Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Majdán Csaba. A dokumentumok összegyűjtésével feldolgozásával rendszerezésével foglalkoznak Biztosítják a dokumentumokhoz való hozzáférést.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Majdán Csaba. A dokumentumok összegyűjtésével feldolgozásával rendszerezésével foglalkoznak Biztosítják a dokumentumokhoz való hozzáférést."— Előadás másolata:

1 Készítette: Majdán Csaba

2 A dokumentumok összegyűjtésével feldolgozásával rendszerezésével foglalkoznak Biztosítják a dokumentumokhoz való hozzáférést

3 Könyvtárakban általában cd-n, dvd-n, esetlegesen pendrive-on, illetve a könytári pc-háttértárolókon tárolnak adatokat Könyvekhez tartozó mellékletek:  telepítőprogramok  térképek  képes anyagok  könyv tartalma digitális formátumban Könyvtárakból kikölcsönözhető filmek Hanganyagok Telepítő programok A könyvtári pc-ben nagy tárkapacitású winchesterek vannak

4 Itt nagy szerepet kapnak a könyvtárakban található pc-k Adatok továbbítása többnyire a következő szisztéma alapján történik: Könyvtár által másolásra engedélyezett adatok pc-re történő másolása Ott író program segítségével cd-re vagy dvd-re való írása Esetleg pendrive-ra való másolása Manapság egyre jobban elterjednek a külső winchesterek, amik szintén remekül szolgálnak adatok hordozására. Ezek többnyire USB-csatlakozókkal vannak felszerelve

5 Adatok védelme, főleg a könyvtárakban nagyon fontos dolog. A cd-ken, dvd-ken tárolt adatok idővel minőségromláson mennek keresztül Így ajánlatos 3-4 évenként az adatokat új adathordozókra tenni Figyelni kell, hogy a tárolt adatok ne legyenek vírusosak Ha mégis előfordul ilyen, akkor célszerű a winchesteren egy vírusirtó programot tartani, amellyel kijavíthatjuk a hibát Ezen kívül figyelni kell arra, hogy a cd-k, dvd-k ne legyenek piszkosak, karcosak (törölgetés, speciális folyadékok)

6 A mai fejlődő világban egyre jobban átveszik a könyvtárakban is a könyvek szerepét a különböző szg.-es eszközök. Az egyre nagyobb adatátviteli sebességgel és egyre bővülő adattárolási kapacitással rendelkező háttértárak lassacskán teljesen átveszik a könyvek szerepét, és minden digitális formátumban fogunk majd látni, olvasni. Véleményem szerint előbb – utóbb a könyvtárakban is csak digitális formátumban fogják tárolni az adatokat és csak az egyes háttértárak segítségével (pendrive, cd, dvd) segítségével tudjak majd kikölcsönözni a „könyveket”.

7 www.brody-ajka.sulinet.hu Az Országos Szécsényi Könyvtár működési és szervezeti szabályzata

8 Készítette: Majdán Csaba


Letölteni ppt "Készítette: Majdán Csaba. A dokumentumok összegyűjtésével feldolgozásával rendszerezésével foglalkoznak Biztosítják a dokumentumokhoz való hozzáférést."

Hasonló előadás


Google Hirdetések