Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Általános költségek Szállodai gazdálkodás és vezetés II. Karakasné Morvay Klára.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Általános költségek Szállodai gazdálkodás és vezetés II. Karakasné Morvay Klára."— Előadás másolata:

1 Általános költségek Szállodai gazdálkodás és vezetés II. Karakasné Morvay Klára

2 Általános költség Nem kapcsolódik egy adott tevékenységhez Nem bontható meg tevékenységek szerint Nélküle nem működik a szálloda Közvetett (FNOK) költség A funkcionális vezetők hatásköre (költségkeret)

3 Csoportosítás ( USAH szerint ) Igazgatási és egyéb általános költségek (General) Értékesítési-marketing költségek (Sales&Marketing) Karbantartás, műszaki költségek (POMEC) Energia költségek (Energy) Lehetséges még: Adminisztráció, szállítás, rendészet, személyügyi vezetés költségei

4 Szállodák összehasonlítása Költség Béke 4* Erzsébet 3* Hélia 4* Aqua 4* Hilton 5* Igazgatás8,9%17,3%8,0%8,9%7,2% Értékesítés2,7%4,0%3,8%3,4%5,7% Karb.+ energia11,5%11,1%9,7% 9,6% GOP%34,2%27,0%42,9%37,2%40,1% Forrás: Danubius 2002.

5 Országos összehasonlítás ÁrkategóriaSzobaszám Általános ktgÁtlagFelsőKözépAlsó< > Igazgatás9,4%8,6%10,5%8,8%13,7%9,5%7,9% Értékesítés4,0%4,7%3,5%3,4%2,6%4,1%4,4% Utility3,9%3,3%3,6%6,0%4,7%4,3%3,4% Karbantar- tás 5,6%4,8%5,2%8,0%5,1%5,9%5,5% Összesen22,9%21,4%22,8%26,2%26,1%23,9%21,2% GOP%43,0%52,0%41,8%26,5%28,3%39,1%50,4%

6 Általános költségek nagyságrendje Igazgatás+egyéb:10-12% Értékesítés-marketing:3-4% Karbantartás:8-10% Energia:3-4% ( 7%! )

7 Feladat ( re) A költségcsoport tartalmának meghatározása (létszám,bér és dologi költségek felsorolása) Általános költség csoportok szintje (%) az összes bevétel százalékában Általános költség csoportok értéke Tervezés 5 éves időtartamra (bevétel, költség csoport értéke, költségszint) táblázatosan, Vd (%) indoklással

8 ENERGIAGAZDÁLKODÁS A SZÁLLODÁKBAN

9 Ahhoz, hogy a vendégek és a személyzet jól érezze magát szállodáinkban, jól működő fűtésre, hűtésre, légtechnikára ( szellőzés-klíma ) világításra, hideg-melegvíz szolgáltatásra kommunikációs rendszerekre ( telefon, Internet ) szórakoztató elektronikus rendszerekre ( audio, videó), egyéb épületgépészeti berendezésekre konyhatechnológiai berendezésekre, stb. van szükség. E berendezések működésének hatékonyságára nagyon sok körülmény van hatással.

10 Az üzemeltetés egyik leglényegesebb, ma már nélkülözhetetlen része az épület-felügyeleti rendszer, mely az alábbi fő feladatokat látja el: - Világításvezérlés és felügyelet - Fűtés, klímaberendezések és a szellőzés vezérlése - Villamos energiaelosztás felügyelete - Központi felügyelet és visszajelzés - Biztonságtechnikai feladatok - Redőnyök és reluxák vezérlése Szállodákban ez kiegészülhet a szobánkénti vendég jelenléti rendszerrel, valamint a Hotel TV és vendéginformációs rendszerrel.

11 Az üzemeltetési költségek egyik lényeges része a különböző energiahordozókra fordított kiadás. E kiadásokra nem csak az elfogyasztott energia, hanem a különböző közüzemi szolgáltatókkal megkötött szerződések is befolyással lehetnek. Ezért nagyon lényeges a szerződések jó előkészítése, a lekötött energiák pontos számítása.

12 Növekvő energiaéhségű világunkban beszélnünk kell még a megújuló energiaforrásokról. A szállodaépület elhelyezkedésének figyelembevételével a tervezésnél szóba jöhet a napenergia, geotermikus energia, talajvíz hőjét vagy a környező levegő hőjét hasznosító hőszivattyús rendszer stb. E berendezések beruházási költségei ma már közel azonos szintűek, mint a hagyományos hő termelő berendezéseké, hatékony energiagazdálkodás szempontjából feltétlenül a megújuló energiaforrásoké a jövő.

13 5***** szálloda éves energia felhasználása

14

15

16

17 4**** szálloda éves energia felhasználása

18

19 3*** szálloda éves energia felhasználása

20 Különböző kategóriájú szállodák több évre visszatekintő adatain keresztül látható, hogy a kiadások nominálisan négy-ötszörösére növekedtek, az éves árbevételhez viszonyítva pedig 2%-ról több, mint 7%-ra emelkedtek. Az elkövetkező időszak energiaár növekedései további gazdálkodási szigorításokat követelnek. Ahhoz, hogy teljes körűen felügyelni tudjuk szállodáink energiafelhasználását, energiagazdálkodását beruházásokra, korszerűsítésekre van szükség. Ezek elhagyása a későbbiekben súlyos milliókat, illetve ami már ma sem mellékes, energia pazarlást és környezetszennyezést jelentenek.

21 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Általános költségek Szállodai gazdálkodás és vezetés II. Karakasné Morvay Klára."

Hasonló előadás


Google Hirdetések