén a Vese Yin nem képes arra, hogy felszálljon, így a Víz nem tudja a Tüzet féken tartani. Ezen kombinált esetekben a Pangó Máj Qi a Vese Yin fékező ereje híján könnyedén Hamis Yang állapotba, Máj Yang felszállásba torkol.)  Máj Qi pangás Yang hiány esetén Vérpangásba fordul. A két diagnózis egyszerre is előfordulhat, amennyiben az Alsó Melegítőben Yang hiány és következményes Vér pangás, míg a Középső és Felső Melegítőben Hamis Yang túlsúly alakulhat ki.  Máj Qi pangás a Középső Melegítő működését megzavarva Lép –Gyomor diszharmóniát okozhat.

24 Általam használt pontok, csak a lényeges eltérések
Vese Qi hiány (Yang hiány) K3-K7, Lu7-K6, Cv5moxa. Máj Vér-Vese Eszencia hiány - Lép Qi hiány Vér hiány Nedves Forróság az Alsó Melegítőben G26-G41, Qi-Vér pangás Sp4-P6 Máj Yang felszállás G41-TE5 Máj-Lép-Gyomor diszharmónia Infertilitás bázis terápia ExCA1, Sp8.

25 Általam használt pontok, magyarázatok
EXCA1- Zi Gong, Magzati palota (Az ösztrogént termelő petefészkek felett helyezkedik el. A pre- és posztovulációs ciklusban az enyhén fokozott plazma ösztrogén-szint negatív feed-back hatással gátolja FSH-LH szekréciót, viszont az ovuláció előtt közvetlenül a magasabb ösztrogén szint pozitív feed-back hatást gyakorol az LH-FSH szekrécióra. 14 órán belül sokszorosára emeli az LH, FSH szekréciót, ami végül is 8 órán belül ovulációt okoz. Valószínű e miatt a feed-back hatás miatt lehet a periféria felöl is rendezni a ciklust.)

26 Általam használt pontok, magyarázatok (folyt.)
Sp8 = Di Ji = Föld Kulcsa (Föld = Anya Föld = Szülő Föld = Női Test) Extra meridiánok a Qi rezervoárjai, energiájukat a Vesétől kapják, kapcsolatban állnak az Eszenciával, összekapcsolják az ún „ Pre-Haeven” Energiát és a „Post-Heaven” energiát, a kezelés mélyebb rétegét jelentik. K3-K7: A Forrás táplálása (Yuan+Anya) CV5: Kő Kapu, TE Mu, táplálja a Yuan Qit. Ovuláció után NE használjunk erős Qi mozgató pontokat, mint pl.LI4-Liv3

27 IV.) Psziché-Energia keringés-Szoma kapcsolata
Az ember egy olyan piramisnak fogható fel, melyben a piramis alapját a test anyagi megnyilvánulási jelentik. E felett helyezkedik el az Energia mező, melyet az akupunktúra során kezelünk. A Qi leginkább Yang megnyilvánulása a psziché szintje. A psziché hat az energiakeringésre, mely a test felé közvetíti a psziché hatásait.

28 Pszichoterápia /1 Első lépésben relaxáció alatt egy az Agykontroll gyakorlatából bizonyára sokak számára ismerős formát, az Elme tükre technikának nevezett, pozitív jövőkép imaginációt alkalmazom.

29 Pszichoterápia/ 2.  Ha a páciens ilyenkor nem képes önmagát gyerekkel együtt elképzelni, az mindig fontos jelzés a tudattalan részéről. Üzenet a páciens és kezelője számára. Ebben az esetben már visszajelzéssel működő, kísért imaginációt szoktam alkalmazni a probléma feltárása céljából.

30 Pszichoterápia/3 Szintén relaxáció állapotában kérem, hogy képzeljen el egy Kertet, a kezében egy Magot, keressen a magnak megfelelő helyet. Ha ez is sikertelen, további feltáró terápiát abból a célból, hogy megtaláljuk a gyermekvállalás akadályát. Ez származhat például a saját gyerekkor sérülést okozó élményeiből, párkapcsolati problémából, etc.

31 S végül a férfiak További sikert előmozdító tényező lehet a partnerek kezelése. „Szilárd, most már tovább ne kezeld a férjem…”

32 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Infertilitás kezelése, gyakorlati tapasztalatok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések