Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Feszültségállapot hatáson alapuló eljárások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Feszültségállapot hatáson alapuló eljárások"— Előadás másolata:

1 Feszültségállapot hatáson alapuló eljárások

2 Egy tetszőleges pont feszültségi állapotát jellemző kilenc komponensét a feszültségi tenzor adja meg; Tσ

3 Tetszőleges háromtengelyű feszültségi állapot felbontható egy hidrosztatikus feszültségi állapotra és egy ettől eltérő feszültségi állapotra. A folyás akkor fog megindulni, ha a feszültségi állapot a hidrostratikus feszültségi állapottól meghatározott mértékben eltér.

4 Finomkivágás A hagyományos kivágó- lyukasztó technológia továbbfejlesztése során arra törekedtek, hogy az új eljárás egyetlen lépésben  utóalakító műveletek nélkül  tegye lehetővé a növelt pontosságú lemezalkatrész előállítását. A megoldást  az 1950-es években Svájcban kifejlesztett finomkivágás technológia (Fine blanking) jelentette, mellyel egyetlen műveletben állítható elő olyan lemezalkatrész amelynek külső és belső kontúron vágott felületei simák, a lemez síkjára merőlegesek, stb. A hagyományos- és finomkivágással megvalósítható méret- és alaktűrésekről, a vágott felületen elérhető érdességről tájékoztat az alábbi táblázat:

5 Finomkivágás

6 Elvi feszültségállapot, és a hozzá tartozó Mohr kör
Hagyományos kivágás: Finom kivágás:

7 Hagyományos és finomkivágással megvalósítható méret és alaktűrések
A vizsgált jellemző Hagyományos kivágás Finomkivágás A külső és belső kontúrhoz tartozó méretek elérhető pontossága: IT9 - IT12 IT6 - IT9 Lyukasztott áttöretek tengelytávolságának elérhető pontossága: IT9 – IT11 IT6 – IT7 Vágott felület merőlegességétől való eltérés: 0,05 … 0,3 (mm/mm) 0,01 … 0,02 (mm/mm) A kivágott darab síktól való eltérése: 0,2 … 0,3 (mm/100mm) 0,01 …0,02 (mm/100mm) A vágott felület érdessége: Ra= 5 … 40 (µm) Ra= 0,32 … 1,25 (µm)

8 Finomkivágás elvi vázlata:
1 – alapanyag 2 – ékgyűrűlap Fgy = ksz.L[N] 3 – kivágóbélyeg Fv= L.s.τ[N] 4 – vágólap 5 – ellenbélyeg Fe = (20-70)106A[N] Ahol: L a vágott kerület s a lemez vastagsága τ az anyag nyírószilárdsága ksz fajlagos behatolási ellenállás A munkadarab területe Négy aktív szerszámelem működik. A nyírt zónában többtengelyű nyomófeszültségi állapot van, emiatt az anyag- szétválasztás képlékeny folyással megy végbe. Eredmény: a vágási felület repedés mentes, alakhű és méretpontos.

9 Ékgyűrűerő meghatározása
Az ékgyűrűbenyomás erőszükségletének közelítő meghatározása elvégezhető az ábrán látható diagram felhasználásával. a - saválló acél, b - ötvözött acél, c - ötvözetlen szerkezeti acél A diagramból leolvasható a 1 mm hosszú ékgyűrű benyomásának erőszükséglete különböző anyagminőségeknél, az ékgyűrűmagasság függvényében.

10 A hagyományos- és finomkivágás erő – út diagramja

11 Finomkivágó-szerszám összeállítási rajza

12 Vágórés mérete hagyományos- és finomkivágásnál

13 Vágórés Finomkivágásnál a vágólap és a vágóbélyeg közötti oldalankénti vágórés meghatározása a hagyományos kivágásnál megismert összefüggéssel végezhetõ, azzal a különbséggel, hogy itt a "cu" értéke egy nagyságrenddel kisebb, tehát cu  0,00016. Az oldalankénti vágórés finomkivágásnál: ahol: cu - a vágórés meghatározásához szükséges tényező s - a lemezvastagság [mm], τB - a vágott lemez nyírószilárdsága [N/mm2]-ben.

14 Ékgyűrű

15 Ékgyűrű Az egy- és két oldalon alkalmazott ékgyűrű kialakítás ajánlott geometriai méreteit szemlélteti az ábra.

16 A munkadarab leválasztás jellegzetes fázisai finomkivágásnál
A „a” ábrán az aktív elemek és a sáv vagy szalag kiinduló helyzete látható. A második fázisban a szerszám zár és az ékgyűrűt „Fgy” erővel a szalagba nyomja „b”. Ezt követően a kivágóbélyeg megkezdi a kivágást az „Fell” ellenbélyegerővel szemben „c”. A kivágási folyamat alatt az ékgyűrűlapot leszorító „Fgy” erő végig fennmarad. A bélyeg a szűk vágórés miatt nem jár a vágólapba , a vágólap felső síkja felett 0,01 ... 0,02 mm-rel megáll „d”, ezzel a munkadarab leválasztási folyamata befejeződött.

17 A kivágott darab  a fényes, vágott felületének sérülésmentessége érdekében  nem nyomható vissza a sávba. Ezért a szerszám felsőrész nyitásának megkezdése előtt az ellenbélyeg az alsó holtponti helyzetében reteszelődik. A szerszám felsőrész nyit, a kivágó bélyeg és az ékgyűrűlap a kiinduló helyzetébe megy, a sáv vagy szalag a vágólap síkjáról felemelkedik. Ezt követően megszűnik az ellenbélyeg reteszeltsége, kiinduló helyzetébe emelkedik, ezzel egyidőben a munkadarabot a vágólap felső síkjára emeli. A szerszám munkateréből a darabot levegő fuvatással vagy kézzel (csipesszel) távolítják el, melynek megtörténtét gondosan ellenőrizni kell. A munkatérben maradt munkadarab  a következő ciklusban  súlyos károkat okozhat a szerszámban.

18 Motorkerékpár lánckerék hagyományos- és finomkivágásal végzett gyártásának műveleti lépései

19 Ékgyűrű vonalvezetése
Az ékgyűrű vonalvezetésének kialakításakor  az ékgyűrű gyártástechnológiai korlátai miatt , kompromisszumokra vagyunk utalva. Az ékgyűrű vonalvezetésének lehetséges megoldásai:

20 Az ékgyűrű és a vágórés méretének hatása a vágott felület minőségére

21 Sávterv Finomkivágásnál több hulladék marad vissza  még gondos sávtervezés esetén is  mint a hagyományos kivágásnál, mivel itt a hídszélességet és az oldalszélességet nagyobbra kell választani az ékgyűrű miatt. A sávszélesség és a lépéstávolság meghatározásához ad elvi útmutatást ez az ábra.

22 Többműveletes finomkivágó szerszám sávterve

23 Finomkivágó szerszámban elvégezhető lemezalakító műveletek

24 Finomkivágással készült, jellegzetes alkatrészek

25 Finomkivágással készült sebességváltó fogaskerék

26 Kivágás poliuretán elasztomerrel
Poliuretán párnával történő kivágás 1. Poliuretán párna, 2. kivágandó lemez, 3. vágólap, 4. alaplap

27 Mélyhúzás poliuretán elasztomerrel
Mélyhúzás rugalmas közeggel (60-80 Shore ) A gumipárna egy köpenyen belül meg van vezetve és ezen belül nyomjuk rá a lemezt a szilárdan nyugvó bélyegre. Gyakorlatilag ez ráncfogó nélküli mélyhúzásnak számít, így a mélyhúzási viszony igen korlátozott. Hidraw eljárás , amelynél a bélyeg is elmozdul a ráncfogóval ellentétes irányban. A módszer előnye, hogy nagy húzási viszony érhető el és a mélyhúzott csésze lemezvastagságának az eltérése nem nagy.

28 Hidroform eljárás A húzási viszony  a szokásos 2-2,4 értékről 3-4 értékre is megnövekedhet. Alkalmazható: Lapos bonyolult alakú munkadarabok húzásánál Kúpos, parabólikus alakú munkadarabok mélyhúzásánál, mert nem kell másodlagos ráncképződéstől tartani Nyomás alatti edények gyártásakor, mert nem kell a fenék és palást átmenetelenél jelentős falvastagságcsökkenéssel számolni

29 Hidromechanikus mélyhúzás
Az eljárás alkalmazhatósága: Előhúzott munkadarabok hidromechanikus továbbhúzására Előhúzott munkadarabok kifordító húzására Alkalmas egy szerszámban egyesíteni a hagyományos mélyhúzást és a hidromechanikus kifordító húzást Alkalmazható egy szerszámban kivágásra és továbbhúzásra is.

30 Csőidom gyártása folyadéknyomással
Fitting gyártás


Letölteni ppt "Feszültségállapot hatáson alapuló eljárások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések