Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Anne Quinney Snr Lecturer Social Work Education Bournemouth University A szakmai fejlődés és az együttműködés gyakorlatának támogatása, az elektronikus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Anne Quinney Snr Lecturer Social Work Education Bournemouth University A szakmai fejlődés és az együttműködés gyakorlatának támogatása, az elektronikus."— Előadás másolata:

1 Anne Quinney Snr Lecturer Social Work Education Bournemouth University A szakmai fejlődés és az együttműködés gyakorlatának támogatása, az elektronikus tanuláson keresztül Európai Szociális Munka XI. Szimpóziuma, 2006. június

2 Háttér és összefüggések Az Egyesült Királyságban zajló, szociális munkás képzésben megjelenő struktúraváltás – az új szintkvalifikáció megjelenése, az elektronika fejlődése lendületet hozott Korábban behatárolt és ad-hoc fejlődés volt jellemző az elektronikus szociális munkás képzésre és tanulásra – de a lendület most erősebbé vált (Ballantyne 2004, Cooner 2004, Madoc-Jones and Parrott 2005, Quinney 2004) Az elektronikus tanulás jelenleg a központi kormányzat (Egészségügyi Minisztérium) prioritása azzal a céllal, hogy 5 év alatt kifejlesszék az ilyen tanulás kapacitásait (2003-tól).

3 Az Egészségügyi Minisztérium elképzelése és célkitűzése az elektronikus tanulás támogatása, „integrált tanulási tapasztalatot nyújtani az akadémiai és a gyakorlati tudást egyaránt tartalmazó szociális munka tanulói számára” Hosszabb távú cél, hogy hozzájáruljon a szociális és közösségi ellátás területén a jobb információs és kommunikációs technológia használatához, egy fejlett szolgáltatás biztosítása érdekében, a szociális ellátást felhasználók részére. Az elektronikus tanulás, az információs és kommunikációs technológiák hatékonyan tudják támogatni a tanulást és hozzáférhetővé teszik a bizonyíték (tényszerű) alapú ismeretek legalizálását és a tanácsadást”. (Rafferty and Waldman 2003)

4 CÉLOK Az elektronikus tanulás bemutatása, támogatása érdekében a szakmai fejlődés és képzés -– ehhez pedagógiai, közgazdasági, gyakorlati és etikai szempontokat figyelembe vétele is szükséges. Fontos az érintettek véleménye – beleértve a hallgatókat, a szakma képviseletét, az ellátórendszer szakembereit. A hangsúlyt a hallgatók tapasztalataira kell helyezni, aminek keretét egy reflektív, kritikus és elnyomásellenes szellemiség jelenti.

5 Az elmélet és gyakorlat áthidalása Hallgató Tereptanár/szakértőOktató

6 Vegyes tanuláson keresztül Elektronikus források E- kommunikáció tevékenységek Gyakorlat Egyetem

7 DE… Tud-e az elektronikus tanulás segíteni a hidak építésében és a szakadékok áthidalásában, a kérdés több-e, mint áttörni vagy lebontani a falakat? Hogyan tudjuk a szakembereket és a hallgatókat „elcsábítani” az „elektronikus konyhaszekrénytől” a „mágikus szekrényhez”? A kulcs az az út lehet, ahogy a tanárok készségeiket, képzeletüket használják az elektronikus kommunikáció, a tevékenységek és a források struktúrájának és kontextusának létrehozásához.

8 Az elektronikus kommunikáció Interaktivitás és együttműködés alapú tanulás ‘irodalmian szólva lebontja az idő és a tér határait’ (Biggs 2002.p9.) Az interakció/ tanulási folyamat feljegyzéssel jár együtt

9 Tevékenységek On-line kvízek, kérdőívek, tesztek, keresztrejtvények, vagy egyéb tevékenységek, amihez számítógép és információs technológia szükséges http://www.greeneclipsesoftware.com/eclipsecro ssword/ Lásd Schoeck (2000) tanulmányát az online tevékenységek képzeletgazdag használatához.

10

11

12 Elektronikus források On-line tanulási csomagok, újrahasznosításra alkalmas tanulási tárgyak, weboldalak, stb. www.swap.ac.uk (A Felsőoktatási Akadémia Szociális Munka és Szociálpolitika tárgyának központja)

13 Bournemouth University néhány elektronikus projektje és forrása www.bournemouth.ac.uk/ihcs/ ‘ Online gyakorlati helyek ’ Szimulált kommunikáció- ‘ Wessex Bay ’ Kutatási készségek modul - ‘ CARP ’ Gyakorlat központú tanulás www.practicebasedlearning.org Jellemző a „kevert” tanulási megközelítés. Egyik fő jellegzetessége a vitafórum – on-line csoportmunka a tanulás gyakorlatának és elméletének ösztönzése érdekében, pl. gyakorlati kérdések modul

14 ‘On-line gyakorlati képzőhelyek’ Az Egyesült Királyságban 10000 font összeg értékben egy tevékenységközpontú kutatási projektet hoztak létre. Ennek keretében a gyakorlati tanulás és tanítás elektronikus elérhetőségeken keresztül zajlik, ami magában foglalja az információközvetítést, a hallgatók támogatását és a tanácsadást, a gyakorlati tanulást biztosító szolgáltatások és az alkalmazottak közötti kapcsolattartást, valamint a gyakorlati tanulás minőségének fejlesztését és fenntartását. A szociális munka értékein alapuló szakmai normákat a hallgatóknak be kell tartani valamennyi on-line tranzakciójuk során.

15 Hallgatóknak A gyakorlati helyről szóló információk, elérhetőségek. Kapcsolati lehetőség web oldalakhoz, az egyetem bázisú tanítási egységekhez és más internet forrásokhoz A program lehetőségei Mindenkinek Szak anyagok gyakorlati használata – pl. értékelési eszközök és program dokumentáció időközönkénti vitafórum a tanulás segítésére és egy tanulási hálózat létrehozására hírek és információk Szolgáltatásoknak/alkalmazottaknak – „vendég” kapcsolódási lehetőség különböző szak anyagok a programmal való kapcsolat érdekében

16 A Student

17

18 Fejlesztő módszertan (1) Fókuszcsoportok – a hallgatók elsődlegességével, a gyakorlat végén fontos felderíteni tapasztalataikat és meglátásaikat, hogy hogyan is segítette elő ez a fajta tanulás a gyakorlatot, és milyen irányok, valamint tartalom határozza meg a facilitációt. (2) Adatok a weboldal aktuális használatáról.

19 Fókusz Egy pedagógiai kutatás által feltárt, megfontolt megközelítés, amelynek lényege a nem csupán a fogadó szervezet igényeinek, hanem a hallgatói szükségletek figyelembe vétele és mérlegelése.(lásd Biggs 2003, Laurillard, 2002 and Ramsden 1998) A hangsúly az együttműködés alapú tanuláson van Az aktív és reflektív tanulás mellett egy, a fantáziára is építő tantervbe ágyazott elektronikus tanulás vezethet csak a megfelelő szakmai gyakorlathoz. A kapcsolatokat az internet segítségével távolból is erősíteni lehet. Az elektronikus moderációs készségek fejlesztése – on-line csoportmunka

20 A program lefutása utáni ténymegállapítások A csoport 3/4 része használta a vitafórum lehetőségét – (a részvétel önkéntes volt) A leginkább a gyakorlat első felében használták. Kezdetben a vitafórum témáit az oktató határozta meg (az információkat a kezdő fókuszcsoport nyújtotta), de ahogy a hallgatók magabiztossága nőtt, behozták a saját gondolataikat is. A hallgatók pozitívan értékelték, hogy folyamatos elérhetőségük volt az együttműködő, támogató hálózat és az évfolyamfelelős oktató felé. “A mi erősségünk az, hogy meg tudjuk osztani az erőforrásainkat és tanulni tudunk egymástól, ez a weboldal igazán kiváló útja mindennek.”

21 A hallgatók értékelték a folyamatos, az időközönkénti elérhetőséget jelentő támogató csoportot is.“Amikor felmentem az Internetre, láthattam őket, hallhattam a hangjukat és nevetni őket.” A vitafórumot nagyrészt arra használták, hogy megosszák az erőforrásaikat és együttműködve tanuljanak. Senki nem volt különösen képzett a számítógép használathoz – „csak klikkelsz és gépelsz” Az otthon, vagy a gyakorlati helyen nem elérhető Internet használat sem riasztotta el a hallgatókat.

22 Pozitívumok – a hallgatók egyértelműen hitet tettek az elektronikus tanulás mellett A hallgatók meg vannak győzödve az előnyökről – kérik az időszakos vitafórum lehetőségét más egyetemi stúdiumoknál is Kérik, hogy a vitafórum maradjon aktív a nyári szünet időtartama alatt is, mert ezáltal jobban elő tudnak készülni a következő akadémiai évre Javasolják egyes területek megerősítését, úgy mint legyen több elérhetőség a forrásokhoz, erősebb támogatásra kerüljön a bizonyíték tényalapú gyakorlat és a terephely elérhetőségek Értékes és fejlesztőhatású ez az oktatási forma a speciális tanulási szükségletekkel rendelkező hallgatóknak Ilyen módon tanulni jó móka!!! – rengeteg melegség és nevetés érzékelhető a fókusz csoportban, illetve az on-line üzenetekben

23 Wessex Bay Szimulált Közösség 10000 font értékű finanszírozási alapot hozott létre a Bournemouth University a terep munkatársai és a hallgatók szemszögéből történő értékelésre, azért, hogy előkészítsék az interprofesszionális szellemiséggel dolgozó, együttműködő gyakorlatot. Az együttműködő gyakorlat kiemelten fontos a szociális munkában, ahogy más, határos és a szociális munkához kapcsolódó szakmákban is (Quinney 2005) A kutatók:Maggie Hutchings, Anne Quinney, és Janet Scammell. Kutatási eszközök -fókuszcsoport, online kérdőívek és interjúk.

24 Gyakorlat központú oktatási munka létrehozása Együttműködési projekt két másik egyetemmel – Northumbria és Ulster. Egy együttműködési weboldal készült, hogy támogassa a gyakorlati oktatókat az egészségügy és szociális munka terén. www.practicebasedlearning.org

25 Országos szinten folytatott tevékenységek Orzságos e-tanulási tanácsadó csoport működik a Szociális Gondoskodás Intézetében – kulcs tantervi területeket azonosító, újrahasznosítható tanulási anyagok készültek a SWAP és SCIE által vezetett nemzeti konzultáció eredményeként www.scie.org.uk Elektronikus tanulás bajnokainak regisztrációja, terjesztési stratégiák fejlesztése www.swap.ac.uk

26 Az e-tanulás modellje a szociális munkás képzés számára Az együttműködés alapú tanulás a konstruktív megközelítést támogatja (Rafferty és Waldman 2003) Az IT tanulás fokozódásának mérése érdekében szükséges reflektív modell bevezetése (Skehill 2003, Laurrilard 1993) Lényeges a közreműködő személyek támogatása és fejlesztése mind akadémiai mind a szolgáltatások szintjén (Skehill 2003, Sharkey 2000)

27 Falak vagy hidak? Lényeges a pedagógiai kérdéseket elválasztani a technológiai témáktól, fejleszteni a tanulási potenciált fokozó e- tanulást. A tanulási stratégiák fejlesztése érdekében lényeges a hallgatók elvárásainak és aktuális tapasztalatainak kutatása. Egy ilyen lehetőség potenciális utat jelent egy hatékony híd építése felé az akadémiai és gyakorlati képzés között, fokozza a hallgatók tapasztalati forrásait, illetve a tapasztalatok beforgatását a gyakorlatba.

28 Fontos, hogy ne vakuljunk el, ne csábuljunk el és ne ijedjünk meg a technológiától, de használjuk azt a hallgatók és a tanárok érdekében, illetve annak érdekében, amit ők közvetítenek felénk a szükségleteikről és elvárásaikról Az e-moderátornak magabiztosnak és készségekkel felszereltnek kell lennie a tanulási facilitátor szerepében

29 Más Bournemouth University e- projektek Szimulált Közösség – Wessex Bay A kutatás kritikai megjegyzése a terep felé – CARP module. www.bournemouth.ac.uk/ihcs/

30 IRODALOM Ballantyne, N. 2005. Disruptive technology and learning ecology. Paper given at 7 th UK JSWEC Conference. Loughborough 6-8 th July. Biggs, J. 2003. Teaching for Quality Learning at University. Maidenhead: SRHE and Open University Press. Cooner, T.S. 2004 Preparing for enhanced practice learning opportunities. Social Work Education. 23(6) p731-734. Laurrilard D. 2002 Rethinking University Teaching - A framework for the effective use of Educational Technology. London.Routledge. Madoc-Jones, I and Parrott, L. 2005. Virtual Social Work Education. Social Work Education. 24(7) p755- 768.

31 Quinney, A. 2005. Collaborative social work practice. Exter: Learning Matters Quinney, A. 2004. Placements on-line. Social Work Education. 24 (4) p439-450 Rafferty J and Waldman J. 2003 Building E-Learning Capacity for the Social Work Degree. Department of Health Ramsden, P. 1998. Learning to Lead in Higher Education. London: Routledge. Sharkey P. 2000. Running hard to stand still:communication and information technology within social work training. Social Work Education. Vol.19.5 Shoeck, D. 2000. Teaching over the internet; results of one doctoral course. Research on Social Work Practice. Vol. 10.4. Skehill C. 2003 Using a peer action learning approach in the implementation of communication and information technology in social work education. Social Work Education. Vol 22.2

32 Megvitatásra szánt kérdések Mik az ön lehetőségei az e-tanulás használatára, támogatására a vegyes felállású képzés során: az akadémiai képzés keretein belül, vagy annál a szervezetnél, ahol dolgozik? Hogyan használja az e-tanulást az akadémiai és a gyakorlati képzés áthidalására? Mik a hátrányai, buktatói az e-tanulás használatának? Hogyan lehet a buktatókat kiküszöbölni?


Letölteni ppt "Anne Quinney Snr Lecturer Social Work Education Bournemouth University A szakmai fejlődés és az együttműködés gyakorlatának támogatása, az elektronikus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések