Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Menedzsment alapjai VI.előadás Lovász Gabriella, adjunktus

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Menedzsment alapjai VI.előadás Lovász Gabriella, adjunktus"— Előadás másolata:

1 Menedzsment alapjai VI.előadás Lovász Gabriella, adjunktus

2 7. Tudományos - technológiai környezet  Technológia komplexitása  Fejlődés irányának kiszámíthatósága  Infrastruktúra  K+F helyzete, színvonala  Új tud. eredmények gyakorisága, hozzáférhetősége  Technol. transzfer seb., elterjedése, koncentrációja  Állami ill. EU támogatások, pályázatok elérhetősége

3 Bizonytalanság – milyen irányban fejlődik a technológia? A bizonytalanság fokozódása rugalmas szervezeti formákat decentralizált döntéseket igényel Technika komplexitása magas tőkeigényes technológia, gyors műszaki fejlődés alacsony vezetői megítélés előtérbe kerül kevésbé automatizált vezetési rendszerek informatika házi segítő szolgálat

4 8. Természeti környezet · Környezet állapota, földrajzi/ökológiai adottság · Szennyezettség foka · Energiagazdálkodás · Szennyezőanyag, ill. hulladék kezelése

5 Néhány környezeti szegmens kölcsönhatása Társadalmi, gazdasági, tudományos-technológiai: Utóbbi fejlődése hat a társ.+gazd. kapcs. formákra Műszaki fejlődés piaci keresletet gerjeszt

6 VÁLLALAT KÖZVETLEN KÖRNYEZETE (Porter-féle 5 versenyerő) Piacon lévő versenytársak (pl.: termékdifferenciáció) Új belépők fenyegetése (pl.: tapasztalati görbe) Szállítók tárgyalási pozíciója (pl.: kínált termékeik specifikáltsága) Vevők tárgyalási pozíciója (pl.: helyettesítő termékek száma, minősége) Helyettesítő termékek fenyegetése (pl.: vevő „hűsége”)

7 Új elemek: Integrált üzleti folyamatok Vevői igények újszerű kielégítése Globalizáció (globális-lokális paradoxon) Innováció Szellemi erőforrás (fölény; gondolkodás)

8 Szervezetek jellemzése 1.Eredet, múlt 2.Méret 3.Profil 4.Technológia 5.Telepítési helyzet

9 1. Eredet, múlt 1.1. Szervezet létrejöttekor fennálló körülmények 1.2. Személyhez, közösséghez való kötöttség 1.3. Szervezet kora, eddigi eredményei 1.4. Történelmi jelentőségű változások (Pl.: privatizáció, jogi körülmények)

10 2. Méret 2. Méret 2.1 Nagyság mérése létszám, eszközök értéke, havi, éves forgalom 2.2. Eltérő munkaigényességű tev.-ket végző szervezetek esetén a létszám nem a valós képet mutathatja. (pl.: bank – cipőfelsőrész készítő üzem) 2.3. Méret és specializáció 2.4. Méret és szervezeti struktúra 2.5. Szabályok, standardizált eljárásokra leginkább csak egy bizonyos méret felett van szükség

11

12 3. Tevékenységi kör – Profil 3.1. Termelés vs. szolgáltatás 3.2. Nemzetgazdasági ágazat 3.3. Kiterjedtség (diverzifikáltság, portfólió) 3.4. Vertikális integráltság, elhelyezkedés 3.5. Összetettség, bonyolultság 3.6. Változás sebessége, dinamizmusa

13 Tevékenységi kör : szolgáltatás 1. A fogyasztó „része” a terméknek 2. Nem tárolható, „romlandó” 3. Szimultán termelés és fogyasztás 4. Nem kézzel fogható, eredménye gyakran csak egy érzés. 5. Teljesítmény nehezen mérhető, értékelhető

14 4. Technológia (alaptevékenység) 4.1. Technikai eszközök, létesítmények 4.2. Alkalmazott módszer, tudás 4.3. Automatizáltság foka 4.4. Tevékenységek folyamatossága 4.5. Tömegszerűség 4.6. Ellenőrzés gyakorisága 4.7. Innovativitás, változás gyakorisága

15 Technológia (információ) 1. A vállalat egészét meghatározó computerizáltság. 2. Adatgyűjtés, tárolás, feldolgozás, kommunikáció eszközeinek halmaza 3. Integrált termelésirányító rendszerek 4. Információ kevésbé szétszórt, könnyebben centralizálható 5. Bizonyos pozíciók, személyzet egy része helyettesíthető

16 Technológia (Woodward tanulmány) Joan Woodward ( ): A vállalat szervezeti felépítésének fő jellemzőit főleg az alkalmazott technológia befolyásolja. Egyedi, ill. kis tételbeni termelés (kliens igényei szerinti testreszabás, rendelésre gyártás, nagy felszerelés gyártása) Termelés nagy tételben, tömegtermelés (futószalag, kevés egyedi igény) Folyamatos termelés (egymástól nem vagy nem jól elkülöníthető egységekben történik a termék előállítása - vegyi üzemek, folyadékok, gázok stb.)

17 Menedzsment szintek száma: Termelési típus Szintek száma Átlag Kis tétel Nagy tétel vagy több 4 Folyamat vagy több 6 Alárendelt beosztottak száma a végrehajtó szinten: Termelési típus beosztottak száma Átlag Kis tétel Nagy tétel Folyamat 10 alatt Legsikeresebb cégek az átlag körüli értékekkel rendelkeztek

18 Technológia és szervezet Rutinszerű termelés: 1. Minimális döntések és rendelkezés a gyártásban dolgozók és közvetlen felügyelőik szintjén, de erős középvezetőség. 2. A folyamatok koordinációját a gondos tervezéssel oldják meg. Az egyes csoportok kevésbé működnek együtt. 3. Bürokratikus struktúra gyakori

19 Technológia és szervezet (folyt.) Egyedi igények szerinti termelés 1. A termelést végzők és felügyelőik fontos döntéseket hoznak, nagyobb mozgásterük van. 2. A koordinációhoz elengedhetetlen a folyamatos visszajelzés, a szintek közötti kommunikáció. 3. Organikusabb, flexibilisebb szervezetek.

20 5. Telepítési helyzet 5.1. Telephelyek száma 5.2. Telephelyek földrajzi elhelyezkedése, távolsága 5.3. Nemzeti és régióbeli különbségek 5.4. Város és vidék különbségei 5.5. Infrastrukturális ellátottság


Letölteni ppt "Menedzsment alapjai VI.előadás Lovász Gabriella, adjunktus"

Hasonló előadás


Google Hirdetések