Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZÁMÁBRÁZOLÁS. ELŐJELES SZÁMOK ÁBRÁZOLÁSA Előjelbit Egy pozitív bináris szám lehet pozitív vagy negatív éppen úgy, mint egy decimális szám. A számítógépekben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZÁMÁBRÁZOLÁS. ELŐJELES SZÁMOK ÁBRÁZOLÁSA Előjelbit Egy pozitív bináris szám lehet pozitív vagy negatív éppen úgy, mint egy decimális szám. A számítógépekben."— Előadás másolata:

1 SZÁMÁBRÁZOLÁS

2 ELŐJELES SZÁMOK ÁBRÁZOLÁSA Előjelbit Egy pozitív bináris szám lehet pozitív vagy negatív éppen úgy, mint egy decimális szám. A számítógépekben az előjel (+ plusz, - mínusz) ábrázolása is csak 0 és 1 szimbólumokkal valósulhat meg úgy, hogy a plusznak 0, a mínusznak 1 felel meg. Ez az ún. előjelbit, amely után következik a szám abszolút értéke = =-51

3 KOMPLEMENSEK A komplemens (komplementer) kiegészítést jelent 10-es számrendszerben: 89-es komplemense9-8=1 129-es komplemense99-12= es komplemense = es komplemense10-8= es komplemense100-12= es komplemense =655 Észrevehető, hogy a 10-es komplemenst úgy kapjuk a 9-esből, hogy hozzáadunk 1-et.

4 KOMPLEMENSEK 2-es számrendszerben: es komplemense es komplemense Észrevehető, hogy az 1-es komplemense a szám inverze vagyis NOT A hogy a 2-es komplemenst úgy kapjuk az 1-esből, hogy hozzáadunk 1-et Ez egy OR kapu segítségével megvalósítható.

5 MIRE JÓ? Pl =37+(-29)=37+(100-29)=37+71=108, de a számot csak két helyiértéken ábrázoljuk, ezért az első számjegy – az 1-es – túlcsordul, elvész =29+(-37)=29+(100-37)=29+63=92, de ennek is kell venni a komplemensét, mert <100 és ezért negatív, =8, vagyis a komplemens vétele miatt -8.

6 es komplemens es komplemens NÉZZÜK 2-ES SZÁMRENDSZERBEN IS es komplemens es komplemens

7 = = Az előjel bit 1, tehát a szám negatív, 2-es komplemensét kell venni

8 ELŐJELES SZÁMOK ÁBRÁZOLÁSA 1-es komplemens A pozitív és negatív bináris számok egy másik fontos ábrázolása az 1- es kiegészítős számábrázolás vagy más nevén az 1-es komplemens. Ennek a legfontosabb jellemzői: Az első bit az előjel bit, a számot most 7 biten ábrázoljuk. A pozitív számok ábrázolása megegyezik az előjeles abszolút érték számábrázolásával Egy negatív szám az azonos abszolút értékű pozitív szám komplemense (1-es kiegészítője)

9 ELŐJELES SZÁMOK ÁBRÁZOLÁSA Kettes komplemens (Neumann János találta ki) A pozitív és negatív bináris számok legelterjedtebb ábrázolása a 2-es kiegészítős számábrázolás vagy más nevén a 2-es komplemens. A pozitív számok ábrázolása azonos az előjeles abszolút érték és az 1-es komplemens számábrázolásával A negatív számok ábrázolása 1-es komplemensből származik 1 hozzáadásával Írjuk fel kettes számrendszerben, az ábrázolásban használt biteknek megfelelő számú számjeggyel a szám abszolút értékét. 2.Fordítsuk meg a biteket: a 0 helyett írjunk 1-et, az 1 helyett pedig 0-át, kivéve az előjel bitet. 3.Adjunk hozzá a kapott számhoz 1- et.

10

11 Többletes ábrázolás Ha pl. 8 biten 0-tól 255-ig ábrázolunk előjeles számokat, akkor az megtehető úgy is, hogy a középső számot – most a 128-at – tekintjük 0-nak. A 8 biten ábrázolt pozitív számhoz 128-at ( ) adunk - a pozitív számok 128-nál nagyobbak lesznek – vagyis 1-gyel kezdődnek

12 A 8 biten ábrázolt negatív számokat 128-ból elvesszük – vagyis 0-val kezdődnek

13 LEBEGŐPONTOS SZÁMÁBRÁZOLÁS m – mantissza k - karakterisztika az első számjegy mindig 1 Nézzünk két kettedes törtet és lebegőpontos alakjukat!

14 Mivel a mantissza első, legnagyobb helyiértéke mindig 1, ezért ezt nem kell tárolni, helyette az első bit az előjel, a szám mantisszája pl. 7 biten ábrázolódik. Nem kell tárolni a hatványalapot sem, mert az 2. A kitevőt (karakterisztikát) többletes ábrázolással vesszük. SMantissza (m)K


Letölteni ppt "SZÁMÁBRÁZOLÁS. ELŐJELES SZÁMOK ÁBRÁZOLÁSA Előjelbit Egy pozitív bináris szám lehet pozitív vagy negatív éppen úgy, mint egy decimális szám. A számítógépekben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések