Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Billentyűzet szolgáltatások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Billentyűzet szolgáltatások"— Előadás másolata:

1 Billentyűzet szolgáltatások
Beviteli eszköz

2 A billentyűzet az írott szöveg bevitelére szolgál, valamint befolyásolható vele a számítógép működése. A gombok száma a szabványos 101 gombostól a 104 gomboson keresztül egészen a nagyméretű, programozható, 130 gombos kiszerelésekig változhat. Tömörebb változatok, kevesebb, mint 90 gombbal, ezek többnyire laptopokban vagy olyan gépeken, ahol kevés a rendelkezésre álló hely.

3 sok speciális billentyű is szerepel, különféle céllal és funkcióval
sok speciális billentyű is szerepel, különféle céllal és funkcióval. Ezeknek egy része még az írógép kialakításából származik, ide tartozik a: Shift (a nagybetűk és a számok fölött található jelek eléréséhez) a Caps Lock kapcsoló (kis- és nagybetűk közötti váltáshoz) a Tab (bekezdéshez) az Enter (soremeléshez) a Backspace (visszatörléshez).

4 A billentyűk elrendezése
Írásra szolgáló (alfanumerikus) billentyűk. Ezek a billentyűk megegyeznek a hagyományos írógépeken található betű, szám, írásjel és szimbólum billentyűkkel. Vezérlőbillentyűk. Ezeket a billentyűket önmagukban, vagy más billentyűkkel együtt lenyomva bizonyos feladatok végrehajtására lehet használni. A leggyakrabban használt vezérlőbillentyűk a CTRL, az ALT, a Windows-embléma és az ESC billentyű. Funkcióbillentyűk. A funkcióbillentyűk konkrét feladatok elvégzésére használhatók. A billentyűk neve F1, F2, F3 és így tovább, egészen az F12 billentyűig. Ezeknek a billentyűknek a feladata programról programra változik. Navigációs billentyűk. Ezen billentyűk használatával lehet mozogni dokumentumokban vagy weboldalakon és szövegszerkesztés során. Ezek közé a billentyűk közé tartoznak a HOME, END, PAGE UP, PAGE DOWN, DELETE és INSERT billentyűk. Numerikus billentyűzet. A numerikus billentyűzet számok gyors beírásához hasznos. A billentyűk egy blokkban vannak elhelyezve, mint egy hagyományos számológép vagy összeadó gép esetében.

5 A billentyűzet felső részében találhatóak a funkcióbillentyűk, általában F1 – F12 . Ezeket különféle alkalmazásokban más billentyűkkel kombinálva változatos parancsok kiadására lehet használni. Ilyen például az elterjedt Alt-F4 egy ablak bezárásához, vagy az F1 a segítségkéréshez.

6 Kapcsolódás A billentyűzet, a többi beviteli eszközhöz hasonlóan, az adatok átviteléhez hozzá kell legyen kapcsolva a számítógéphez. A kapcsolat többnyire egy vékony kábelen keresztül történik, mely PS/2 vagy USB interfészen kapcsolódik a számítógéphez, Illetve vannak vezeték nélküli billentyűzetek is, melyek az adatokat egy vevőkészülékhez infravörös, rádió- vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül küldik át.

7 Gyorsbillentyűk Ctrl+C: Másolás Ctrl+X: Kivágás Ctrl+V: Beillesztés
Ctrl+Z: Visszavonás Ctrl+P: Nyomtatás Ctrl+F: Keresés Ctrl+T: Új lap (például Mozilla Firefoxnál) Ctrl+Esc vagy Win: Start menü Ctrl+"+": Nagyítás (például Mozilla Firefox) Ctrl+"-": Kicsinyítés (például Mozilla Firefox) PrintScreen: A képernyő lefényképezése BACKSPACE Visszalépés az előző lapra. Shift + kattintás  (kijelölés) SZÓKÖZ (A lap lefelé görgetése) Shift + SZÓKÖZ (A lap felfelé görgetése. Erre a célra a PAGE DOWN és PAGE UP billentyűk is használhatók) END (Ugrás a lap aljára) HOME (Ugrás a lap tetejére)

8 Fejlesztések 2005-ben Elkészült a fényt használó virtuális billentyűzet. Egy billentyűzet, ami kivetíthető az asztalra. 2006-ban Mobil billentyűzet szövetből. Egy brit cég összetekerhető, lapítható, sőt kimosható billentyűzettel állt elő, elsősorban az irodai alkalmazottak munkájának megkönnyítésére, akik Bluetooth-os mobil eszközeikre csatlakoztathatják a megoldást. egy teljes értékű QWERTY billentyűzet, amely mesterséges, és természetes szövetek rétegeiből áll, így bármikor összehajtható, gyűrhető, vagy akár kimosható.

9 vízálló, flexibilis billentyűzet Nedves környezetben, vagy sekély vízben is használható. Ellenáll az enyhe savaknak, lúgoknak. Poros környezetben is használható. Halk működés. Összetekerhető, könnyen szállítható. Könnyet tisztán tartható. sok helyen használhatjuk, ahol a billentyűzet könnyen elkoszolódhat vagy rá is ömölhet valami, mégis talán az egyik legfontosabb, hogy az Air Touch pillekönnyű, akár össze is hajtható, így bárhova magunkkal is vihetjük. A foszforeszkálás is előnyös, szürkületben vagy sötétben könnyebb megtalálni a billentyűket, ha azok világítanak is. A gumiborítás nem csúszik, jól megtapad a különféle felületeken. A gombok pedig hangtalanul püfölhetők, nincs semmilyen kattanó hangjuk.

10 Újabb fantáziakép az újgenerációs billentyűzetekről az Art
Újabb fantáziakép az újgenerációs billentyűzetekről az Art.Lebedevl Studio jóvoltából. Ezen a kis műremeken egy darab gombot nem találunk, sokkal inkább egyetlen nagy érintőképernyőt, amit a legmultimédiásabb (videólejátszás, gyorsgombok, widgetek) billentyűzetként lehet használni.


Letölteni ppt "Billentyűzet szolgáltatások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések