Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tamás mise? Alkalom, hogy elsőként vagy újra templomba gyere!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tamás mise? Alkalom, hogy elsőként vagy újra templomba gyere!"— Előadás másolata:

1

2 Tamás mise? Alkalom, hogy elsőként vagy újra templomba gyere!
Jó zenét hallhatsz, és fiatalos, új légkörben ismerkedhetsz meg azzal az örömhírrel, melyet minél több emberhez szeretnénk eljuttatni. A mise során főleg laikusok (nem egyházi személyek) szolgálnak, így ebbe akár Te is bekapcsolódhatsz.

3 Miért Tamás? Mert a Keresőkhöz szeretnénk szólni.
Egy emberben egyszerre lehet jelen a hit és a kétség. Ez az istentiszteleti forma az értelmi megismerésen túl az érzékelés más csatornáira is épít, sőt tudatosan használja azokat. A korábban gyanakvóan, passzívan istentiszteletet szemlélők itt örömteli résztvevőkké, aktív alkotókká válhatnak. Közönségből – közösség születhet. Ha érdekel Tamás története, olvasd el a Bibliában: János evangéliuma 20. fejezet, versek.

4 Miért mise? Ez az istentiszteleti forma Finnországban született meg a ‘80-as évek elején. Az ottani evangélikusok használják a mise szót. Olyan ifjúsági istentisztelet ez, amely egyfelől őrzi az istentisztelet kereteit, méltóságát, másfelől az egészen szekuláris, városi embert is megszólítja. Magyarországon az evangélikusok nem használják a mise szót, pedig Luther Márton, egyházunk megalapítója is írt két miserendet (Formula Messe (1523) és Deutsche Messe (1526)), hiszen ez a szó utal arra, hogy ez egy úrvacsorai istentisztelet.

5 Hogyan szerveződik? A Tamás mise budapesti megvalósítása néhány finn élményekkel teli fiatal fejében fogant meg, és lelkes társaságot toboroztak maguk köré. Több evangélikus gyülekezet vesz aktívan részt a szervezésben. Ezek ifjúságainak képviselői alkotják a bázist, és igyekszünk bevonni minél több érdeklődőt, gyülekezetet. Kezdetként zenei, szolgálattevőket összefogó, imádságos és gyakorlati munkacsoportok alakultak, melyek feladata a nevükben is rejlő egy-egy terület kézben tartása. A szervezéskor ezt a két kérdést tettük fel magunknak: + Hogyan nézne ki az az istentisztelet, ahová az egyháztól eltávolodott barátaimat elvihetném? + Milyen Istentől kapott adományom van, amivel gazdagíthatnám az istentiszteletet?

6 Különlegességek A helyszín folyamatosan változik. Ez egy „vándormise”.
Az istentiszteleten szolgáló lelkészek is mindig mások, általában nem „helyi” lelkészek. Az alkalom szervezésében és lebonyolításában nagy szerepük van a laikus segítőknek. (Feldíszítik a templomot, sokszor ők imádkoznak a saját szavaikkal, ők olvassák fel az igeszakaszokat, segítenek az úrvacsoraosztásban stb.)

7 Különlegességek Nagy szerepe van az igényes, jó zenének és így a zenészeknek is. (Jelenleg: gitár, basszusgitár, billentyű, konga, dob, fuvola, rézfúvósok és énekkar) Eddigi tapasztalataink alapján az egyik legizgalmasabb rész az „imádságjárás”, erről később bővebben is olvashatsz.

8 Hogyan néz ki a Tamás mise?
A mise előtt lehetőség van egyéni gyónásra! Az alkalom kezdetére várva a gyülekezet énekel, illetve az imaoltároknál lehetőség van elcsendesedésre és gyertyagyújtásra. Az istentisztelet rendje illeszkedik a máskor megszokotthoz, a következő diákon elsősorban a Tamás misére jellemző sajátosságokat emeljük ki. Az alkalom a bevezető résszel kezdődik, ezt követi az „imádságjárás”. Az igei rész után az úrvacsora következik, majd végül a befejezés. Az istentisztelet után evés-ivás, zene és beszélgetés.

9 Bevezető rész A mise házigazdája köszönti a gyülekezetet.
(A házigazda a későbbiekben is elmondja az egyes részek előtt, hogy mi és miért fog történni.) A szolgálattevők bevonulnak. Isten elé visszük mindazt, ami elválaszt Tőle, bűnbánatot tartunk, mert szeretnénk tiszták lenni, amikor Vele találkozunk.

10 Igei rész Igeolvasás, igehirdetés.
Minden Tamás misének van egy központi gondolata. Igyekszünk az egész alkalmat e gondolat köré felépíteni. Az igehirdetés is ehhez kapcsolódik.

11 Imádságjárás A templom különböző pontjain különféle tevékenységekre van lehetőség: 1) Imádságok írása: A gyülekezet tagjai imádságaikat felírhatják kis cédulákra. Ezek közül az imádságok közül néhány bekerül az általános könyörgő imádságba, a többiért egy imaközösség imádkozik. 2) Térdeplő imádság: Egy lelkész vagy lelkigondozó imádkozik Veled egy általad megjelölt dologért. 3) A gyülekezet tagjainak lehetőségük van arra is, hogy a főoltárhoz járuljanak, ahol egy lelkész megáldja őket és olajjal keresztet rajzol a homlokukra. 4) Keresztelői emlékeztető 5) Gyertyagyújtás

12 Úrvacsora Az ostya és a bor hitünk szerint Jézus teste és vére.
Ennek magunkhoz vételével az Ő értünk való halálát és ezáltal bűneink bocsánatát hirdetjük. Az úrvacsora egyúttal a közösség megélésére is lehetőséget biztosít. Az úrvacsorai résznek különös hangulatot ad három régi úrvacsorai ének modern feldolgozása.

13 Befejező rész Ebben a részben bemutatkozik az a csoport vagy szervezet, amelyet az istentisztelet végén összegyűjtött önkéntes adományokból támogatunk. Az áldás után, a záróének közben a szolgálattevők kivonulnak a templomból.

14 Kapcsolat, miegymás… Ha kérdésed, ötleted, hozzászólásod van, vagy valamilyen szolgálatban szívesen részt vennél, bátran írj! Várjuk leveled a címre. További információkat ill. a következő Tamás mise időpontját és helyszínét mindig a honlapunkon: találhatod meg. A következő Tamás mise április 2-án a Zuglói Evangélikus Templomban lesz. Személyes gyónásra, közös éneklésre 17:30-tól van lehetőség, az istentisztelet 18:00-kor kezdődik. A fényképeket Botta Dénes, Fekete Vajk és Todoroff Lázár készítették. Köszönet érte!

15 Köszönjük szépen a figyelmet!
Gyere, Valaki vár! 


Letölteni ppt "Tamás mise? Alkalom, hogy elsőként vagy újra templomba gyere!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések