Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerepek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerepek."— Előadás másolata:

1 Szerepek

2 Goffman: hétköznapi interakciókkal foglalkozik.
Megfigyelhetők olyan szabályok, amely zökkenőmentessé teszik a komm. Módszere dramaturgiai modell mindig szerepben vagyunk.  Homlokzat: jó benyomás keltése kép illeszkedjen az inter.-hoz.  Homlokzat összeomlása. Társadalmi előírások meghatározzák. Pl:illemszab.

3 Benyomáskeltés: Komm. célja önbemutatás
Ismerni kell az egyes szerepekhez tartozó elvárást. MÓDSZEREK: Oda nem illő tevékenységek eltitkolása Tévedések hibák leplezése Csak eredményekről beszélünk Mintha negatívak nem léteznének

4 Taktikák Hízelgés (mot.eltitkolása) Vélemény és vis. konformista
Kedvező én-prezentálás felszínes Szívesség nyújtása interakcióban nagyobb jelentőségük van

5 Ha az inter. veszélyesnek tűnt:
Kimenekülés Magyarázkodás, kifogás keresése Körülményekre hivatkozás Mentegetőzés

6 Stigmák: megbélyegezés
Testi fogyatékosság, fizikai torzulás Egyéni jellem szégyenfoltja pl: alkohol, AIDS, börtönviselt stb. Faji, nemzeti hovatartozás

7 Hogyan reagálhat a stigmatizált személy?
Megpróbálja eltüntetni Készségeit elkezdi fejleszteni Másodlagos hasznot húz belőlepoz.diszk. romák Kognitív struktúra (élettapasztalatnak fogja fel) környezet hozzáállása segíthet.

8 Éntudatosság Objektív: amilyen mások szemében vagyok
Szubjektív: amilyennek én gondolom magam Önmonitorozás: mennyire tudom magam kontrollálni, hogy jobb benyomást keltsek.

9 Státusz:a pozíciók birtokosainak jogai és kötelességei.
Szerep: az a tevékenység, melyet bizonyos helyzetű ember akkor végezne, ha kizárólag a helyzetéből adódó normatív követelmények alapján cselekednek. Szerepmegvalósítás: egyén tényleges viselkedése, mikor helyzetének megfelelően cselekszik.

10 Másvalaki-szerepek: az egyén számára lényeges közönség, akivel kapcsolatba kerül a szerep megvalósítása közben. Ezek összessége a szerepháló. Pl. orvos szerephálója: kollégák, nővérek, betegek … A feladatokat, szerepeken keresztül osztja ki a társadalom. A szerepeket az öltözék,a modor státusjelzői szimbolizálják.

11 Elkötelezettség: az egyén akkor elkötelezett vminek a megtételére,
- ha sok intézményes megegyezés rögzített és kölcsönösen függő jellege miatt ennek a valaminek a megtétele, - ha ő ez a vmi, visszavonhatatlanul megszab egyéb fontos lehetőségeket az életében; ez arra kényszeríti, hogy bizonyos módon cselekedjék.

12 Ragaszkodás a szerephez: az énképpel az illető érzelmileg és kognitív módon azonosulhat, azt kívánva és várva, hogy valóra váltsa a szerepet, és ennek nyomán azonosulhasson önmagával. Közönség szegregációja, akik részt vesznek az egyén egyik fő szerepkörnyezetében, nem fordulnak elő a másikban.  ha igen konfl.

13 Minden egyén több rendszerbe tartozik, s ennélfogva több szerepet játszik. Ezért minden egyénnek több énje van. A szerepet inkább úgy határozzuk meg, mint egyének tipikus reagálását egy bizonyos pozícióban. A szerepelemzés mint olyan általában személyekben gondolkodik. Ha valaki adott pozícióban megjelenik, a pozíció kényszeríti arra, hogy az legyen, ami. Az egyén néha kiléphet a szerepéből

14 Ha rövid időre ellentét támad az egyén által szorgalmazott énkép és az eseményekből következő kép között: Egyén beletörődik Nem marad passzív, ilyenkor módszerei: magyarázat bocsánatkérés jogos felháborodás komolytalan stílus felvétele

15 Beteljesíteni egy szerepet:
Az illető feloldódik a helyzethez illő virtuális énben, teljesen e képnek megfelelően mutatkozik. Ebben 3 tényező játszik szerepet: 1. ragaszkodás a szerephez, 2. tehetség bizonyítása, 3. aktív elkötelezettség Pl. akik olyan irányító szerepet játszanak, melynek során mozdulatokkal kell másokat irányítani – közlekedési rendőrök, csapatvezetők a baseball meccsen

16 Szerepeltávolítás: Nem a szerepet távolítjuk el, hanem a társadalmi elképzelést a szerepről.
A szerepeltávolítás 2 eltérő módon jöhet létre: 1. megpróbálja elkerülni, hogy hasson rá a helyzet 2. a helyzethez igazodva egyfajta gyermeki ént vetít ki, amely kielégíti a helyzeti követelményeket

17 A szereptől való távolságtartásnak védekező funkciói vannak.
Távol tartva magukat a szerepüktől, elkerülhetik a rossz benyomást. A szereppel kapcsolatos formaságokra jellemző, hogy betartásukat az adott helyzetben jelenlevő többi embernek kell jóváhagynia és megerősítenie.

18 Kulturális különbségek:
Kulturális hatások is megszabják a szerephez nem illő azonosulások jelentkezését a szerepjátszás során. o Nyugati társadalmakban erősek a szerepekkel kapcsolatos elkülönítő tendenciák o Keleti társadalmakban ez nem érvényesül.

19 diffúz vagy általános szerepek pl
diffúz vagy általános szerepek pl. az életkori és nemi szerepeket, vagy más lazábban strukturált szerepeket (külső megjelenéssel, a képzettséggel, a lakóhellyel, csoport-hovatartozásokkal kapcsolatban)


Letölteni ppt "Szerepek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések