Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A csokoládé Készítette: Tamás Kriszta Belloni Tamara Majzik Viktória Kósa Mátyás Kovács Petronella.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A csokoládé Készítette: Tamás Kriszta Belloni Tamara Majzik Viktória Kósa Mátyás Kovács Petronella."— Előadás másolata:

1 A csokoládé Készítette: Tamás Kriszta Belloni Tamara Majzik Viktória Kósa Mátyás Kovács Petronella

2 A kakaó Európában  A kakaófa már Kr. u 600-ban is ismert volt  Maják művelték és gondozták  Magját pénzként, szertartási eszközként és italként használták  1519-ben spanyol hódítók érkeztek Mexikó partjaihoz Hernando Cortés vezetésével  Az őslakosok istenüket látták a vezetőben, aki ígéretet tett, hogy Ce Acatl évében vissza fog térni (= 1519) ‏

3 A kakaó Európában  Cortés nem megváltotta, hanem leigázta a maja népet, ellopta értékeiket, kincseiket  A kakaóbabot 1528-ban ő hozta be, mivel előkelő dolognak tartotta  Európában a 17. században terjedt el italként  A spanyolok cukrot adtak a csípős keserű kakaóitalhoz, hogy ízletesebb legyen  A 19. században elterjedt szilárd változata: a csokoládé

4 Csokoládékészítés régen  A mexikói őslakosok rájöttek, ha megpörkölik, ledarálják és elegyítik, sűrű csípős keserű folyadékot kapnak (cacahuatl) ‏  Később a vizet hidegen adták hozzá a péphez és habosra verték (xocolatl=keserű víz) ‏

5 Csokoládé Európában  J.C. Van Houten 1828-ban feltalálta a kakaósajtoló gépet  Rájött arra is, hogy a kakaó íze alkáli sókkal finomítható  Szárazabb porszerű anyagot kapott, mellyel ízletesebb italt lehetett készíteni, de még mindig nem nyerte el a nagyközönség elismerését  A 19. század végére megszületett a maihoz hasonló szilárd csokoládé

6 C sokigyárban  Őrlőgéppel morzsolják fel a csokit (öt acélhenger segítségével) ‏  Belekeverik az alapanyagokat  Konsírozzák: állandó gyúrás, keverés, sima folyékony masszává válik  Hatalmas tartályokba kerül, melegítik  Formába öntik, összerázzák, hűtőalagút  Kiverik a formából és csomagolásra fut tovább

7 Ö sszetétele  Kb. 300 vegyületet tartalmaz  Metil-xantinok: koffein és treobomin (serkentő hatás)  Hisztamin, magnézium  100 g csokoládé tartalma: kcal, 2-9 g fehérje, g zsír, g szénhidrát  Kakaóvaj, a legdrágább összetevő

8 Ö sszetétele

9 C soki gyógyhatásai  Antioxidánsokat tartalmaz  Akadályozza a rák, érelmeszesedés, vérrögök, szívbetegségek kialakulását  Csökkenti a fáradtságot, enyhíti a köhögést, jó hasmenés ellen  Kezeltek vele lázat, bőrkiütés, köszvényt, görcsrohamokat is  Hangulatjavító, élénkítő, zsírégető hatása van és %-kal csökkenti a bőrpírt

10 É rdekességek  Csokoládé-hegy: Fülöp-szigeteken található, Boholban  A majáknak volt kakaó védőszellemük: Ek- Chuah  A maja uralkodónak napi 50 korsó csokoládé járt  bizonyos csokoládéknak nagyobb az antioxidáns-hatása, mint a zöld teának, a vörösbornak, vagy az epernek

11 É rdekességek  Csokoládé-hegy

12 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "A csokoládé Készítette: Tamás Kriszta Belloni Tamara Majzik Viktória Kósa Mátyás Kovács Petronella."

Hasonló előadás


Google Hirdetések