Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A környzetjogi szabályozás módszere. A szabályozás lényege (különösen a jogi szabályozásé), hogy nem organikus, természetes módon fejlődik, hanem szabályok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A környzetjogi szabályozás módszere. A szabályozás lényege (különösen a jogi szabályozásé), hogy nem organikus, természetes módon fejlődik, hanem szabályok."— Előadás másolata:

1 A környzetjogi szabályozás módszere

2 A szabályozás lényege (különösen a jogi szabályozásé), hogy nem organikus, természetes módon fejlődik, hanem szabályok alapján építkezik. Az alkalmazott technika lehet: - kódex (mindenre kiterjedő részletes szabályozás) - kerettörvény (részletszabályok az egyes szakági jogszabályokban jelennek meg)

3 1. A környezetpolitika és a környezetjog elhelyezkedése a politikai és jogi rendszer többi eleméhez képest Szektoriális szabályozás, majd Integrált szabályozás - külső integráció - belső integráció - hatásköri és szervezeti elkülönülés

4 2. A jogi, állami befolyás érvényesülésének módszerei 1.Hagyományos szabályozás módszere a közigazgatáson keresztül (közvetlen befolyás) 2.Gazdasági, piaci szabályozás (közvetett módszer) 3.Önszabályozás

5 3. A környezethasználat elfogadható mértéke 1. Mértékrendelkezések - határértékek - környezetminőségi érték –imisszió - tevékenységre - termékre - kibocsátási vagy teljesítményérték -emisszió - előírások - listák

6 2. A környezethasználat technikája, technológia - elérhető legjobb technológia (BAT) - lehető legjobb megoldás, amely egyben nem jár túlzottan nagy költségkihatással (BATNEEC) - elérhető legjobb technika (IPPC)


Letölteni ppt "A környzetjogi szabályozás módszere. A szabályozás lényege (különösen a jogi szabályozásé), hogy nem organikus, természetes módon fejlődik, hanem szabályok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések