Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1. A digitális fényképezőgép felépítése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1. A digitális fényképezőgép felépítése"— Előadás másolata:

1 1. A digitális fényképezőgép felépítése
Mibõl is áll egy ilyen eszköz? Csak a lényeget tekintve: Lencserendszer, Fényrekesz, Zár, CCD, Erõsítõ, Vezérlõ egység, Memória, Fénymérõ, Keresõ, Kijelzõ, Csatoló egység. A digitális fényképezõgépek alapvetõ alkatrészei ugyanazok, mint a hagyományos kamerákéi, az egyetlen lényeges különbség, hogy a film helyén töltéscsatolt áramkör (angol rövidítéssel: CCD) található.

2 2. CCD és CMOS érzékelõk A CCD és a CMOS közötti legfõbb különbség a gyártási eljárásban található. Míg a CCD-k gyártása bonyolultabb és költségesebb, addig a CMOS áramkörök elõállítása egyszerûbb és olcsóbb. A képérzékelõk között két fõ csoportot különbözetünk meg: CCD és CMOS. A legsûrûbben a CCD-t alkalmazzák (Charge Coupled Device = töltéscsatolt eszköz), míg ritkábban CMOS-ból (Complemetary Metal Oxide Semiconductor) építik fel a gépet. CMOS Mind a CMOS, mind a CCD esetén a fény érzékelése igen apró fényérzékeny alkatrészekkel, fotodiódákkal történik. Minél több fény jut a fotodiódára, annál nagyobb áram folyik át rajta, ezáltal nagyobb mértékben töltõdik a vele sorba kapcsolt miniatûr kondenzátor.

3 3. A színszűrő felhelyezése
A színszûrõt úgy helyezik fel az érzékelõre, hogy egy-egy pixel, ezáltal a zöld, vörös és kék színösszetevõk fényerejét érzékelje (RGB esetén). A végsõ képben egy-egy pixel színét a szomszédosan elhelyezett pixelek által felfogott fény erõsségébõl számítják ki, a színszûrõk által átengedett színek figyelembevételével. A színszûrõk csak egyféle hullámhosszú fényt engednek át, vagyis pl. a vörös színszûrõn csak a vörös fény jut keresztül, a többit a szûrõ elnyeli. A képérzékelõ felületére különbözõ színû szûrõt helyeznek, általában a három alapszínt használják a szûrõknél, vagyis a vörös, zöld és kék (R,G,B) színeket. Ritkább esetben a CYGM szûrõket alkalmazzák, amely cián, sárga, zöld és lila színeket engedi át.

4 4. A képek rögzítése A képek rögzítése általában Flash kártyára történik, amelyekből 5+1 típust különböztetünk meg (CF, SM, MMC, SD, MS, IBM Microdrive).

5 5. Képrajzoló lencserendszer
A hagyományos fényképezõgépekhez hasonlóan a digitális kameráknak is fontos része a képrajzoló lencserendszer, az objektív. Ez vetíti az elõtte lévõ megvilágított motívum képét a mögötte elhelyezkedõ fényérzékeny felületre. (2. kép: A CCD az objektív mögött, a film helyén van.) Ez a felület a digitális fényképezõgépeknél nem film, hanem egy elektronikus alkatrész a CCD.

6 6. Digitális zoom A digitális fényképezőgépek egyik funkciója, mely a képadatok egy részét ragadja meg, és teljes méretben jeleníti meg. Ily módon nagyítást készít az eredeti képről, hasonlóan egy zoom objektívhez. Ez az eljárás azonban eltérő a fényképezőgép optikai zoom funkciójától, így minél erősebb a digitális zoom, annál rosszabb a képminőség.

7 7. Megapixel A megapixelekben megadott érték csak megközelítő képet ad arról, hogy a fényképezőgép milyen minőségben képes rögzíteni és megjeleníteni a finom részleteket a szükséges nagyításokban.


Letölteni ppt "1. A digitális fényképezőgép felépítése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések