Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szállodai gazdálkodás és vezetés II.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szállodai gazdálkodás és vezetés II."— Előadás másolata:

1 Szállodai gazdálkodás és vezetés II.
Általános költségek Szállodai gazdálkodás és vezetés II. Karakasné Morvay Klára

2 Általános költség Nem kapcsolódik egy adott tevékenységhez
Nem bontható meg tevékenységek szerint Nélküle nem működik a szálloda Közvetett (FNOK) költség A funkcionális vezetők hatásköre (költségkeret)

3 Csoportosítás (USAH szerint)
Igazgatási és egyéb általános költségek (General) Értékesítési-marketing költségek (Sales&Marketing) Karbantartás, műszaki költségek (POMEC) Energia költségek (Energy) Lehetséges még: Adminisztráció, szállítás, rendészet, személyügyi vezetés költségei

4 Szállodák összehasonlítása
Költség Béke 4* Erzsébet 3* Hélia 4* Aqua 4* Hilton 5* Igazgatás 8,9% 17,3% 8,0% 7,2% Értékesítés 2,7% 4,0% 3,8% 3,4% 5,7% Karb.+ energia 11,5% 11,1% 9,7% 9,6% GOP% 34,2% 27,0% 42,9% 37,2% 40,1% Forrás: Danubius 2002.

5 Országos összehasonlítás
Árkategória Szobaszám Általános ktg Átlag Felső Közép Alsó <100 200> Igazgatás 9,4% 8,6% 10,5% 8,8% 13,7% 9,5% 7,9% Értékesítés 4,0% 4,7% 3,5% 3,4% 2,6% 4,1% 4,4% Utility 3,9% 3,3% 3,6% 6,0% 4,3% Karbantar- tás 5,6% 4,8% 5,2% 8,0% 5,1% 5,9% 5,5% Összesen 22,9% 21,4% 22,8% 26,2% 26,1% 23,9% 21,2% GOP% 43,0% 52,0% 41,8% 26,5% 28,3% 39,1% 50,4%

6 Általános költségek nagyságrendje
Igazgatás+egyéb: % Értékesítés-marketing: 3-4% Karbantartás: % Energia: % ( 7%! )

7 Feladat ( re) A költségcsoport tartalmának meghatározása (létszám,bér és dologi költségek felsorolása) Általános költség csoportok szintje (%) az összes bevétel százalékában Általános költség csoportok értéke Tervezés 5 éves időtartamra (bevétel, költség csoport értéke, költségszint) táblázatosan, Vd (%) indoklással

8 ENERGIAGAZDÁLKODÁS A SZÁLLODÁKBAN

9 légtechnikára (szellőzés-klíma)
Ahhoz, hogy a vendégek és a személyzet jól érezze magát szállodáinkban, jól működő fűtésre, hűtésre, légtechnikára (szellőzés-klíma) világításra, hideg-melegvíz szolgáltatásra kommunikációs rendszerekre (telefon, Internet) szórakoztató elektronikus rendszerekre (audio, videó), egyéb épületgépészeti berendezésekre konyhatechnológiai berendezésekre, stb. van szükség. E berendezések működésének hatékonyságára nagyon sok körülmény van hatással.

10 Az üzemeltetés egyik leglényegesebb, ma már nélkülözhetetlen része az épület-felügyeleti rendszer, mely az alábbi fő feladatokat látja el: - Világításvezérlés és felügyelet - Fűtés, klímaberendezések és a szellőzés vezérlése - Villamos energiaelosztás felügyelete - Központi felügyelet és visszajelzés - Biztonságtechnikai feladatok - Redőnyök és reluxák vezérlése Szállodákban ez kiegészülhet a szobánkénti vendég jelenléti rendszerrel, valamint a Hotel TV és vendéginformációs rendszerrel.

11 Az üzemeltetési költségek egyik lényeges része a különböző energiahordozókra fordított kiadás.
E kiadásokra nem csak az elfogyasztott energia, hanem a különböző közüzemi szolgáltatókkal megkötött szerződések is befolyással lehetnek. Ezért nagyon lényeges a szerződések jó előkészítése, a lekötött energiák pontos számítása.

12 Növekvő energiaéhségű világunkban beszélnünk kell még a megújuló energiaforrásokról.
A szállodaépület elhelyezkedésének figyelembevételével a tervezésnél szóba jöhet a napenergia, geotermikus energia, talajvíz hőjét vagy a környező levegő hőjét hasznosító hőszivattyús rendszer stb. E berendezések beruházási költségei ma már közel azonos szintűek, mint a hagyományos hő termelő berendezéseké, hatékony energiagazdálkodás szempontjából feltétlenül a megújuló energiaforrásoké a jövő.

13 5***** szálloda éves energia felhasználása

14 5***** szálloda éves energia felhasználása

15 5***** szálloda éves energia felhasználása

16 5***** szálloda éves energia felhasználása

17 4**** szálloda éves energia felhasználása

18 4**** szálloda éves energia felhasználása

19 3*** szálloda éves energia felhasználása

20 Különböző kategóriájú szállodák több évre visszatekintő adatain keresztül látható, hogy
a kiadások nominálisan négy-ötszörösére növekedtek, az éves árbevételhez viszonyítva pedig 2%-ról több, mint 7%-ra emelkedtek. Az elkövetkező időszak energiaár növekedései további gazdálkodási szigorításokat követelnek. Ahhoz, hogy teljes körűen felügyelni tudjuk szállodáink energiafelhasználását, energiagazdálkodását beruházásokra, korszerűsítésekre van szükség. Ezek elhagyása a későbbiekben súlyos milliókat, illetve ami már ma sem mellékes, energia pazarlást és környezetszennyezést jelentenek.

21 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Szállodai gazdálkodás és vezetés II."

Hasonló előadás


Google Hirdetések