Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Csintalan Viktória.  Alkalmazott technika szerint: ◦ Ütő nyomtatók ◦ Nem ütő nyomtatók  Egyszerre kinyomtatható karakterek száma szerint:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Csintalan Viktória.  Alkalmazott technika szerint: ◦ Ütő nyomtatók ◦ Nem ütő nyomtatók  Egyszerre kinyomtatható karakterek száma szerint:"— Előadás másolata:

1 Készítette: Csintalan Viktória

2  Alkalmazott technika szerint: ◦ Ütő nyomtatók ◦ Nem ütő nyomtatók  Egyszerre kinyomtatható karakterek száma szerint: ◦ Karakternyomtató ◦ Sornyomtató ◦ Lapnyomtató

3  Nyomtatási minőség, a nyomtatás felbontása ◦ tűk száma (9, 24) ◦ egy inch-en (2,54 cm) megjeleníthető pontok száma: DPI (dots per inch). Pl.: 300 DPI  Nyomtatási sebesség: ◦ karakter/másodperc: CPS (character per secundum) ◦ lap/perc: PPM (pages per minute)

4  Fajtái: ◦ Gömbfejes nyomtató ◦ Margarétafejes nyomtató  Előnye: ◦ Egyszerű, olcsó működés  Hátránya: ◦ Fix karakterkészlet  Működése: ◦ Írógéphez hasonlóan egyszerre egy karaktert nyomtat

5  Előnye: ◦ Nagyon gyors (100-300 CPS)  Hátránya: ◦ Fix karakterkészlet ◦ Zajos ◦ Drága  Működése: ◦ Egy papír szélességű hengersor tartalmazza az összes karakter domborképét ◦ Minden karakterhelyen a megfelelő karakter kerül a festékszalag mögé és így egy sor egyszerre nyomtatódik ◦ Ezt a nyomtatót kis könyvtárakban lehet használni ahol nem kell olyan sokat nyomtatni.

6  Az első mátrix nyomtatót 1968-ban mutatták be. Működési elve egyszerű. A betűt festékszalagon keresztül a papírra üti, éppen úgy, ahogy az írógép, de egy fontos különbséggel: nincs minden betű előre elkészítve, hanem a fejből tűk ugranak ki, és ezek alakítják ki a betűket.  Minél több tűvel dolgozik a printer, annál szebb és bonyolultabb alakzatok rajzolhatók ki vele. Ez is képes indigóval dolgozni, de itt a melléütés kizárt, hiszen a szöveget a monitor előtt szerkesztjük, és csak akkor küldjük a nyomtatóra, ha már készen van.

7  Egyszerre annyi pontot képesek kinyomtatni, ahány elektromágnesekkel mozgatott tű található a mozgatófejben. A jellemző tűszám 9 és 24, de létezik 7 és 18 tűs nyomtatófej is. A vezérelt mágnesek a hozzájuk tartozó tűket alaphelyzetükből elmozdítva egy a papír előtt elhelyezett festékszalagra ütik. A papírhoz nyomott festékszalag a papíron nyomot hagy. A mágnesek megfelelő vezérlésével és a tűoszlop papír előtti folyamatos léptetésével a nyomtató előállítja a nyomtatandó szöveg (kép) egy sorát. A nyomat viszonylag nagyméretű pontokból áll, az íráskép rossz.

8  A legrosszabb minőségnél (draft) a kép széteső, a tűk nyomai, mint pontok meglátszódnak. Szebb képet eredményez, az NLQ (Near Letter Quality – közel levél minőségű) vagy LQ (Letter Quality – levél minőségű) beállítás, mert ekkor a pontok határai elmosódnak, mert a mátrixnyomtató többször megy végig a nyomtatandó soron, másodszori nyomtatáskor a tűket elcsúsztatja. A legszebb nyomtatási képet a VLQ (Very Letter Quality – igazi levélminőségű) beállításkor kapjuk, amely már nyomdai minőséget produkál, de igen lassan.

9  Előnye: ◦ Olcsó, alacsony nyomtatási költség ◦ Többpéldányos nyomtatás ◦ Képes leporellót kezelni  Hátránya: ◦ Lassú ◦ Zajos nyomtatás ◦ Nyomtatási kép nem szép  Működése: ◦ Kis tűk segítségével egy festékszalagon keresztül pontokat nyom a papírra.  Azokban a könyvtárakban lehet használni, ahol sok dokumentumot kell kinyomtani.

10  1984-ben a HP bemutatta a legendás Think Jet-et. Ez volt a legelső tintasugaras nyomtató. Ez a nyomtató fajta a legnépszerűbb.

11  Működési elve egyszerű: A fejből nagyon vékony csövekből spriccel ki a tinta. A mai printerek szinte mind színesek, és 4 tintát használnak. A 3 alapszín, amiből mindent kikevernek itt a cián, a bíbor és a sárga. Ebből ki lehetne keverni a feketét is, de takarékossági okokból a feketéhez külön fekete tintát alkalmaznak. Aki már olvasott tőlem valamit, az megszokta, hogy kitérek az elmélet és a gyakorlat közötti különbségekre. Gondolkodjanak el azon, hogy milyennek kell lennie annak a tintának, amelyik olyan finom, hogy átfér a századmilliméteres csövön, de hosszabb ideig állva sem sűrűsödik be, néhány hét alatt sem szárad be a fejbe a tinta, de a papírra kerülve olyan gyorsan megszárad, hogy nem kenődik el. Ehhez a mechanikai-, az elektro- és a vegyészmérnöki tudományok összefogása kellett.

12  A kinyomtatott szöveg és kép nagyon jó minőségű (speciális papíron fotó minőségű is lehet)  Nagyon halk  Egyszerre csak egy példányt lehet vele nyomtatni.  Egy oldal költsége ennél a típusnál a legmagasabb.  Általában nem leporellót, hanem sima lapot használ.

13  Fajtái: ◦ buboréknyomtatók (bubblejet) ◦ piezo-elektromos nyomtatók  Előnye: ◦ Halk, viszonylag gyors működés ◦ Olcsó eszköz ◦ Jó minőségű nyomat  Hátránya: ◦ Magas oldalköltség (főleg színes nyomatnál) ◦ Nem vízálló nyomat  Működése: ◦ Térfogatváltozás következtében kis tinta csepp kerül a papírra

14  A személyi számítógépek környezetében a legjobb minőségű nyomtatást ezzel a nyomtató típussal tudjuk elérni. Felbontásuk 300-2400DPI.Üemeltetésük olcsóbb és mint a tintasugarasoké.

15  Egy szelénhenger található a nyomtatóban, és a lézersugár pontokat rajzol erre a hengerre. A rárajzolt pontokon töltés keletkezik, ami az ellentétes töltésű festékszemeket magához vonzza. Így a henger mellett elhaladó papírra tapadnak a festékszemek. A megapadt szemcsék hő hatására ráégnek a papírra. E technológia alkalmazásával a festék nem maszatolódik el, mint a tintasugaras nyomtató esetében.

16  A színes lézer nyomtatók működése, nyilván valóan, nagyon hasonlít a mono vagyis egy színnel, feketével nyomtató nyomtatókéhoz  A különbség annyi, hogy egy papírlapon négyszer teszi meg, vagyis négy különböző festéket vesz fel. Négy szín keverésével minden szín előállítható. Ez a négy szín a cián (kék), magenta (piros), sárga és fekete. Vagyis minden szín ezen négy szín különböző arányú kombinációja.

17  - sebesség, - pontosság - gazdaságosság (nyomatár).

18  A lézernyomtatók nagyobb sebességgel képesek nyomatot előállítani, mint a tintasugaras nyomtatók, hisz gyorsan képesek „mozogni”. Pontosabb képet adnak, hisz a lézersugarak átmérője állandó, a tintasugarakkal ellentétben. A lézernyomtatók beszerzése, megvásárlása drágábbak, mint a tintasugarasaké, ellenben a nyomatok előállítása, az üzemeltetés olcsóbb, így ott ahol nagyobb használatnak vannak kitéve, hamar megtérül az áruk.


Letölteni ppt "Készítette: Csintalan Viktória.  Alkalmazott technika szerint: ◦ Ütő nyomtatók ◦ Nem ütő nyomtatók  Egyszerre kinyomtatható karakterek száma szerint:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések