Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A csokoládé Készítette: Tamás Kriszta Belloni Tamara Majzik Viktória

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A csokoládé Készítette: Tamás Kriszta Belloni Tamara Majzik Viktória"— Előadás másolata:

1 A csokoládé Készítette: Tamás Kriszta Belloni Tamara Majzik Viktória
Kósa Mátyás Kovács Petronella

2 A kakaó Európában A kakaófa már Kr. u 600-ban is ismert volt
Maják művelték és gondozták Magját pénzként, szertartási eszközként és italként használták 1519-ben spanyol hódítók érkeztek Mexikó partjaihoz Hernando Cortés vezetésével Az őslakosok istenüket látták a vezetőben, aki ígéretet tett, hogy Ce Acatl évében vissza fog térni (= 1519)‏

3 A kakaó Európában Cortés nem megváltotta, hanem leigázta a maja népet, ellopta értékeiket, kincseiket A kakaóbabot 1528-ban ő hozta be, mivel előkelő dolognak tartotta Európában a 17. században terjedt el italként A spanyolok cukrot adtak a csípős keserű kakaóitalhoz, hogy ízletesebb legyen A 19. században elterjedt szilárd változata: a csokoládé

4 Csokoládékészítés régen
A mexikói őslakosok rájöttek, ha megpörkölik, ledarálják és elegyítik, sűrű csípős keserű folyadékot kapnak (cacahuatl)‏ Később a vizet hidegen adták hozzá a péphez és habosra verték (xocolatl=keserű víz)‏

5 Csokoládé Európában J.C. Van Houten 1828-ban feltalálta a kakaósajtoló gépet Rájött arra is, hogy a kakaó íze alkáli sókkal finomítható Szárazabb porszerű anyagot kapott, mellyel ízletesebb italt lehetett készíteni, de még mindig nem nyerte el a nagyközönség elismerését A 19. század végére megszületett a maihoz hasonló szilárd csokoládé

6 Csokigyárban Őrlőgéppel morzsolják fel a csokit (öt acélhenger segítségével)‏ Belekeverik az alapanyagokat Konsírozzák: állandó gyúrás, keverés, sima folyékony masszává válik Hatalmas tartályokba kerül, melegítik Formába öntik, összerázzák, hűtőalagút Kiverik a formából és csomagolásra fut tovább

7 Összetétele Kb. 300 vegyületet tartalmaz
Metil-xantinok: koffein és treobomin (serkentő hatás) Hisztamin, magnézium 100 g csokoládé tartalma: kcal, g fehérje, g zsír, g szénhidrát Kakaóvaj, a legdrágább összetevő

8 Összetétele

9 Csoki gyógyhatásai Antioxidánsokat tartalmaz
Akadályozza a rák, érelmeszesedés, vérrögök, szívbetegségek kialakulását Csökkenti a fáradtságot, enyhíti a köhögést, jó hasmenés ellen Kezeltek vele lázat, bőrkiütés, köszvényt, görcsrohamokat is Hangulatjavító, élénkítő, zsírégető hatása van és %-kal csökkenti a bőrpírt

10 Érdekességek Csokoládé-hegy: Fülöp-szigeteken található, Boholban
A majáknak volt kakaó védőszellemük: Ek- Chuah A maja uralkodónak napi 50 korsó csokoládé járt bizonyos csokoládéknak nagyobb az antioxidáns-hatása, mint a zöld teának, a vörösbornak, vagy az epernek

11 Érdekességek Csokoládé-hegy

12 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "A csokoládé Készítette: Tamás Kriszta Belloni Tamara Majzik Viktória"

Hasonló előadás


Google Hirdetések