Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rendkívül apró termetü, de arányos felépítésü mini kutya.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rendkívül apró termetü, de arányos felépítésü mini kutya."— Előadás másolata:

1 Rendkívül apró termetü, de arányos felépítésü mini kutya.
Csivava Rendkívül apró termetü, de arányos felépítésü mini kutya.

2 Rövid bemutatás A csivava/ chihuahua a világ egyik legkisebb kutyafajtája. Típusai: - chihuahua pello corto (rövid szőrű csivava) - chihuahua pello largo (hosszú szőrű csivava) Rendkívül apró termetű, de arányos felépítésű mini kutya. Feje elkeskenyedő, koponyája kissé domború. Arcorri része rövid, hegyes. Füle testéhez képest aránytalanul nagy. Szeme fekete, barna, kék vagy rubinszínű. Fogai aprók, de szabályosan záródnak. Egy kis előreharapást elfogadnak. Nyaka karcsú, elegáns ívelésű, törzse hosszú. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farka a csánkig ér. Színe sárgásbarna, fehér, fekete, vörösesbarna, krémszínű, gesztenyebarna, ezüstszürke, fekete és rőt.

3 Fajtái chihuahua pello corto (rövid szőrű csivava)
chihuahua pello largo (hosszú szőrű csivava)

4 Ismertsége Sokan nem is gondolták volna, hogy a chihuahua a világ egyik leghíresebb kutyafajtája… főleg a sztárok terén. Ez a kutya 1960ban került Magyarországra, eredetileg Mexikóból származik. Az aztékok, inkák és a toltékok őrzőkutyaként használtak. Ők a városfalakon is ábrázolták Techichit, a csivava ősét az ősi kistermetű terrier szerű kutyát.

5 Tartása Mivel szobakutya, így: gyakran kell fürdetni.
sokat kell vele játszani. időközönként ki kell engedni az udvarra, természetesen felügyelettel. A kedvencünknek a benti kényeztetés mellett szüksége van a friss, kinti levegőre is, így minimum kétnaponta kell sétáltatni. Az alvóhelyének puhának és kényelmesnek kell lennie, legegyszerűbb, ha az ágyunk végén alszik. Fontos, hogy olyan helyen legyen csivavánk, ahol nincs semmiféle nagyobb állat veszélyének kitéve.

6 Etetés Fontos, hogy megfelelően étkezzen a kedvencünk. A boltokban külön kategóriákban Találjuk a tápokat, konzerveket és a húsos zacskós csomagolt eledeleket is. A legkedveltebb eledel a Pedigree, ami sok sok kategóriákra bontható: Szárazeledelek Pedigree Mini Pedigree® nagytermetű felnőtt kutyák részére Pedigree® Junior Pedigree® felnőtt kutyák részére Pedigree® Junior Maxi Konzerveledelek Pedigree® Junior kölyök kutyák részére És végül a finomfalatokból is kb. 10 fajta található a boltokban!

7 Itatás Kedvencünket nem csak egészségesen kell táplálni, de itatni is kell! Ha lehetséges, minden nap háromszor cseréljünk vizet a tálkájában, időjárástól függően, mert: Télen kevesebb vízre van szüksége; Nyáron pedig sokkal többre, hiszen akkor meleg van, a kutya kiszárad és szomjas lesz. A meg persze nem beszélve, hogy a víz a napon felmelegszik, így figyeljünk oda, hogy hová tesszük.

8 Viselkedés Figyelés: A kutya a gazdájára figyel, kicsit előre dől, farkát nem csóválja és hegyezi a fülét. Ilyenkor a kutya ránk figyel. Játék: A gazdi játékba hívásár a kutya először ugatással kezdi, majd első lábait előrenyújtja, előredől és farkcsóválással folytatja. Ilyenkor hívja a gazdit, hogy játsszon vele! Nyugalom: Egyenletes farkcsóválás, nyugodt állapotban. Magány: Az előrehajtott fejjel vonító vagy lehajtott fejjel kullogó kutya magányos. Agresszív: Mély ugatás, morgás jelzi, hogy a kutya agresszív, esetleg vicsorgás, majd végsőként a támadás.

9 Kiképzés Hempergés: Ezt hagyományos módszerrel is meg lehet tanítani kutyánknak, vagyis az oldalát vakargatva a vezényszó ismétlésével kell megismételni ameddig a kutya is örömmel részt vesz a tanításban. Üdvözlés: Sokan azt hiszik hogy pacsit adni a legbutább kutya is tud, pedig ez nem igaz. Pacsi megtanítását úgy végezhetjük el a legkönnyebben, hogy eleinte a nyújtott kezünbe beleemeljük a kutya mancsát, majd amikor már saját maga beleteszi, akkor emeljük mindig kicsit feljebb, majd olyannyira, hogy nekünk és a kutyának is megfelelő legyen a lehajolás/nyújtózkodás. Ül: A kutyát leültetésre tanítani legyegyszerűbb, hogy eleinte lenyomjuk a fenekét a földre és közbe hangosan ismételgetjük a vezényszavunkat: „Ülj le!”. Ez sok-sok gyakorlást igényel! És ne felejtsünk el kedvencünknek jutalomfalatokat osztogatni, hiszen akkor látja, hogy van értelme „dolgozni”.

10 Betegségek Sok „betegség” van, ami előfordulhat a csivaváknál: Cukorbetegség, Mandulagyulladás, Égési sérülés, Epilepszia, Leptospirózis, Veszettség, Tacskóbénulás, Féregfajok a kutyában, Egészségügyi problémák, Hőguta, Lyme-kór, Babesiosis, Ízületgyulladás Hideg, Fogkövesség, Gyomor – bélgyulladás, Bolha, Allergia, Parvo Vírus, Mérgek. Ezek elkerülése érdekében mindig vizsgáltassuk ki a kutyánkat állatorvossal vagy egyéb szakemberrel. A betegségekről több információ:

11 Gondozás, ápolás Fültisztítás: Fontos, hogy csivavánk fülét rendszeresen tisztítsuk ki fültisztító folyadékba mártott vattával. Fültisztító pálcikát soha NE használjunk! Fürdetés: Kedvencünket havonta egyszer fürdessük meg, ne többször, mert az megviseli a bőrét. Fontos, hogy samponnal higított vízben fürödjön és folyó vízzel öblítsük le! A kölyköt csak oltás után 1 héttel fürdessük meg! Karomvágás: A túlnőtt karmokat vágjuk le, de figyeljünk, hogy az eleven (rózsaszín) részbe ne vágjunk bele, mert az nagyon fájdalmas lehet a kiskutyánk számára. Ha lehetséges, inkább bízzuk a feladatot szakemberre. Szőrápolás: Kutyánk lehet sima-, szálkás, zsinóros- és hosszúszőrű is. Ezeket különféleképpen kell ápolni, így vagy szakemberre bízzuk, vagy pedig utánanézhetünk a kezelésének a oldalon!

12 Kutyakozmetika Sok szakértő vállal kutyakozmetikát, de mi otthon is elvégezhetjük a nagy feladatot. Íme Néhány tipp! Fejápolás, a kutyakozmetikában: Szem: nedves vattával törölgessük meg a kutya szemét a szemeket házilag elkészített kamillás öblítő folyadékkal is megtörölhetjük. Ha a szem fokozottabban termelné a váladékot akkor forduljunk állatorvoshoz. Fülápolás a kutyakozmetikában: Hajtsuk fel a kutya fülét és nedves vattával óvatosan törölgessük ki. Mindig új vattát használjunk. Soha ne nyúljunk a hallójáratokba. A füleket vatta segítségével gyógyszertárban kapható bórvízzel is ki tudjuk tisztítani. A beszőrösödött hallójáratot is kitisztíthatjuk, ezt epilálóporral végezzük. Fogápolás a kutyakozmetikában: Ajánlatos hetente ellenőrizni a fogait. Amit tehetünk hogy puha fogkefével, sós vízzel esetleg speciális fogkrémmel megmossuk a kutya fogát. Télen fokozottabban figyelni kell arra hogy ne száradjon ki a kutyánk talpa. A sós utaktól kiszáradhat és berepedezhet a kutyánk talpa. Ezt kézápoló krémmel kenjük be

13 A kutyatartás szabályai
12 alapszabály: Neveljük alapvető engedelmességre kutyánkat, hogy minden esetben kontrollálni tudjuk viselkedését! Kutyánkat saját tányérjaiból etessük, ezeket pedig a többi tányértól elkülönítve tároljuk! Soha ne engedjük a kutyát teljesen szabadon! Emberek között és az út mellett kötelező a póráz! ne engedjük a kutyánkat kertekben, pázsiton, járdán vagy épületekben piszkítani! Ne engedjük hangoskodni! Ne engedjük a kutyát saját ágyunkban aludni, bár ágyvégén aludhat! Élelmiszerboltba soha ne vigyük be! Ápoljuk, tartsuk tisztán a kutyát! Amint hazavisszük a kutyát (legelőször) mindjárt jelentkezzünk be egy állatorvoshoz! Vegyük fontolóra az ivartalanítást is! Gondolkodjunk a kutyáról!

14 Kutyadivat Bármilyen furcsán is hangzik, a csivaváknak is szükségük van ruhákra a hidegebb időszakokban. Sokan úgy gondolják, hogy ez felesleges, minek öltöztetni egy kutyát, hiszen azért van szőre, hogy ne fázzon. Az az igazság, ha megvizsgáljuk egy németjuhász és egy csivava szőrét, óriási különbséget vehetünk észre. Egy kinti kutya szőrébe csak túrjunk bele és lehet látni, hogy a külső, erős szőrzet alatt található egy pihés, puha réteg is. Ez azért van, hogy a szőr ne ázzon át teljesen bőrig, hanem csak a külső réteg. Ilyen a csivavának nincs, sőt a csivava has része szinte teljesen szőrtelen, csak kis piheszőrzet található. Ezért kell neki ruha. Ha a csivava megázik, lépked, fekszik a hóban, könnyen, akár perc alatt is megfázhat és kaphat egy mandulagyulladást, ami fájdalommal, szőrhullással és tüsszögéssel jár. Ilyenkor orvoshoz kell fordulni. Ezért kell a csivava-ruha, ami megvédi őt a hidegtől, így ne sajnálj kidobni Ft-ot egy ruhára, hiszen ezzel a kutyád egészségét mented meg.

15 Nöstény divat

16 Kan divat

17 Kiállítások Nyáron majdnem minden hétre jut egy kutyakiállítás.
Kiállítás osztályok: 1. Bébi 2. Kölyök 3. Fiatal 4. Növendék 5. Nyílt 6. Munka 7. Champion 8. Érett Minősítések, elért címek: Kitűnő - kék szalag Nagyon jó- piros szalag Jó- sárga szalag Megfelelő – zöld szalag

18 Érdekességek a csivaváról
A csivava… …könnyezős kutyafajta, így szemét rendszeresen ápolni kell! …úgynevezett öleb a sztárok kedvence. …leggyakoribb, legdivatosabb hordozása, ha táskában viszik. …a nagy felálló füleivel a legkisebb neszt is meghallja. …igazi jelző és védő kutya. …a méreténél jóval nagyobb kutyákat is megtámad, pedig csak alig 20 cm magas. …általában 9-12 évig él. (Az emberek 90 %-a azt hiszi, hogy a csivavák azok törékeny, félénk, csendes, visszahúzódó és szerény kutyafajták, míg ez óriási tévedés, hiszen a csivava harcias, védő és támadó kutya.) Az ismert filmben, a Dr. Szösziben a főszereplő egy Gyilkos nevű kutyát hordozgat magával, ami bármilyen furcsa is, csivava!

19 Az én csivavám Neve: Maci Ivara: Kan Színe: Zsemle, fekete foltokkal
Született: Jelölési száma: 34820

20 Köszönöm a figyelmet! Tudom, hogy még sokáig nézegetted volna a diafilmet…  A anyagokat a weboldalamról gyűjtögettem le!


Letölteni ppt "Rendkívül apró termetü, de arányos felépítésü mini kutya."

Hasonló előadás


Google Hirdetések