Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alba Regia Sc. Székesfehérvár

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alba Regia Sc. Székesfehérvár"— Előadás másolata:

1 Alba Regia Sc. Székesfehérvár
Pataki Szabolcs Sportszervező szak III. Évfolyam

2 Mottó " Kényszerítsd magad újra és újra, ne állj meg egy pillanatra sem, amíg a végső dudaszót nem hallod„ - Larry Bird

3 Köszöntöm az olvasót A prezentáció a székesfehérvári Alba Regia SC (mai nevén Albacomp) férfi kosárlabda szakosztályának történetét, legnagyobb sikereit és a clubnál megfordult legsikeresebb játékosait mutatja be. Kellemes időtöltést kívánok!

4 Használat A prezentáció főmenüjében lévő egyes témakörökre kattintva megtekinthetjük a kiválasztott részt. A képernyő alján található jobbra mutató nyíl segítségével léphetünk a következő diára A képernyő alján található balra mutató nyíl segítségével léphetünk az előző diára.

5 A sportklub szakosztályai
Kosárlabda Teke Ökölvívás Labdarúgás Úszás Torna Súlyemelés Karate

6 A sportcsarnok

7 A közönség A csapat mérkőzéseire minden korosztály kiváncsi, fiataloktól egészen a nyugdíjas korosztályig. Hétvégente átlagosan néző tekinti meg a csapat küzdelmeit. Ez hazai viszonylatban nagyon jónak számít.

8 A csapat meze

9 Szponzor autók A sportclubot a székesfehérvári Suzuki Kubat-Vincz támogatja egyedire matricázott autóival. Ezeket többnyire az idegenlégiós játékosok használják.

10 A csapat színe és lógója

11 Főmenü Az szakosztály története Legnagyobb sikerek Edzőkdzők
Megjelent könyvek

12 A szakosztály története
A klub története egy folyó vándorlására emlékeztet.A kiindulópont az 1904-ben alakult Székesfehérvári Torna Club (SZTC) és az 1924-ben létrejött Alba Regia Atlétikai Klub (ARAK). Olyan nagy elődökkel, mint például az 1908-as londoni olimpián kardvívásban egyéniben ezüstérmet nyert Zulavszky Béla.Tulajdonképpen a két klub egyesüléséből alakul 1948-ban a Fehérvári Dolgozók Sportegyesülete, amely 1949 őszétől Székefehérvári Magasépítőipari Dolgozók Sportegyesülete néven működött tovább. Ez az időpont tekinthető a mai, azóta több nevet is viselt klub megalakulásának. A férfi kosárlabda – szakosztály az ARAK-ból nőtt ki és 1950-ben jutott fel az NB1–be. Az ötvenes években élte első virágkorát a fehérvári kosárlabdázás, hoszen két játékost is adott az abban az évtizedben Európa egyik legerősebb válogatottjának számító nemzeti csapatba. Az Építők akkoriban az élmezőnybe tartozott, és évekig ott volt a korabeli nagycsapatok, a Honvéd, a MAFC és a MÁVAG nyomában. Az első időkben a fehérvári kosárlabdázás atyamestere Demeter Vilmos volt a csapat edzője. A korszak kiemelkedő játékosai : dr. Tóth Ferenc, Tóth László, Somogyi László, Demeter Béla, Ragó ferenc

13 A szakosztály története II.
Az 1960-as 70-es évek nem a legjobb koraszaka volt a club kosárlaba szakosztályainak. A lányok éppen az évtized elején mondtak búcsút az NB1-nek, ahova csak hat év múltán tudtak visszakerülni. A férfi kosarasok az évtized elején a későbbi sokszoros válogatott Tvordy György és az élete legjobb formájában játszó Hegedűs György vezérletével biztosan őrizték helyüket az NB1-ben. Dr. Hegedűs György 1961-ben az egész magyar mezőny második legeredményesebb játékosa volt 613 ponttal. A zömmel fiatalokból álló csapatnak mindenki szép jövőt jósolt, csakhogy, a szakosztály tradícióinak megfelelően szinte mindenki továbbtanult és az egyetemi éve alatt más csapatot erősített. A Soproni MAFC, a korszak legjobb vidéki csapata Építőkben nevelkedett játékosokkal lett harmadik a honvéd és a MAFC mögött. A fiatal tehetségeit rendre elvesztő fehérvári csapat 1966-ban végül ki is esett. A 80-as évek vége 90-es évek eleje újabb kihívást jelentettek a klub számára.

14 A szakosztály története III
Hiszen egy csapásra megváltoztak a társadalmi játékszabályok, a túlélésért küzdő nagyvállalatoknak többnyire kisebb gondjuk is nagyobb volt annál, mint lesz a nevüket viselő sportegyesülettel. A társadalmi, gazdasági átalakulás az ARÉV Rt. esetében is húsbavágó következményekkel járt. A cég azonban nagyon korrekt módon járt el. Közölték, hogy a vállalatnak nem áll módjában tovább finanszírozni a klub működését, viszont hozzátették, hogy tudatában vannak a döntéssel járó felelősségnek. Ezért egy év haladékot adnak arra hogy a club saját erejéből találjon megoldást, addig pedig megkapja a támogatást. A rendkívül összetartó, és egymást a végletekig segítő elnökség úgy határozott hogy az előremenekülést választja és egy erős, a bajnokságban is meghatározó szerepet játszó férfi kosárlabda csapat köré fogja felépíteni az új, immár a maga erejéből boldogulni képe klubot. A folytatás már egy másik történet, melyet a következőkben kívánok megosztani az olvasóval.

15 A sikerkorszak kezdete, immáron Albacomp néven…
A vezetőség elkezdett játszani a gondolattal, hogyan lehetne eladni egy kosárlabdacsapatot, illetve annak produkcióját. Ez már csak azért is merész ötlet volt, mert volt ugyan egy jó csapat a városban, csak azt Videotonnak hívták. Az elnökség mégis elhatározta hogy néhány éven belül összehoz egy első négy közé tartozó és mint ilyen, akár a bajnoki címre is esélyes csapatot. A finanszírozás annyival könnyebb volt hogy egy népszerű, eredményes, a tévékben gyakran szereplő csapatot mégiscsak egyszerűbb eladni a szponzoroknak.Az Albacomp természetesen egy külön fejezet. Szinte véletlenül talált egymásra a club és a számítástechnikai vállalat, de hát az élet már csak ilyen, egy kis szerencse is kell hozzá. A cég nagyratörő terveihez jól passzoltak a club szintén merész álmai. A bajnokcsapat, és az új, csodálaos csarnok biztos hogy nem jöhetett volna létre az Albacomp nélkül.

16 Veszélyes idők után aranykor
A club férfi kosárlabda szakosztály innentől kezdve Albacomp néven indult a hazai bajnokságban. A vállalat anyagi támogatása lehetővé tette meghatározó külföldi és magyar játékosok, valamit egy, a szakmájában méltán híressé vált edző szerződtetését. Így került sor Dimitrij Trusin, Valerij Szizov valamint a hazai bajnokság meghatározó játékosának számító Dávid Kornél leigazolására. A két oroszt a club amerikai légiósokra cserélte, és fehérvárra hívta Farkas Sándort, a Zalaegerszeg akkori mesterét. A csapat évről-évre erősebb lett, az elvárások pedig fokozatosan komolyodtak. Ennek első kézzel fogható jele az 1995/96-os bajnoki bronzérem volt, ami további hajtóerőt jelentett. Ezt követően a magyar mezőny első számú alakulatává nőtte ki magát a csapat, amit a három bajnoki cím és a két Magyar Kupa elsőség igazol.

17 Legnagyobb sikerek Kevesen gondolták volna 1997 szeptemberében hogy a szezon végén az Albacomp nyeri majd a bajnokságot és ezzel kezdetét vesz egy 3 évig tartó csodálatos sorozat. Nem úgy indult hogy ekkora siker, boldogság lesz a vége. Az előkészületi mérkőzéseken, a bajnoki rajt előtti fehérvári nemzetközi tornán enyhén szólva vegyes benyomást keltett a csapat. Voltak ugyan szép villanások, a nyáron jött , NBA-t is megjárt Lance Blanks és Halm Roland nem hagyott kétségeket afelől, hogy jó játékos, de a csapat valahogy nem volt az igazi. A Chicago Bullsnál vendégeskedő Dávid Kornél rettenetesen hiányzott, palánk alatt nélküle nagyon sebezhető volt az Alba. Farkas Sándor , az új edző viszont kezdettől fogva a bajnokság megnyeréséről beszélt a játékosoknak. Hitében még akkor sem ingott meg, mikor csapata a legkevésbé sem idézte az alapszakaszban utóbb alig hibázó, bravúrosan menetelő bajnokjelöltet.

18 Legnagyobb sikerek 1997. Szeptember 17-én jött el a premier napja. Az újonc Dombóvár elleni bemutatkozás nem ígérkezett túlságosan bonyodalmasnak. Az Albacomp a következő csapattal állt fel az as bajnokságban: Robert shannon, Dávid Kornél, Lance Blanks, Halm Roland, Góbi Henrik, Matus Gábor, Bodrogi Csaba, Sajni Balázs, Baumgartner Balázs, Gémes Levente, Csaplár Nagy Arnold, Béres Gábor, Posch Dániel, Képli Péter

19 Aranykorszak II. Az Albacomp címvédése a kivételek kategóriájába tartozik. Ez nagyobb fegyvertény volt, mint az első arany megszerzése, mert ezúttal nem csak az amúgy jócskán megerősödött ellenfelekkel kellett megküzdeni. Az 1998/99-es évadban a játékosok, a klub vezetői, a szurkolótábor, a csapat támogatói olyan állhatatosságról és bajtársiasságról tettek tanúbizonyságot, amire csak nagyon ritkán látni példát, amely nélkül elképzelhetetlen lett volna az újabb siker. Az olykor igen kegyetlen sors nem hagyott sok időt a bajnoki cím ünneplésére. Mint kiderült égből a villámcsapás, úgy hatott a fehérvári kosárlabda rajongókra az 1998 júniusi hír, miszerint számos Albacomp vezetőt letartóztattak. És egy csapásra veszni látszott minden ami fellelkesítette a sportbarátokat. Éppen hogy elkezdődött a nagyon várt sportcsarnok átépítés, illetve bővítés, melynek százmilliós nagyságrendű finanszírozása szintén az Albacomp Rt-re várt elsősorban. Ezer szerencse, hogy a nagy bajban kiderült, mennyi őszinte híve van a klubnak, a fehérvári kosárlabdának.

20 Aranykorszak II. Akik nem csak szavakkal hanem tettekkel is az Albacomp, a klub segítségére siettek. Aki tehette emelt a korábbi támogatáson, és lehetőség szerint nagyobb összegű reklámszerződést kötött. Volt aki anyagot, munkásokat ajánlott fel az építkezéshez, mások pénzt adtak, vagy önkéntes munkát vállaltak az épülő csarnokban. Maguk a játékosok is szokatlan klubhűségről tettek bizonyságot. A két amerikai és Dávid Kornél rögtön biztosította a klub elnökét hogy amíg a legcsekélyebb remény van a csapat együtt tartására, nem kötelezik el magukat máshova. A csarnoképítés folytatódott, Dávid Kornél és az egyik amerikai újabb egyéves szerződést írt alá és július közepén a csapat a nyári edzőtáborral megkezdhette a bajnoki felkészülést. Bízni lehetett abban hogy az 1998/99-es bajnokságban sem lesz rossz csapat Fehérváron.

21 Edzők A klubnál évekig tevékenykedő, sikert sikerre halmozó edzők: Farkas Sándor és segédedzője Tóth Attila (†)

22 Megjelent könyvek Albacomp, a gyűrűk ura Farkassal táncolók
Három királyok

23 Felhasznált irodalom Posch Ede, Somos Ákos, Somos Zoltán
Posch Ede, Somos Ákos, Somos Zoltán Három királyok Farkassal táncolók Albacomp, a gyűrűk ura 50 év, kék – fehérben Horog László, Posch Ede, Somos Ákos, Somos Zoltán


Letölteni ppt "Alba Regia Sc. Székesfehérvár"

Hasonló előadás


Google Hirdetések