Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csapatépítés Egyénekből álló csoportok egységes ereje építette fel Egyiptom piramisait!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csapatépítés Egyénekből álló csoportok egységes ereje építette fel Egyiptom piramisait!"— Előadás másolata:

1 Csapatépítés Egyénekből álló csoportok egységes ereje építette fel Egyiptom piramisait!

2 Csapatépítés A világszínvonalú versenyképes termékek és szolgáltatások előállításához manapság rendkívüli csapatjáték és együttműködés szükséges.

3 A cégsikerek alapja a csapatmunka
A sikeres cégvezetők eredményes gazdálkodásának kulcskérdése a hatékony kommunikáció és az együttműködés, valamint ezek hatékonyságának állandó fokozása. Ehhez szükség van a humán erőforrásaik mobilizálására, új vezetési és együttműködési technikák bevezetésére.

4 Mire jó a csapatépítő tréning?
A vállalaton belüli szervezeti változásokra történő felkészülésre Közösség alakítására Különböző problémák megoldási hatékonyságának növelésére Egységes cég-kép kialakítására A vállalati értékek tudatossá tételére

5 A csapatépítő tréning lényege
Segítik a csapat, mint együttműködő egység formálódását, a csapaton belüli "mi-tudat" kialakulását, illetve megerősítését. Segítenek megismerni a résztvevőknek önmaguk és munkatársaik erősségét A csapat tagjai minél több oldalról, munkahelyi környezeten kívüli szituációkban is megismerik egymást A csapat tagjai játékos feladatokon keresztül is megtapasztalják az együttműködési lehetőségeiket A munkahelyi környezetben nem, vagy csak ritkán együttműködő kollégáknak is lehetőséget biztosít egymás jobb megismerésére A résztvevők számára kellemes élményt szerez a közös játék, és elősegíti a jobb munkakapcsolatokat

6 Mit ígérnek a csapatépítő tréningek?
Egységes és erős csapat jön létre, a teamek megismerik egymást, a későbbiekben számítanak egymásra, könnyebben szerveződnek. Hatékonyabban működnek együtt mind a napi munkában, mind a szervezetfejlesztésekben. Képesek lesznek közösen megoldani feladataikat, és a felmerülő konfliktusokat. Együttműködési készségük és motivációik fejlesztésével elérjük a hatékony együttműködést a közös célok megvalósítása érdekében.

7 Mi történik a csapatépítő tréning folyamán?
A tréningen a résztvevőknek különböző gyakorlatokat kell megoldaniuk, mesterségesen létrehozott stressz helyzetekben. A nehézséget legtöbb esetben az egyének komfortzónájának átlépése jelenti. Minden egyes feladat elvégzése után, a friss élményre alapozva a trénerek segítségével-, akik jelen esetben moderátorokként tevékenykednek- történik a tapasztalatok feldolgozása, átültetése a mindennapi munkahelyi élet területeire.

8 A sikeres csapatépítés egyik titka a csapat jó vezetése
Nincs különbség egy amatőr vagy egy profi csapat vezetése között. Mindkét csoport különböző igényű, és képességű egyénekből áll. Ha a megfelelő ütemtervet és célt dolgozod ki, akkor kialakul a természetes fegyelem a csapatban.

9 A csapatépítés aranyszabályai
Olyan célt kell választani, aminek rendelkezésre állnak az anyagi fedezetek. Mindig pontosan tisztázzuk a részleteket a beosztottakkal és a vezetéssel. Legyen mindig egy precíz ütemterv. A csapatban mindenki fontos. Ha problémánk van egymással azt meg kell beszélni. A rossz teljesítményt ne másra fogjuk.

10 Mikor sikertelen egy csapatépítő tréning?
Ha irreális fejlődési célokat tűz ki. Ha régi szokások tehetetlensége a téma, nem pedig a tanulságok beépítése a jövőbe. Ha a trénerek visszajelzései homályosak, és nem a fejlődést szolgálják, vagy ha egyáltalán nincs visszajelzés. Ha nem építik ki a támogatás és bátorítás hálózatát. Ha nem ad pozitív modelleket, bátorítást. Ha a változások nem illeszkednek a szervezet elvárásaihoz. Ha a résztvevők nem kapnak megerősítés, kiértékelést.

11 Outdoor vagy szabad tréning
Az outdoor tréningek alapvetően a résztvevők aktivitására, a csoporttagok egymásra hangolódására épülnek. A feladatok, különböző játékok, feldolgozandó témák módszertana is ezen alapszik. A kezdeti feszültségek oldását követően a hangsúly  az aktív tanulásra helyeződik. A változatos, új ötletekre inspiráló, tapasztalatokat nyújtó és önismeretet elősegítő feladatok egyrészt folyamatosan aktivizálják, mozgásban tartják a csoportot, másrészt oldott, vidám hangulatot teremtenek.

12 Az indoor, bentlakásos tréningek lehetséges céljai:
- együttműködés fejlesztése - egymás jobb megismerése - szervezeti kommunikáció, információ javítása - csapatcélok és külső-belső csapatkép tisztázása - csoportszerepek tisztázása                                                                                                          

13 A csoport teljesítményét befolyásoló tényezők
munkafegyelem és racionális problémakezelés a munkahelyen, konfliktusok kezelése a csoporton belül, a csoport kommunikációs csatornái, a magánélet és a szakma szétválasztása, hatékony feladatmegosztás, deviáns emberi játszmák kiküszöbölése, teljesítménymotivált, pozitív munkahelyi légkör, csoportkohézió - elkötelezettség, érdekeltség.

14 Kérdés! Ti részt vennétek csapatépítő tréningen?
Ha IGEN melyiket választanátok? Egy túlélő kalandtúra! Egy meleg komfortos iroda egy fárasztó nap után! Ha NEM, akkor miért nem?

15 Források http://www.anthemon.hu/csapatépítő-tréning

16 Készítette: Czifra Nikolett
Köszönöm a figyelmet! Készítette: Czifra Nikolett


Letölteni ppt "Csapatépítés Egyénekből álló csoportok egységes ereje építette fel Egyiptom piramisait!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések