Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Billentyűzet szolgáltatások Beviteli eszköz. A billentyűzet az írott szöveg bevitelére szolgál, valamint befolyásolható vele a számítógép működése. A.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Billentyűzet szolgáltatások Beviteli eszköz. A billentyűzet az írott szöveg bevitelére szolgál, valamint befolyásolható vele a számítógép működése. A."— Előadás másolata:

1 Billentyűzet szolgáltatások Beviteli eszköz

2 A billentyűzet az írott szöveg bevitelére szolgál, valamint befolyásolható vele a számítógép működése. A gombok száma a szabványos 101 gombostól a 104 gomboson keresztül egészen a nagyméretű, programozható, 130 gombos kiszerelésekig változhat. Tömörebb változatok, kevesebb, mint 90 gombbal, ezek többnyire laptopokban vagy olyan gépeken, ahol kevés a rendelkezésre álló hely.

3 sok speciális billentyű is szerepel, különféle céllal és funkcióval. Ezeknek egy része még az írógép kialakításából származik, ide tartozik a: Shift (a nagybetűk és a számok fölött található jelek eléréséhez) a Caps Lock kapcsoló (kis- és nagybetűk közötti váltáshoz) a Tab (bekezdéshez) az Enter (soremeléshez) a Backspace (visszatörléshez).

4 A billentyűk elrendezése Írásra szolgáló (alfanumerikus) billentyűk. Ezek a billentyűk megegyeznek a hagyományos írógépeken található betű, szám, írásjel és szimbólum billentyűkkel. Vezérlőbillentyűk. Ezeket a billentyűket önmagukban, vagy más billentyűkkel együtt lenyomva bizonyos feladatok végrehajtására lehet használni. A leggyakrabban használt vezérlőbillentyűk a CTRL, az ALT, a Windows-embléma és az ESC billentyű. Funkcióbillentyűk. A funkcióbillentyűk konkrét feladatok elvégzésére használhatók. A billentyűk neve F1, F2, F3 és így tovább, egészen az F12 billentyűig. Ezeknek a billentyűknek a feladata programról programra változik. Navigációs billentyűk. Ezen billentyűk használatával lehet mozogni dokumentumokban vagy weboldalakon és szövegszerkesztés során. Ezek közé a billentyűk közé tartoznak a HOME, END, PAGE UP, PAGE DOWN, DELETE és INSERT billentyűk. Numerikus billentyűzet. A numerikus billentyűzet számok gyors beírásához hasznos. A billentyűk egy blokkban vannak elhelyezve, mint egy hagyományos számológép vagy összeadó gép esetében.

5 A billentyűzet felső részében találhatóak a funkcióbillentyűk, általában F1 – F12. Ezeket különféle alkalmazásokban más billentyűkkel kombinálva változatos parancsok kiadására lehet használni. Ilyen például az elterjedt Alt- F4 egy ablak bezárásához, vagy az F1 a segítségkéréshez.

6 Kapcsolódás A billentyűzet, a többi beviteli eszközhöz hasonlóan, az adatok átviteléhez hozzá kell legyen kapcsolva a számítógéphez. A kapcsolat többnyire egy vékony kábelen keresztül történik, mely PS/2 vagy USB interfészen kapcsolódik a számítógéphez, Illetve vannak vezeték nélküli billentyűzetek is, melyek az adatokat egy vevőkészülékhez infravörös, rádió- vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül küldik át.

7 Gyorsbillentyűk Ctrl+C: Másolás Ctrl+X: Kivágás Ctrl+V: Beillesztés Ctrl+Z: Visszavonás Ctrl+P: Nyomtatás Ctrl+F: Keresés Ctrl+T: Új lap (például Mozilla Firefoxnál) Ctrl+Esc vagy Win: Start menü Ctrl+"+": Nagyítás (például Mozilla Firefox) Ctrl+"-": Kicsinyítés (például Mozilla Firefox) PrintScreen: A képernyő lefényképezése BACKSPACE Visszalépés az előző lapra. Shift + kattintás (kijelölés) SZÓKÖZ (A lap lefelé görgetése) Shift + SZÓKÖZ (A lap felfelé görgetése. Erre a célra a PAGE DOWN és PAGE UP billentyűk is használhatók) END (Ugrás a lap aljára) HOME (Ugrás a lap tetejére)

8 Fejlesztések 2005-ben Elkészült a fényt használó virtuális billentyűzet. Egy billentyűzet, ami kivetíthető az asztalra ban Mobil billentyűzet szövetből. Egy brit cég összetekerhető, lapítható, sőt kimosható billentyűzettel állt elő, elsősorban az irodai alkalmazottak munkájának megkönnyítésére, akik Bluetooth-os mobil eszközeikre csatlakoztathatják a megoldást. egy teljes értékű QWERTY billentyűzet, amely mesterséges, és természetes szövetek rétegeiből áll, így bármikor összehajtható, gyűrhető, vagy akár kimosható.

9 vízálló, flexibilis billentyűzet Nedves környezetben, vagy sekély vízben is használható. Ellenáll az enyhe savaknak, lúgoknak. Poros környezetben is használható. Halk működés. Összetekerhető, könnyen szállítható. Könnyet tisztán tartható. sok helyen használhatjuk, ahol a billentyűzet könnyen elkoszolódhat vagy rá is ömölhet valami, mégis talán az egyik legfontosabb, hogy az Air Touch pillekönnyű, akár össze is hajtható, így bárhova magunkkal is vihetjük. A foszforeszkálás is előnyös, szürkületben vagy sötétben könnyebb megtalálni a billentyűket, ha azok világítanak is. A gumiborítás nem csúszik, jól megtapad a különféle felületeken. A gombok pedig hangtalanul püfölhetők, nincs semmilyen kattanó hangjuk.

10 Újabb fantáziakép az újgenerációs billentyűzetekről az Art.Lebedevl Studio jóvoltából. Ezen a kis műremeken egy darab gombot nem találunk, sokkal inkább egyetlen nagy érintőképernyőt, amit a legmultimédiásabb (videólejátszás, gyorsgombok, widgetek) billentyűzetként lehet használni.


Letölteni ppt "Billentyűzet szolgáltatások Beviteli eszköz. A billentyűzet az írott szöveg bevitelére szolgál, valamint befolyásolható vele a számítógép működése. A."

Hasonló előadás


Google Hirdetések